szkolenie_1024x682px

Serdecznie zapraszamy na szkolenie „Kawa w cukierni i lodziarni. Profesjonalne podejście do produktów kawowych na dynamicznie zmieniającym się rynku kawy w Polsce„, które  odbędzie się w Wolsztynie. To niepowtarzalna okazja, by poznać tajniki parzenia kawy, zarówno w teorii, jak i w praktyce. Uczestnicy dowiedzą się również, jak uprawiać i zbierać ziarna, a także jak przygotowywać poszczególne rodzaje kawy – od espresso, przez cappucino, aż do pysznej latte. Dokładny termin szkolenia zostanie podany na początku stycznia 2018 roku. 

Proponowany plan szkolenia: 

Dzień 1

9:30 – rozpoczęcie szkolenia – przywitanie, omówienie planu

9:40 – 12:30 – cześć teoretyczna:
· omówienie głównych gatunków kawy, ich charakterystyka, w tym sposoby uprawy, zbiorów, wydobycia ziarna z zerwanego owocu,
· omówienie zmian na rynku kawowym, rozwój nowych konceptów,
· znaczenie jakości i świeżości wypalonej kawy,
· działanie ekspresu,

12:30 – 13:00 – przerwa (lunch)

13:00 – 17:00 – część praktyczna:
· obsługa ekspresu,
· przygotowanie espresso – baza wszystkich napojów kawowych,
· ustawianie młynka espresso –  niedoparzone i przeparzone,
· spienianie mleka,
· czyszczenie ekspresu.

Dzień 2

9:00 – 16:00 – Cześć praktyczna ( z przerwą na lunch):
· praca z dyszą do mleka, spienia mleka, uzyskiwanie piany w różnym stopniu napowietrzenia,
· podstawowe napoje z menu kawowego (w tym aktualny hit w kawiarniach FLAT WHITE),
· trening LATTE ART – czyli różne wzory przygotowane na powierzchni kawy. Przygotowanie Cappuccino z różnymi wzorami.
Ilość wzorów zależna od umiejętności i wielkości grupy,

16:00 – podsumowanie i zakończenie szkolenia.

Wielkość grupy: optymalnie nie więcej niż 8 osób.