Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Słodkie życie w Ameryce Południowej

21 listopada 2014, 13:00

Tradycyjne przepisy sięgające wielu pokoleń wstecz, proste receptury, a przede wszystkim wyraziste i intensywne smaki to cechy, które łączą różnorodność kuchni w Ameryce Łacińskiej. Jeżeli chodzi o desery, to są tak samo temperamentne jak mieszkańcy Chile, Meksyku, Argentyny i Brazylii. Warto więc spróbować słodkiego dulce de leche oraz Suspiro la Limena, o którym peruwiański poeta napisał, że jest lekkie jak westchnienie kobiety.

Aromatyczny miszmasz

Kuchnia krajów leżących w Ameryce Południowej, to prawdziwe bogactwo aromatów, smaków i kolorów. Wiele przepisów pamięta jeszcze czasy legendarnych Inków, Azteków i Majów. Inne receptury przywieźli ze sobą hiszpańscy konkwistadorzy. W kuchni latynoamerykańskiej silnie wyczuwalne są także wpływy afrykańskie, karaibskie, arabskie, a nawet azjatyckie. Wiele przepisów kładzie nacisk na wspólne gotowanie, a posiłki stają się wesołą, rodzinną celebracją, której zwieńczeniem powinny być intensywnie słodkie desery. Najpopularniejszym jest słynne dulce de leche, które jako jedyne podbiło nie tylko całą Amerykę Południową, ale także inne kontynenty.

Potęga mleka

Dulce de leche to gęsta i piekielnie słodka mleczna masa karmelowa, podobna do kajmaku. Uzyskuje się ją przez bardzo wolne podgrzewanie mleka z cukrem, aż do osiągnięcia jasnobrązowej mikstury w konsystencji przypominającej roztopioną krówkę lub cukierek toffi. W Argentynie, Wenezueli, Urugwaju, Boliwii, Paragwaju, na Dominikanie, w Puerto Rico, Hondurasie i na Costa Rice przysmak znany jest pod nazwą dulce de leche. Jednak większość Europejczyków południowoamerykański kajmak zna pod nazwą francuską confiture de lait. Jest doskonałą bazą do ciast i słodkich przekąsek, np. do innego globalnego hitu – alfajores. To rodzaj deserowej kanapki, która przywędrowała na południowoamerykański kontynent aż z Bliskiego Wschodu. Dwie warstwy kruchego ciasta wypełnia się masą z dulce de leche. Sposób przygotowania jest więc dziecinnie prosty i taki sam we wszystkich regionach Ameryki Południowej. Alfajores mogą różnić się lokalnie kształtem, rozmiarem i ilością słodkiej masy, do której czasem dodaje się także alkohol, np. brandy, by była ostrzejsza w smaku.

Szczęśliwi kalorii nie liczą

Mleko, nie tylko w postaci skarmelizowanej, to bardzo popularny składnik deserów. Najlepszym przykładem jest wyśmienity tort Pastel de Tres Leches, czyli ciasto z trzech rodzajów mleka. Do jego przygotowania potrzebna jest masa z mleka w proszku, mleka skondensowanego i śmietany. Polewa się nią puszysty biszkopt i odstawia na kilka godzin, by ciasto dobrze nasiąkło mlekiem. Następnie ozdabia się je świeżymi owocami i bitą śmietaną. Mieszkańcy Ameryki Południowej zdecydowanie nie przejmują się kalkulatorami kalorii. Niewiele w ich menu deserów i ciast dietetycznych. Wyjątkiem są musy owocowe i tworzone na ich bazie ciasta i sorbety. Brigadeiros to czekoladowe pulpeciki obsypane czekoladowymi wiórkami. Quindin z kolei prawie w całości składa się z kurzych żółtek i tłuszczu. Ciastko w złocistym kolorze posypuje się dodatkowo wiórkami kokosowymi. Suspiro la Limena jest ciastem, w którym spód wykonany jest z dulce de leche wymieszanego z żółtkami, zaś wierzch z bezy. Tak przygotowanymi deserami można zaspokoić apetyt nawet największego łakomczucha. Warto na chwilę zapomnieć o rygorach europejskich diet i dać się ponieść żywiołowej kulinarnej fantazji mieszkańców Ameryki Południowej.

Dulce de leche

SKŁADNIKI:

  • mleko 0,5 l
  • brązowy cukier trzcinowy 150 g
  • laska wanilii lub cukier waniliowy
  • szczypta sody oczyszczonej

Wykonanie:

W garnuszku zagrzej mleko, dodaj cukier, szczyptę sody oczyszczonej i ziarenka z laski wanilii lub cukier waniliowy. Zagotuj wszystko, a następnie obniż ogień i gotuj na malutkim ogniu przez około 50 minut, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Krem będzie gotowy, gdy podczas mieszania dno garnka zacznie być widoczne.

Ciasto tres leches

SKŁADNIKI:

  • mąka 12 dag
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • sól 1/4 łyżeczki
  • jaja 5 szt.
  • cukier 20 dag
  • ekstrakt z wanilii lub aromatu waniliowego 1 łyżeczka
  • mleko 240 ml
  • mleko skondensowane słodzone 1 puszka
  • mleko skondensowane niesłodzone 1 puszka
  • śmietanka kremówka 480 ml
  • cukier 3 łyżki
  • wisienki kandyzowane, czerwone

Wykonanie:

Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszaj w misce i odstaw. Żółtka utrzyj ze 150 g cukru na kogel-mogel. Następnie powoli dodawaj mleko i wanilię. Całość połącz ze składnikami suchymi. Białka ubij z 50g cukru na sztywną pianę, którą następnie połącz z ciastem, delikatnie mieszając. Ciasto wlej na blachę (25 x 35 cm) i piecz przez ok. 45 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu odstaw ciasto do ostygnięcia. Mleko skondensowane zmiksuj ze śmietanką. Ostygnięte ciasto ponakłuwaj gęsto widelcem i polej zmiksowanym mlekiem. Ciasto powinno być dokładnie nasączone całą masą mleczną. Następnie odstaw je na ok. 30 minut, by równomiernie nasiąkło. Na koniec ubij 400ml śmietanki z trzema łyżkami cukru i udekoruj ciasto bitą śmietaną oraz kandyzowanymi owocami.

Przewiń do góry