Składniki:

●    mąka pszenna 1000-1200g
●    drożdże 120g
●    jaj 100g
●    śmietana 18% 400 ml
●    margaryna płynna jedyna 70% 400g
●    cukier kryształ 80g
●    cukier waniliowy 10g
●    4 szczypty soli
●    Marmolada twarda do nadziewania

W tym przepisie dowiesz się, jak zrobić pyszne rogaliki nadziewane marmoladą. Zrobione z ciasta krucho-drożdżowego, są popularnym i lubianym smakołykiem, podawanym na przykład jako słodki dodatek do kawy.

Przygotowanie:

Do dzieży dodaj śmietanę, jajka, drożdże, cukier kryształ, cukier waniliowy, sól, margarynę płynną i zamieszaj na jednolitą masę. Dodaj mąkę i wyrób ciasto. Rozwałkuj je na prostokąt, wycinaj równe trójkąty. Na każdy nałóż nieco marmolady i zwiń rogaliki. Pozostaw je na chwilę w ciepłym miejscu, aż lekko wyrosną. Opiecz w temperaturze 180 stopni, aż będą rumiane.

Smacznego!

Pobierz przepis:

Rogaliki krucho-drożdżowe

Rogaliki krucho-drożdżowe

rogaliki2