wielkanoc_1024x682px

Wielkanoc to czas niezwykły, a zwłaszcza w kuchni, na talerzach. Już niedługo zaczyna się prawdziwa uczta dla wszystkich tych, którzy kochają przeróżne słodkości – najczęściej w formie ciast, ciasteczek, bab i mazurków. Warto zadbać o idealny smak wypieków, a także o ich jakość, różnorodność i pomysłowość.

Wielkanocne ciekawostki

Musisz wiedzieć, że wszystko w trakcie Świąt Wielkiej Nocy ma swoje korzenie w tradycji – pisanki, mazurki, baby wielkanocne, a nawet konkretne dania. Nie ma w tym nic dziwnego, bo Wielkanoc (sama nazwa pochodzi z Czech) jest mieszanką różnych zwyczajów. Mazurki, czyli bardzo słodkie wypieki na kruchym cieście z bakaliami, karmelem i czekoladą, pochodzą najpewniej z Turcji, a w Polsce robiono je najpierw na Mazowszu (stąd nazwa). Lubisz wielkanocne baby piaskowe z lukrem? Zwyczaj ich pieczenia “przywędrował” do Polski z Litwy i Białorusi, a nazwa pochodzi od króla polskiego Stanisława Leszczyńskiego, który był jej wielkim smakoszem. Zajączki, zwłaszcza te jadalne, z cukru lub ciasta, symbolizują nadejście wiosny.

Wielkanoc na świecie 

shutterstock_617641508

Mazurki mogą mieć różną formę.

Włosi nie spędzają Świąt Wielkanocnych w domu – najczęściej wyjeżdżają poza miejsce zamieszkania, by odpocząć i nabrać sił. Nie jedzą oni jednak ani mazurków ani bab piaskowych, tylko słynną colombę (drożdżowe ciasto z migdałami), którą najczęściej kupują w pobliskich piekarniach i cukierniach. Nasi zachodni sąsiedzi – Niemcy – obchodzą święta w podobny sposób, co my, choć najmłodsi znajdują słodkości nie na stole, a w różnych miejscach w domu. Ciekawym sposobem na obchodzenie Świąt Wielkanocnych jest czeski szmigrus. To właśnie wtedy dzieci odwiedzają z koszyczkami domy sąsiadów z nadzieją, że ci wypełnią je słodkościami.

Wielkanoc na słodko!

Mazurki, babki piaskowe, kruche ciasteczka, serniki czy słodkie tarty – pomysłów na wielkanocne słodkości może być nawet więcej. Sam mazurek występuje z różnym nadzieniem: karmelowym,  czekoladowym, migdałowym, chałwowym,  a nawet owocowym – cytrynowym czy pomarańczowym.  Najszybciej wykonasz ten z kajmakiem. Potrzebujesz jedynie puszkę gotowej masy krówkowej (kupisz w praktycznie każdym sklepie spożywczym), około 200 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej, 3 łyżki cukru pudru, łyżeczkę cukru waniliowego, 1 jajko i około 150 g margaryny Maestra. Masz wszystkie składniki? Zagnieć ciasto, potem rozwałkuj (najlepiej na papierze do pieczenia), wsadź w ulubioną foremkę i wsuń do piekarnika na 200 stopni, na 20 minut. Kiedy ciasto będzie gotowe, wylej na nie gotową masę kajmakową i udekoruj tym, co lubisz.