Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Słodki smak Halloween

26 października 2016, 09:00

Jednym kojarzy się z duchami, mrokiem i ciemnością. Drugim z przebraniami, kostiumami i nawiedzaniem domów. Jeszcze innym z dynią, z której można zrobić inspirujący lampion. Dla przeciwników, ze względu na uwarunkowania i pochodzenie, pozostaje tradycją nie do zaakceptowania, dla zwolenników stanowi zabawne urozmaicenie szarych, jesiennych dni. To Halloween, czyli święto pełne sprzeczności, które może mieć również słodki smak.

Ciemno wszędzie, głucho wszędzie, co to będzie, co to będzie?

Historia Halloween, pomimo upływu czasu, pozostaje niezwykle tajemnicza. Niektórzy twierdzą, że obrządek swój początek ma (podobnie jak orzech) w starożytnym Rzymie – czczono tam Pomonę, boginię sadów i owoców. Więcej “wyznawców” ma jednak teoria, że Halloween ma swoją genezę w celtyckim święcie Samhain. Sama nazwa oznacza koniec lata, czas powrotów i zakończenie żniw. Zgodnie z wierzeniami to właśnie w święto Samhain zmarli po raz kolejny nawiedzają ziemię w poszukiwaniu nowych domów. A gdzie duch szuka dachu nad głową? Oczywiście wśród żywych. W celtyckich miastach i wioskach gasły zatem światła, a mieszkańcy wdziewali stare i znoszone ubrania, by nie wyróżniać się z tłumu i odstraszyć potencjalnych “zainteresowanych”. Rozpalano również duże ogniska, by podnieść temperaturę i odstraszyć złe upiory.

Kto żył wesoło, ten żył długo

Współcześnie Halloween ma wymiar zdecydowanie pozytywny, zwłaszcza dzięki zabawnym zwyczajom i obyczajom, które ubarwiają ten czas. Kultowe są już halloweenowe przebrania i słynna zabawa trick or treat, podczas której dzieci zbierają cukierki i robią dowcipy. Furorę robi (również w Polsce) apple bobbing, czyli słynne jedzenie jabłek zębami bez pomocy rąk. Ukoronowaniem święta jest jednak dynia, i to pod różnymi postaciami. Warto wyciąć z niej zabawną twarz i stworzyć wymyślny lampion, który zaświeci w jesienny wieczór. Nie czekaj i wytnij otwór u samej góry, wydrąż miąższ łyżką, dotnij lub dorysuj oczy, nos i usta. Pomieszczenie wypełni pomarańczowy kolor, jeśli wsadzisz do dyni zapaloną świeczkę. Twórcze i pomysłowe wycinanie z dyni sprawi, że twój lampion wyróżni się z tłumu.

Dobra wieść, kiedy niosą jeść

Halloween to świetna okazja, by upiec dla siebie i bliskich pyszne słodkości. Ciasto marchewkowe, ciasto dyniowe, cukierkowe pajączki, babeczki w kształcie duchów czy pyszne torty – to tylko niektóre z ciekawych propozycji. Warto puścić wodze fantazji, dać się ponieść inspiracji i zaskoczyć samego siebie cukrową kreatywnością. Wieczorne spotkania przy kominku umili smakowity placek dyniowy ze śmietanką i babeczki z czarnymi, lukrowymi wzorkami. Wymyślne dekoracje halloweenowe z pomarańczowego kremu, czarnego cukru czy białej czekolady sprawią, że każda słodkość zyska pełniejszy smak. Chcesz mile zaskoczyć swoje dzieciaki? Upiecz kokosowo-waniliowe oczka ze zdobieniem w kształcie źrenicy!

Ostrożnie i wedle miary szafuj słowa i talary

I choć swój gigantyczny komercyjny potencjał święto Halloween ujawnia głównie za oceanem, to coraz śmielej wchodzi również na rynek europejski. Podobno Brytyjczycy wydają w ten dzień około 300 mln funtów, a Amerykanie – kwoty liczone już w miliardach dolarów. Zainteresowanie Halloween jest coraz większe i wydaje się, że to tylko kwestia czasu, kiedy na stałe zagości również w polskich domach i na polskich stołach. Dobrze się składa, bo z ponurego charakteru święta wyłania się przecież optymistyczna perspektywa na nowe życie i nowy początek.

Przewiń do góry