Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Piecz w Dzień Babci i Dziadka!

13 stycznia 2017, 09:00

Dzień Babci i dzień Dziadka. Dwa dni, dwa święta. Czas niezwykły nie tylko dla seniorów, ale również dla wnuków – dlatego warto sprawić, by był jak najlepszy i najsmaczniejszy. Nie masz pomysłu na prezent? Przygotuj coś dobrego! To idealny moment na to, by upichcić pyszne ciasto, upiec smaczne ciasteczka i odwiedzi ć ukochanych dziadków. Szczery uśmiech po pierwszym kęsie to przecież najlepsza nagroda.

Dzień Babci i Dziadka nie tylko w Polsce

Warto wiedzieć, że Dzień Babci obchodzi się nie tylko w Polsce – to dosyć popularne święto nie tylko w Europie, ale nawet na drugim końcu świata – w Brazylii. Tam obchodzi się to święto w ten sam dzień, co w Polsce – mowa o 21 stycznia, w przeddzień Dnia Dziadka. W Hiszpanii to 26 lipca, we Francji to pierwsza niedziela marca, w Wielkiej Brytanii to pierwsza niedziela października. Amerykanie, dla odmiany, obchodzą Dzień Babci i Dziadka razem – Narodowy Dzień Dziadków to w USA zawsze pierwszy poniedziałek września. Dla najmłodszych to doskonała okazja, by „sprezentować” dziadkom przedstawienie, własnoręcznie zrobioną laurkę lub kwiaty; dla tych starszych wnuków – możliwość podarowania prezentu w postaci słodkości.

Skąd te święta?

Zastanawiasz się, dlaczego Dzień Babci obchodzimy także w Polsce? Podobno, pomysł zrodził się na łamach jednego z kobiecych tygodników jeszcze w 1964 roku – niedługo potem zainteresował się nim dziennikarz Kazimierz Flieger, który rozpromował święto w popołudniowym, poznańskim wydaniu dziennika. Dzień Dziadka? Zwyczaj „przywędrował” prosto z Ameryki w latach 80. Również Kanadyjczycy obchodzą święto w analogiczny sposób, jak Amerykanie.

Słodyczy nigdy za wiele

Dni Babci i Dziadka zbliżają się wielkimi krokami, dlatego warto z tej okazji upiec coś dobrego i słodkiego. Taki dzień zdarza się przecież tylko raz w roku! Jest w czym wybierać – seniorom zasmakują z pewnością ciasta z dodatkiem kawy, czekolady, migdałów czy wiórek kokosowych. Nie lubisz czekać aż ciasto urośnie w piekarniku? Przygotuj ciasto à la raffaello z białą czekoladą lub sernik na zimno z kakaowymi herbatnikami. Jeśli chcesz użyć piekarnika i upiec „pełnowymiarowe” ciasto, spróbuj przygotować tradycyjne ciasto czekoladowe z masą krówkową – potrzebujesz jeszcze kakao, masło, cukier puder, jajka i mąkę. Najpierw rozpuść gorzką czekoladę i masło, potem dodaj kakao, cukier puder, jajka i mąkę – następnie wymieszaj, najlepiej mikserem. ¾ ciasta ułóż na tortownicy, posmaruj masą krówkową, dodaj resztę ciasta, wsuń do piekarnika na ok. 35 minut, do temperatury 200 stopni i gotowe! Wolisz babeczki? Pasują idealnie do rodzinnego spotkania z dziadkami.

Przewiń do góry