Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Pozytywnie zakręceni w Akademii Mistrza!

16 sierpnia 2019, 14:00

Mówiąc o świętach zwykle mamy na myśli Wielkanoc i okres Bożego Narodzenia. Ale jeśli rozszerzymy definicję słowa święto – okazji do radosnego celebrowania znajdziemy w roku znacznie więcej. Najłatwiej się o tym przekonać, zaglądając do kalendarza świąt nietypowych, który wprost pęka w szwach od dni niezwykłych i wyjątkowych. Jednym z nich jest 17 sierpnia – Dzień Pozytywnie Zakręconych, czyli święto ludzi z pasją, zakochanych w tym co robią i ciągle pragnących się rozwijać.

Pozornie Dzień Pozytywnie Zakręconych z cukiernictwem niewiele ma wspólnego. Czy aby na pewno? Patrząc na przyjaciół Akademii Mistrza i osoby, które tworzą ten niezwykły projekt powołany do życia przez Kruszwicę, nasuwa się zupełnie inny wniosek. Mieczysław Chojnowski, Iga Sarzyńska, Thierry Aley, Adriana Głuchowska, Ewa Drzewicka… To tylko kilkoro z działających w Akademii Mistrza osób, które zdecydowanie zasługują na określenie „pozytywnie zakręconych”.

Tym samym terminem można określić światowe cukiernicze gwiazdy, które na zaproszenie Akademii Mistrza, odwiedzają nasz kraj, by inspirować, dzielić się swoją wiedzą, doświadczeniem, a przede wszystkim pasją.
To właśnie słowo pasja jest przez nich odmieniane przez wszystkie przypadki.

„Będę przypominał, jak ważna przy powstawaniu wyrobów cukierniczych jest pasja tworzenia, dzięki której możemy wyrażać swoje emocje i komponować desery, które dają ludziom tak ważną i cenną chwilę prawdziwej, czystej przyjemności” – zapowiada gość tegorocznych Spotkań z Mistrzem, Francesco Elmi.

Z kolei Leonardo Di Carlo zarażał polskich cukierników swoją pasją do dogłębnego poznawania produktów, receptur, smaków i ich prawdziwej natury. Ten prawdziwy alchemik cukiernictwa, to kwintesencja pozytywnego zakręcenia – ciągłego głodu wiedzy, tworzenia, chęci przekraczania kolejnych granic.

Z równie wielkim entuzjazmem do swojej pracy podchodzi Iga Sarzyńska. Na polskim rynku prawdziwa ekspertka od cukierniczej florystyki. Tworzenie słodkich ogrodów, dzięki którym w bardzo młodym wieku zdobyła ogromne uznanie branży, to jednak dla niej za mało. Niedawno zaczęła swoją przygodę z piernikiem. Na jej dzieła można patrzeć godzinami, godzinami ich smakować, a chyba jeszcze dłużej słuchać z jak wielkim zapałem mówi o swoim nowym projekcie.

Siłę pasji Igi Sarzyńskiej czy Mieczysława Chojnowskiego, polscy cukiernicy mają okazję poznawać na prowadzonych przez nich szkoleniach rzemieślniczych Akademii Mistrza.
– Produkt, receptura, narzędzia, technologia… To wszystko jest ważne. To podstawowe składniki każdego przepisu. Ale bez pasji, marzenia, pragnienia, by stworzyć coś wspaniałego, efekt nigdy nie będzie taki, jakiego oczekujemy – mówi Mistrz Świata w Cukiernictwie, Mieczysław Chojnowski.
On sam, choć mógłby już tylko odcinać kupony od zdobytych tytułów i uznania branży, cały czas z ciekawością i ogromnym entuzjazmem stara się tworzyć nowe rzeczy i zarażać swoją miłością do cukiernictwa innych. – To piękny zawód, piękna praca. Tworzymy rzeczy, które dają ludziom rozkosz, chwilę zapomnienia, poczucie szczęścia. Jeśli robimy to z miłością i ciekawością nowego, nie musimy się bać wypalenia i znudzenia pracą. Przeciwnie każdego dnia będziemy się czuć artystami, którzy tworzą nie tylko piękne, ale także bardzo smaczne dzieła sztuki – dodaje.

Jak uczcić to niezwykłe, bardzo radosne święto? Nie trzeba wiele. Pozytywnie Zakręcony Mistrz – Mieczysław Chojnowski, proponuje przygotować zakręcone ciastko, czyli wspaniałą roladę z malinami.

(Przepis)

Rolada z malinami

Składniki na ciasto:
6 jaj
175 g cukru kryształ
80 g mąki pszennej
80 g mąki ziemniaczanej

Jaja z cukrem ubijamy na ciepło. Delikatnie mieszając dodajemy mąkę. Odpiekamy krótko w bardzo wysokiej temperaturze.

Składniki na masę śmietanową:

800 g śmietany 36 proc.
10 g żelatyny
20 g wody
50 g cukru kryształ
100 g białej czekolady
300 g malin
70 g tartej ciemnej czekolady

Śmietanę ubijamy z cukrem, dodajemy rozpuszczoną w wodzie letnią żelatynę i rozpuszczoną białą czekoladę.
Rozsmarowujemy masę na roladzie, układamy warstwę malin i posypujemy ciemną czekoladą.
Roladę zwijamy i chłodzimy. Wykańczamy czekoladą, pudrem lub paloną bezą.

Przewiń do góry