pierwszy-dzien-lata_1024x682pxbByłoby lato dłuższe, gdyby nie zima – przysłowie ludowe

Pierwszy Dzień Lata ma charakter symboliczny. Dla wielu to moment ostatecznego pożegnania wiosny, przywitania nowej pory roku i czas na większe zmiany. Zmienia się przecież sam dzień – jest najdłuższy w całym roku. To fantastyczna okazja, by ponownie zaskoczyć rodzinę i przyjaciół pysznym, słodkim wypiekiem.
Teraz jest na to perfekcyjny czas!

Garść informacji o Pierwszym Dniu Lata

Warto zaznaczyć, że lato astronomiczne różni się nieco od lata kalendarzowego. I o ile data tego pierwszego bywa ruchoma – wypada zwykle na przełomie 21/22 czerwca, a w roku przestępnym 20/21 czerwca – to lato kalendarzowe zawsze wypada 22 czerwca. Dlaczego? Początek lata kalendarzowego nie jest związany z położeniem Słońca względem Ziemi. Jak donoszą eksperci, przesilenie letnie zacznie się o godzinie 4:14, a skończy się dopiero o 21. Mowa, oczywiście, o wschodzie i zachodzie słońca.
Pierwszy Dzień Lata ma też najkrótszą noc w roku.

Wszyscy kochamy lato. Dlaczego?

Lato to wspaniały, ciepły czas. Kojarzy nam się zawsze ze słońcem, piękną pogodą i wakacjami. Nie tylko sprzyja uprawianiu ulubionych sportów, ale i tworzy świetne warunki do tego, by odpoczywać nieco spokojniej – wszyscy kochamy przecież pikniki i wyjazdy za miasto. Świetnym rozwiązaniem, które pozwoli na uniknięcie letniego “ zastoju” jest “zasmakowanie” przyrody. Warto wybrać się nad morze, nad jezioro albo wsiąść na rower i ruszyć przed siebie. Chcesz, by twój wypoczynek był jeszcze ciekawszy i bardziej inspirujący? Weź ze sobą nieco słodkości!

shutterstock_360745451

Poznaj smak sernika z owocami!

Przygotuj się na słodkie lato!

Tak dogodna okazja na przygotowanie słodkości zdarza się bardzo rzadko. Smacznych przepisów na takie dni jest cała masa – ważne, by wypieki były lekkie i miały dużo owoców. Świetnym rozwiązaniem na letnie upały jest sernik z truskawkami. Oto, co potrzebujesz:  250 ml śmietanki kremówki, około 200 g świeżych, dojrzałych truskawek, 250 g serka mascarpone, jedną galaretkę i około 100 g biszkoptów. Przygotuj i ostudź galaretkę, tortownicę wyłóż papierem, a następnie ułóż biszkopty. Zmiksuj galaretkę, serek mascarpone i truskawki – zmiksowaną masę umieść w lodówce. Dodaj ubitą śmietankę kremówkę, delikatnie wymieszaj i przelej na biszkopty. Górę udekoruj dodatkową śmietanką kremówką z cukrem pudrem i kolejną porcją truskawek.