Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Podaruj radość na Walentynki

10 lutego 2017, 10:00

Obchodzi się je nie tylko w Polsce, ale również w innych częściach świata – w Ameryce, Japonii, a nawet w Indiach. Są okazją do uśmiechu, szczerości i wyznań miłości, którymi obdarowuje się najbliższych, najczęściej w formie prezentów lub smacznych wypieków. Święto zakochanych, bo tak określa się Walentynki, obchodzi się w kraju 14 lutego i ma charakter przede wszystkim komercyjny. Warto zadbać o to, by miało też słodki wymiar.

Walentynki na świecie

Choć głównej idei Walentynek nie trzeba nikomu już przypominać, to należy zaznaczyć, że święto obchodzone jest w różny sposób. Amerykanie, na przykład, walentynkowe kartki wysyłają nie tylko do swoich „drugich połówek”, ale również do znajomych, rodziny i przyjaciół. Niemcy wręczają sobie róże, Włosi kupują czerwoną bieliznę, Francuzi kwiaty, a Hiszpanie – sprzęt RTV i AGD. Walentynki obchodzi się też w Japonii, gdzie wręcza się czekoladki, a nawet w Malezji; z tej okazji świętują też Hindusi i Tajlandczycy.

Święto zakochanych

Komercyjnego i marketingowego charakteru Walentynek nie można już podważać, ale dzień ten ma ciągle więcej zwolenników niż przeciwników. Zwłaszcza teraz, kiedy biorą w nim udział nie tylko zakochani, ale również najbliżsi – znajomi, przyjaciele i rodzina. Do Polski tradycja „przywędrowała” z Niemiec, a dokładniej z Bawarii – tak naprawdę „przyjęła” się u nas dopiero w latach 90 XX wieku. Za polską, walentynkową „stolicę” uznaje się Chełmno – to tam oficjalne obchody Dnia Zakochanych odbywają się tam od 14 lutego 2002 roku. W Polsce, w ten dzień, furorę robi kolor czerwony – to właśnie tej barwy są serduszka, pluszowe misie, pudełeczka czy poduszki. Polacy lubią zwłaszcza karteczki wręczane najbliższym; jeśli wykonane są własnoręcznie, nabierają szczególnego znaczenia.

Słodki czas

Chcesz, by na twarzy ukochanej/ukochanego pojawił się uśmiech? Przygotuj coś słodkiego! Tego dnia idealnie sprawdzą się różnego rodzaju ciasteczka, ciasta, tarty albo desery – w takim „towarzystwie” można spędzić nie tylko popołudnie, ale i bardzo miły wieczór we dwoje. Przepyszne, kruche ciasteczka w kształcie serduszek przygotujesz bardzo szybko – możesz udekorować je lukrem (najlepiej malinowym lub truskawkowym) lub czekoladą. Potrzebujesz jedynie nieco masła, 4 jaja, mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia oraz dodatki – ekstrakt waniliowy, kakao i migdały. Gotowe ciasteczka wsuń do piekarnika na około 12 minut – powinny się piec w temperaturze 180 stopni. Zaskocz, „skradnij” serce bliskiej osoby sernikiem z owocami i czerwoną galaretką, tartą lub muffinkami z bitą śmietaną.

Przewiń do góry