_Kruszwicas_dzien-czekolady_1024x682px20170410a

Wielkimi krokami zbliża się święto czekolady, czyli jeden z najprzyjemniejszych i najsłodszych dni w roku. Czekolada to dzisiaj wielki cukierniczy przysmak – nie tylko obowiązkowy dodatek do pysznych ciast, ciasteczek czy deserów, ale również składnik lodów czy kosmetyków. Warto w ten dzień pozwolić sobie na chwilę słodkiego zapomnienia!

Czekolady cała masa

Jako wyrób cukierniczy musi się składać z miazgi kakaowej, masła kakaowego i cukru lub innego środka słodzącego. Oficjalnie, nie może zawierać mniej niż 35% suchej masy kakaowej – proporcje różnią się w zależności od rodzaju czekolady, a tych jest bardzo dużo – mleczna, gorzka, deserowa i biała to (tylko!) absolutne podstawy. Producenci dwoją się i troją, by co jakiś czas wypuścić nowy smak, który zaskoczy wszystkich miłośników kakaowego przysmaku. I to na całym świecie!

Od gorzkiej do słodkiej

Historia czekolady jest niezwykle zawiła. Warto zaznaczyć, że jedli ją już Aztekowie i Majowie, którzy jako pierwsi znaleźli sposób na odpowiednią obróbkę kakaowca. Na samym początku funkcjonowała w formie pitnego, pikantnego napoju z miodem i chilli. Do Europy czekolada przywędrowała w XV w. za sprawą Krzysztofa Kolumba, który ziarno kakaowca przywiózł z Ameryki. Pierwsza tabliczka czekolady powstała dopiero w 1849 roku –  wszystko dzięki firmie Cadbury.

Czekolada na zdrowie!

shutterstock_424001722

Czekolada ma wiele „twarzy”.

Oprócz tego, że stanowi bombę tluszczowo-kaloryczną, to jest również niezwykle zdrowa. To nieocenione źródło cennych witamin i minerałów, które pozytywnie wpływają na codzienną pracę naszego organizmu. W czekoladzie znajdziesz m.in. magnez, potas, wapń, żelazo oraz masę kluczowych witamin, a także słynną fenylotylaminę, która wpływa na dobre samopoczucie i poprawia humor. Dietetycy twierdzą, że najzdrowsza jest czekolada gorzka – zawiera również najwięcej produktów z miazgi kakaowej.

Czekoladowe wypieki

Czekolada jest bezcenna w cukiernictwie. Warto korzystać z niej jak najczęściej! Przepyszny sernik z mleczno-czekoladową polewą, kruche, czekoladowe ciasteczka w stylu amerykańskim albo tort czekoladowy z orzechami – wszystko to świetnie smakuje i jest łatwe do zrobienia! Wolisz białą czekoladę? Spróbuj rewelacyjnej tarty z białą odmianą albo przygotuj tort à la raffaello – na pewno zaskoczysz nim wszystkich znajomych. Pamiętaj, że czekoladę (wszystkie rodzaje) możesz wykorzystać również przy robieniu muffinek czy pysznych koktajli i shake’ów.