Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Francesco Elmi – Sylwetka Maestro

13 czerwca 2019, 14:00

U podstaw jego cukierniczej pasji i profesji leży… łakomstwo. Jako dziesięciolatek, podczas jednej z imprez, zjadł cały słoik przeznaczonych dla gości łakoci. Upokorzony reprymendą jaką dostał od dorosłych, postanowił, że sam nauczy się przygotowywać słodycze i nie będzie musiał nikogo o nie prosić.

Pierwsze kroki na cukierniczej drodze stawiał pod okiem mamy i jej pięciu sióstr, które uczyły go podstaw włoskiej kuchni, także tej słodkiej.
Po ukończeniu studiów w 1988 roku Elmi podjął pracę w renomowanej bolońskiej cukierni u „Calderoniego”. To doświadczenie do dziś uznaje za jedno z najważniejszych w swoim zawodowym życiu.
Kolejnym kamieniem milowym było dla włoskiego cukiernika nawiązanie współpracy z firmą cukierniczą Fabbri S.p.A. Już w latach 90. wyjeżdżając na targi jako konsultant marki, zaczął organizować pokazy i szkolenia, które wówczas były absolutną nowością.
Od tego czasu kariera Francesca Elmi rozwija się dwutorowo. W pracowni rozwija swój warsztat, na targach i pokazach organizowanych na całym świecie, zdobywa nowe doświadczenia i inspiracje, dzięki którym staje się bardziej kreatywny i chętniej eksperymentuje.

W XXI wiek wkracza już jako jako doświadczony i cieszący się sławą cukiernik. Jest gościem w programach telewizyjnych, zdobywa tytuł docenta na Carpigiani Gelato University, gdzie jest odpowiedzialny za degustację podczas Cioccoshow. Przełomowy jest dla niego rok 2010, kiedy zdaje egzamin wstępny na Akademię Włoskich Mistrzów Cukiernictwa (AMPI), by w końcu stać się jej członkiem, co potwierdza jego zawodowstwo na poziomie ogólnokrajowym. W tym samym roku Elmi otwiera swoją wymarzoną cukiernię „Regina di Quadri”, która jest ważnym punktem na gastronomicznej mapie nie tylko Bolonii, ale całych Włoch.

Dziś równolegle z prowadzeniem słynnej cukierni, Elmi pełni rolę kierownika projektu Focus Amarena Fabbri i jest ambasadorem marki Filicori Zecchini.

Przewiń do góry