Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Słodko-słone trendy czyli sezon na tarty!

16 lipca 2019, 14:47

Z porem i szynką, cytrynowo-migdałowa, z borówkami i kruszonką, z rabarbarem, jabłkami, śliwkami, szpinakiem i serem… i na tysiąc innych sposobów. Bo tarta to morze możliwości, których latem jeszcze przybywa.

Do polskiej kuchni tarta wdarła się przebojem. Serwują ją nie tylko restauracje i cukiernie, ale także stała się jednym z deserów (lub dań), które bardzo chętnie przygotowujemy w domu. Co ciekawe nie była to chwilowa moda, oparta na efekcie świeżości, która mija równie szybko jak się pojawiła.

Popularność tart w Polsce rośnie z roku na rok, a mistrzowie kuchni i cukiernicy, oferują nam coraz ciekawsze i smaczniejsze wersje tego pozornie prostego smakołyku. Nic więc dziwnego, że opinia iż twórca tarty powinien dostać, jeśli nie Nobla, to równie cenną nagrodę, wcale nie wydaje się przesadzona.

Miłość Polaków do tarty najlepiej wykorzystać latem, kiedy stragany uginają się pod ciężarem świeżych i pysznych lokalnych owoców i warzyw. Niektóre są trwałe, inne najlepiej przetworzyć jak najszybciej, by nie traciły smaku i urody. I jedne i drugie doskonale sprawdzą się jako nadzienie. A sama tarta pozwoli nam wykorzystać wszystko co mamy akurat w zakładzie. Spody do ciasta możemy przygotować wcześniej. Najlepiej dwa rodzaje – do wersji słodkich i wytrawnych. Potem to już sama radość. Jeśli akurat udało nam się kupić zapas pięknych, tanich i delikatnych owoców, szybko je wykorzystamy tworząc cudowny, letni deser. A może optymistycznie zrobiliśmy za duży zapas szparagów. Te letnie są twardsze niż wiosenne i nie zachwycają już tak jak powinny serwowane np. z delikatną zasmażką czy w towarzystwie jajka. Jako nadzienie do tarty sprawdzą się jednak znakomicie. A może szukamy pomysłu na oryginalne zaserwowanie wędzonego boczku? Francuski Mistrz Cukiernictwa, Thierry Ayel przekonuje, że ta aromatyczna wędlina komponuje się z tartą, równie wybornie jak owoce czy warzywa.

A przecież mamy dopiero lipiec. Leśne owoce, na które czekamy cały rok właśnie zaczynają dojrzewać, a za chwilę na drzewach pojawią się śliwki, pełne aromatu dojrzałego polskiego lata. A to znaczy, że sezon na tarty jeszcze się kończy. Przeciwnie – dojrzewa, prezentując coraz nowe barwy i odsłony tego prostego, a jakże kochanego i eleganckiego dania!

Przewiń do góry