dzień_ojca_1024x682px

Rodzinę darzy się w Polsce szczególnym szacunkiem i miłością. Zwykliśmy nawet mówić, że rodzina to siła. To również dlatego obchodzi się w naszym kraju Dzień Matki,  a potem Dzień Ojca – oba święta mają charakter międzynarodowy. Warto z tej okazji nie tylko spędzić więcej czasu z rodzicami, ale i przygotować im coś pysznego i słodkiego!

Skąd Dzień Ojca?

Historia tego święta sięga 1910 roku – wtedy to w amerykańskiej miejscowości Spotkane  Sonora Dodd postanowiła okazać szacunek swojemu ojcu, który poświęcił tyle lat na jej wychowanie. Amerykanie polubili zwyczaj – coraz większa popularność święta sprawiła, że dzień ten zaczęto celebrować również w innych miejscach na świecie – m.in. we Włoszech, Polsce, Hiszpanii, a nawet Nikaragui.

Dzień Ojca w Polsce i na świecie

Tego samego dnia, co w Polsce, Dzień Ojca obchodzi się również w NIkaragui, Indiach i Nepalu. Z tej okazji dzieci obdarowują swoich ojców drobnymi upominkami, kolorowymi laurkami i grają w szkolnych przedstawieniach. W Hiszpanii, Portugalii i we Włoszech Dzień Ojca obchodzi się nieco wcześniej, bo 19 czerwca; w Austrii jest to druga niedziela czerwca. Co ciekawe, Niemcy nie czczą Dnia Ojca, a konkretnie – Dzień Mężczyzny. W krajach skandynawskich (za wyjątkiem Danii)  dzień ten obchodzi się dopiero w listopadzie.

shutterstock_324404144

To smaczne i proste ciasto.

Coś słodkiego na Dzień Ojca!

Świetną alternatywą dla prezentów jest podarunek w formie pysznego ciasta lub deseru. To nietypowy prezent, ale na pewno sprawi, że na twarzy twojego taty pojawi się szczery uśmiech. Co przygotować na tę okazję? Świetnie sprawdzi się popularny murzynek – jest niezwykle prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Potrzebujesz jedynie 5 łyżek kakao, kostkę margaryny, 1,5 szklanki cukru, 2 szklanki mąki, 4 jaja, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, pół szklanki wody i aromat. Jeśli masz już wszystkie potrzebne składniki, to zagotuj margarynę z cukrem oraz kakao, a następnie dodaj wodę. Z gotowej całości odmierz pół szklanki i odstaw – posłuży potem na polewę. Przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodaj jajka i starannie wymieszaj. Wsadź całość do piekarnika na 50 minut i piecz w 180 stopniach. Po wypieczeniu – pokryj murzynka odlaną wcześniej polewą i posyp (jeśli lubisz) wierzch wiórkami kokosowymi. Smacznego!