Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Orzech ma wiele twarzy

05 września 2016, 09:00

Włoskie, laskowe, pistacjowe, arachidowe, piniowe – to tylko najpopularniejsze z nich. Smakują, chrupią, stanowią niezwykle cenny dodatek do dań, deserów i przekąsek. Korzystnie wpływają na zdrowie, zmniejszają ryzyko chorób serca, poprawiają wygląd skóry, wpływają na lepszą pracę mózgu, mają dużo białka i cennych witamin. A wszystko zamknięte w małej, szczelnej skorupce. Mowa o orzechach, które tak samo jak ludzie, mają wiele twarzy.

Na początku był orzech

Historia „głowy rodziny”, czyli orzecha włoskiego sięga jeszcze czasów starożytnych. W dawnej Persji nazywany był królewskim, w starożytnym Rzymie – Juglans regia, czyli żołędziem Jowisza, ojca bogów. Nawiązanie do mitologii i miejsce na jej piedestale nie jest więc przypadkowe. To nie tylko najstarsze jadalne owoce, ale również symbol bogactwa, klasy i taktu, dostępnego dla starożytnych greckich, rzymskich i perskich elit. Pisał o nim Pliniusz Starszy w Historia Naturalis, handlowali nim kupcy na Jedwabnym Szlaku, uprawiali duchowni w przyklasztornych ogrodach. Legenda głosi, że na ziemie polskie trafiły dzięki św. Jackowi, który zabrał je ze sobą wracając z Rzymu.

W zdrowym ciele, zdrowy duch. O niezwykłych właściwościach orzechów słów kilka

Mówi się, że są najlepsze i najzdrowsze ze wszystkich bakalii. Mają pozytywny wpływ na zdrowie, podnoszą wydajność mózgu, chronią przed niekorzystnym wpływem stresu, zmniejszają ryzyko zawałów, cukrzyc i nowotworów. Mają też masę tłuszczy i błonnika. Korzystne dla zdrowia są zwłaszcza znajdujące się w sercu orzecha tłuszcze nienasycone. Są na tyle bogate w wartości odżywcze, że eksperci sugerują zastępować nimi inne przekąski. Szczególna uwaga należy się migdałom wyróżniającym się spośród „rodziny” potężną zawartością białka, witaminy B2 i witaminy E, która odmładza organizm i pozytywnie wpływa na skórę. Orzechy mają wiele twarzy, choć podobno najpiękniejsza z nich należy do nerkowca – jest delikatna, subtelna i stonowana. Nerkowiec jest niezwykle zdrowy – oprócz niepowtarzalnego smaku ma najwięcej magnezu, żelaza i fosforu. W dodatku, nie wymaga dodatkowej obróbki i można go podawać ot tak. Wszyscy ci, którzy mają problemy z cholesterolem, powinni jeść orzechy laskowe. Zawarte w nich kwasy tłuszczowe jednonienasycone chronią też przed miażdżycą.

Smaczniej i kreatywniej. Wykorzystaj orzechy w kuchni!

Orzechy stanowią doskonały dodatek do ciast i deserów – gwarantują smak i charakterystyczny aromat, dopełniając ciastkarskie arcydzieła. Dzięki nim przygotujesz niezwykłe tarty na słodko, smaczne przekładańce, krówkowo-czekoladowe ciasteczka i torty. Świetnie sprawdzą się również w towarzystwie fig, marmolady, budyniu waniliowego czy białej czekolady. Pamiętaj, że z orzechów ziemnych powstają też przepyszne słodkie masła – idealne do naleśników, smarowania pieczywa i wypełniania zawijanych rogalików. Nie bój się ich mieszać – laskowych z włoskimi czy migdałów z orzechami nerkowca. A najlepiej wszystkich na raz, dodając jeszcze pistacje. Upiecz dla swoich bliskich karmelową tartę i posyp ją orzechową kompozycją. Spróbuj, to świetnie smakuje!

Jedz orzechy i bądź fit? To możliwe!

Okazuje się też, że orzechy mogą być pomocne w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Tak, to prawda. Mimo „bombowej” wartości kalorycznej są istotnym składnikiem diet odchudzających – nie tylko zmniejszają uczucie głodu, ale istotnie pozwalają zredukować zbędną masę ciała. Orzechy skutecznie obniżają też poziom cukru we krwi i przyspieszają metabolizm. Nie dość, że przyspieszają, to gwarantują niezbędne „paliwo” dla sportowców i wszystkich tych, którzy pracują fizycznie. To nieocenione źródło zdrowej energii!

Z okazji Międzynarodowego Dnia Orzecha wszystkim jego miłośnikom życzymy niezwykłych inspiracji, pomysłów i nowych smaków!

 

Przewiń do góry