Składniki

•    mąka pszenna 2400g
•    żółtka 1300g
•    margaryna Optima cukiernicza 80% 200g
•    gęsta śmietana 18% 750g
•    cukier puder  200g
•    3 łyżki spirytusu
•    4 szczypty soli

Tę pyszną przekąskę przygotowuje się u nas głównie na Tłusty Czwartek. A szkoda, bo jego smak jest naprawdę wyjątkowy. Dziś dowiesz się, jak usmażyć chrupiące, pyszne faworki, których można też użyć do przygotowania tzw. mrowiska – słodkości składającej się z usypanych w kopiec faworków, oblanych miodową polewą i posypanych makiem.

Przygotowanie:

Do maszyny z mieszadłem ślimakowym wsyp przesianą mąkę, cukier puder, dodaj żółtka, sól, spirytus, śmietanę (reguluj nią gęstość ciasta), miękką margarynę. Dobrze wyrób na jednolitą masę. Wyrabiaj tak długo, aż masa będzie miękka i elastyczna – mieszaj, dopóki w cieście nie pojawią się pęcherzyki powietrza. Ciasto przykryj, dobrze schłódź. Z ciasta rozwałkuj, jak najcieniej się da (od tego zależy delikatność i kruchość faworków), prostokąt, a następnie za pomocą radełka wycinaj romby o wymiarach mniej więcej 3/8 cm. W każdym rombie zrób na środku nacięcie. Każdy faworek przełóż przez otwór w środku. Smaż na fryturze Solfryt, rozgrzanej do temperatury około 175-180 stopni, na złoty kolor. Po usmażeniu odsącz na papierowym ręczniczku i udekoruj cukrem pudrem.

Pobierz przepis:

Rogaliki krucho-drożdżowe

Faworki