Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Babka – idealne ciasto na czas pandemii

14 kwietnia 2020, 14:27

Niedroga i prosta w przygotowaniu, łatwa w transporcie i przechowywaniu, a co najważniejsze – długo zachowuje świeżość, co w obecnej sytuacji jest kluczowe zarówno dla cukierników, jak i klientów. Dzięki tym cechom, babka wyrasta na prawdziwą królową wypieków w okresie epidemii.

Nie musimy się też obawiać, że szybko się znudzi. Babka drożdżowa, piaskowa, z marcepanem, owocami, piernikowa, keksowa, marmurkowa… Rodzajów babek są dziesiątki, a każda inna, choć wszystkie równie dobrze sprawdzą się w dobie kryzysu.

My dziś dzielimy się z Wami dwoma przepisami Mistrza Świata w Cukiernictwie Mieczysława Chojnowskiego na dwie wyborne babki marmurkowe.

Czemu aż dwoma? Bo choć obie babki są marmurkowe, to każda jest inna. Pierwsza została przygotowana na mieszance Kruszwica biszkopt i margarynie Maestra Cukiernicza MB. To szybki i łatwy przepis, oparty jedynie na pięciu składnikach, na doskonałe i zawsze powtarzalne ciasto.

Druga receptura – bazująca na mące i cukrze – jest bardziej tradycyjna. Jednak dzięki dodatkowi oleju Maestro Świeżość – pozwala stworzyć babkę o idealnej wilgotności i jeszcze dłuższym okresie świeżości.

Obie receptury doskonale sprawdzą się w obecnej, bardzo trudnej dla cukierników, sytuacji, a ich efekt na pewno zachwyci klientów.

Przewiń do góry