_Kruszwicas_dzien-pieczenia_1024x682px20170517

Światowy Dzień Pieczenia to dla wszystkich miłośników słodkich wypieków nie lada gratka. To idealna okazja, by poznać nowe smaki, spędzić nieco więcej czasu w kuchni i podarować sobie dodatkową porcję słodkiej przyjemności. Ciasta, torty, ciasteczka, tarty – zobacz, co możesz przygotować!

Wypieki nie tylko na specjalne okazje

Podobno każda okazja na pieczenie jest dobra. I nie chodzi już tylko o to, żeby pyszne rzeczy piec na Boże Narodzenie, Wielkanoc czy tradycyjnie obchodzone imieniny lub urodziny. Całe szczęście – dobrych okazji w roku jest znacznie więcej. Warto wspomnieć o Światowym Dniu Pieczenia – zyskuje coraz więcej zwolenników i ma nawet swój fanpage na Facebook’u.

shutterstock_594001388

Ciasto marchewkowe.

Światowy Dzień Pieczenia

Mało osób wie, że Pierwszy Światowy Dzień Pieczenia odbył się w 2012 roku. 
W pierwszej “edycji” udział wzięło aż 9 krajów, m.in Stany Zjednoczone, Kanada, Wielka Brytania i Polska, w tym aż 4 mln zainteresowanych. Rok później, w 2013 roku, w wydarzeniu wzięło udział już 20 krajów z 6 kontynentów – w gronie uczestników była oczywiście również Polska.

Co lubią Polacy?

Najczęściej na rodzimych stołach pojawia się szarlotka – pewnie dlatego, że Polska jest jednym z najważniejszych producentów jabłek na świecie. Warto wiedzieć, że jabłecznik jeszcze lepiej smakuje z dodatkiem cynamonu i bitej śmietany. Furorę robią również wszelakie sernikowe wariacje – z rodzynkami, z drobinkami czekolady, ze skórką pomarańczową albo z dodatkiem kawy. Na rodzinnym stole świetnie sprawdzi się również ciasto drożdżowe z owocowymi dodatkami, które możesz podać z popołudniową kawą.

Przygotuj coś dobrego

Warto w ten dzień pozwolić sobie na nieco ekstrawagancji – może zainspiruje Cię jakiś przepis z Hiszpanii (ciasto pomarańczowe), Stanów Zjednoczonych (ciasto marchewkowe) albo Kanady (Nanaimo Bars)? Jeśli lubisz typowo polskie, tradycyjne wypieki to najlepszym najlepszym rozwiązaniem będzie jabłecznik. Wolisz szukać inspiracji? Nie ma nic prostszego niż ciasto marchewkowe. Potrzebujesz jedynie 2 szklanki startej marchewki, 2 szklanki mąki, 1,5 szklanki cukru, szklankę oleju, 4 jaja, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 łyżeczki sody i nieco soli. Dla smaku możesz dodać 2 łyżeczki cynamonu. Wystarczy wymieszać, wylać na blachę i piec w 180 stopniach przez ok. godzinę. Gotowe!