Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Czas na rogala!

07 listopada 2016, 09:30

11 listopada to w Polsce czas szczególny. W kraju obchodzi się nie tylko Narodowe Święto Niepodległości, które podkreśla istotę suwerenności po ponad wiekowym okresie zaborów, ale również Dzień Świętego Marcina. To właśnie tego dnia Wielkopolska zajada się Rogalami Marcińskimi z makowo-orzechowo-rodzynkowo-migdałowym nadzieniem, które wypełnia pyszne, półfrancuskie ciasto. Słodka tradycja staje się coraz popularniejsza i jest idealnym deserem po sutym posiłku z gęsiny.

Niech tradycji stanie się zadość

Wokół świętomarcińskich rogali krążą legendy i teorie. W jednych jest „ziarnko” prawdy, a w drugich nie. Podobno wyśnił go piekarz, który podniósł porzuconą przez konia św. Marcina podkowę – kształt końskiego uposażenia spodobał mu się ponoć tak bardzo, że zaczął piec rogale właśnie w takim kształcie. Podobno pieczenie rogali zalecił proboszcz Jan Lewicki – ten chciał, by wierni zrobili coś bezinteresownego dla biednych. Na apel księdza od razu odpowiedział cukiernik Józef Melzer, który obdarował biednych smakowitym wypiekiem – zasmakował im tak bardzo, że zajadali się bez końca. Tradycja, mimo licznych perturbacji, przetrwała do dzisiaj nie tylko w samym Poznaniu, ale również we Francji, Niemczech, Austrii czy na Węgrzech. W Polsce piecze się w ten dzień miliony sztuk rogali, które zadowalają nawet najwybredniejsze podniebienia.

Wokół rogalika

Poznańskie obchody Dnia Świętego Marcina to wielkie wydarzenie. Stolica Wielkopolski obchodzi w ten dzień „Imieniny ulicy Święty Marcin”, po której przechodzą liczne korowody i marsze. Odbywają się również festyny, pokazy sztucznych ogni i kiermasze. Oczywiście, sprzedaje się również słynne „Rogale Marcińskie” – nazwa jest jednak zastrzeżona i wymaga certyfikatu Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego. Trzeba podkreślić, że Poznański Rogal Marciński jest również produktem regionalnym (zgodnie z przepisami Unii Europejskiej), dlatego o prestiżowy certyfikat mogą ubiegać się tylko wielkopolskie cukiernie. Tak więc, jeśli chcesz kupić oryginalny wypiek, szukaj miejsc z widocznym certyfikatem, który potwierdza jego autentyczność.

Jaki powinien być prawdziwy Rogal Marciński?

Tak, prawdziwy Rogal Marciński musi mieć nadzienie z białego maku. Tak, idealne to te polane lukrem i posypane skruszonymi orzechami lub migdałami. Co więcej? W smacznym nadzieniu, oprócz podstawy z białego maku, powinny znaleźć się orzechy, rodzynki, okruchy ciasta biszkoptowego, kandyzowane owoce, masa jajowa, nieco margaryny oraz cukier, który nada wypiekowi wyjątkowej słodyczy. Jesteś miłośnikiem migdałów? Dodaj do masy nieco aromatu migdałowego. Samo ciasto musi być półfrancuskie, mieć 81 warstw i, najlepiej, żeby listkowało. Warto pamiętać o proporcjach: 60% (ciasto), 30% (masa), 8% (lukier), 2% (orzechowa posypka) i wymiarach 14x10cm. Kształt też jest ważny, bo bez niego rogal nie będzie już rogalem. A już na pewno nie tym Marcińskim.

Prezentujemy jeden z najprostszych przepisów na rogale, który znaleźć można na oficjalnej stronie Miasta Poznań:

CIASTO

SKŁADNIKI:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 6 jaj
  • 0,5 kostki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g drożdży
  • 1 szklanka mleka

 

MASA

SKŁADNIKI:

  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 200 g migdałów i orzechów
  • 100 g białego maku
  • śmietana

Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Jajka utrzeć z cukrem i połączyć ze stopionym masłem. Nie przerywając ubijania, dodawać porcjami przesianą mąkę, mleko oraz wcześniej przygotowane drożdże. Ciasto wyrabiać do chwili, gdy zaczną pokazywać się pęcherzyki i wtedy pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Migdały, orzechy i mak zaparzyć, zemleć, utrzeć z cukrem i śmietaną aż do uzyskania gęstej masy. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na każdy z nich nałożyć porcję wcześniej przygotowanej masy, uformować rogaliki i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wstawić do gorącego piekarnika i piec w temp. 220-250 stopni na złoty kolor.

Źródło: www.poznan.pl/mim/swmarcin/przepis-na-rogale-swietomarcinskie,p,221,8987,8992.html

 

Przewiń do góry