Słodkie tajemnice samurajów
21 listopada 2014, 10:00
Japonia w pierwszej kolejności kojarzy się z sushi. Jednak mało kto wie, że Japończycy to prawdziwe łasuchy. Ciasta, ciasteczka, lody i inne słodycze podawane są na zakończenie każdego posiłku, przed tradycyjnym toastem z sake. Podobnie jak wszystkie dania kuchni japońskiej, są lekkie, zdrowe i pełne fantazji.
Japoński minimalizm
Przepisy kuchni japońskiej zawierają zwykle kilka składników, a przygotowanie potraw nie jest pracochłonne. Wynika to z japońskiej historii i tradycji. Podstawą diety stały się więc ryż oraz ryby – składniki, których na japońskich wyspach nigdy nie brakowało. Ukoronowaniem każdego obiadu był deser. W czasach szogunów najchętniej raczono się ciastami, owocami i opiekanymi orzechami. Miłość Japończyków do zdrowych wypieków przetrwała wszystkie zawieruchy polityczne i dziś mogą się nimi raczyć nie tylko samurajowie.
Zielony deser
Jednym z najbardziej charakterystycznych japońskich przysmaków jest ciasto z zielonej herbaty. Po upieczeniu jego wierzch bywa brązowy, ale w środku ciasto jest zielone. Wypiek jest bardzo aromatyczny, niezbyt słodki, a na języku pozostawia mocny posmak, który znają miłośnicy naparu z zielonej herbaty. Można dodać do niego orzechy, migdały, a nawet rodzynki. Ciasto z zielonej herbaty łagodnie pobudza i dobrze wpływa na trawienie. Zielona herbata, w postaci sproszkowanej matchy doskonale nadaje się także jako składnik sernika.
Fasolowe cuda
Ostatnio Japończycy odkryli, że również z fasoli, ryżu i kartoflii można przygotowywać słodkie desery. Zawierają bowiem naturalny cukier i odpowiednio przetworzone, zmieniają się w zdrowe i bardzo smaczne praliny, zwane Mochi lub Manju. Fasola zatopiona w rafinowanym cukrze to z kolei deser o nazwie Amanatto. Bardzo ciekawym przysmakiem jest także Hanabiramochi – każdy ze składników, a także kształt i kolory mają znaczenie symboliczne. Przysmak spożywany niegdyś przez cesarza przypomina płatek magnolii. Z wierzchu musi być idealnie biały i na tyle cienki, by było widać różowe lub czerwone nadzienie z białej i czerwonej fasoli. Z obu stron płatka – roladki – musi wystawać łodyga kandyzowanego łopianu. Czerwień to symbol kwiatu wiśni, ale także początku, czystości i nadziei. Łopian z kolei symbolizuje dobrą wróżbę i nadzieję na długie i szczęśliwe życie.
Zielony deser
SKŁADNIKI: Ciasto
Herbaciana masa
|
Przygotowanie:
Ze składników wyrób gładkie ciasto. Odstaw je do ciepłego miejsca do podwojenia objętości. Zagnieć raz jeszcze, przykryj zwilżoną ściereczką i odstaw na około 20 minut. W tym czasie przygotuj masę z zielonej herbaty. W rondelku wymieszaj ze sobą mąkę zwykłą, ziemniaczaną, cukier i sproszkowaną herbatę. Powoli dodawaj mleko zwykłe i skondensowane. Cały czas mieszaj i uważaj, by nie powstawały grudki. Postaw na ogniu i cały czas mieszając, podgrzewaj masę przez ok. 2 minuty. Zdejmij na chwilę z ognia, dodaj białko i wymieszaj. Raz jeszcze podgrzej przez ok. minutę. Ponownie zdejmij z ognia, dodaj masło i wymieszaj. Masę przełóż na folię spożywczą i w formie czworokąta o wymiarach 15 x 18 cm zawiń i zamroź. Następnie ciasto rozwałkuj na tyle, by można było zawinąć w nie masę karmelową. Połóż masę i szczelnie zawiń w „kopertę”. Zwinięte ciasto ponownie rozwałkuj i złóż na 3 części, tworząc coś w rodzaju roladki. Następnie znów rozwałkuj i znów jednakowo złóż. Czynność tę powtórzyć 3 razy. Powstałe ciasto przekrój na pół i zapleć warkocz. Ciasto włóż do formy, spryskaj wodą i odstaw do podwojenia objętości. Piecz ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.