Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Smak, inspiracja, wymiana doświadczeń – IV edycja „Spotkania z Maestro” za nami

17 września 2019, 11:41

To wydarzenie na długo zostanie w pamięci wszystkich. Prezentacja pięciu autorskich receptur włoskiego mistrza Maestro Elmi’ego, była osią jednej z najważniejszych branżowych imprez w cukierniczym kalendarzu.

IV edycja organizowanych przez Akademię Mistrza „Spotkań z Maestro” była prawdziwym międzynarodowym świętem cukiernictwa. Na scenie włoski mistrz oraz jego asystenci z Polski i Filipin. Także wśród około setki zgromadzonych na spotkaniu gości, słuchać było różne języki. Na zaproszenie Kruszwicy przyjechali m.in. cukiernicy z Węgier czy Czech.
Mimo różnych języków, wszyscy porozumiewali się (także w kuluarach) doskonale. Jak to możliwe? Po prostu – język sztuki jest uniwersalny, a tego dnia mieliśmy okazję przypomnieć sobie, że cukiernictwo to sztuka przez wielkie S. Sztuka, która łączy ponad wszelkimi podziałami, która budzi emocje i co szczególnie ważne, uprawiana jest po to, by dawać ludziom radość i poczucie szczęścia.

To wszystko doskonale można było odczuć podczas spotkania. Goście z entuzjazmem opowiadali nie tylko o prezentowanych recepturach i smaku słodkich dzieł sztuki, ale także o atmosferze imprezy. – Kruszwica jak zawsze zorganizowała fantastyczne spotkanie. Bardzo profesjonalne, dograne w najdrobniejszych szczegółach, ale także ze świetnym klimatem – miejscem na dyskusję, swobodne rozmowy i integrację – podkreślali zgodnie goście. Takiego samego zdania była gwiazda imprezy. – Uczestniczę w wielu takich szkoleniach na całym świecie, wiem jak wyglądają i mogę je do siebie porównywać. Akademia Mistrza, zgodnie z nazwą, zorganizowała wszystko po mistrzowsku. Zarówno pod względem technicznym wszystko było dograne w najmniejszych szczegółach, co bardzo ułatwiło nam pracę, ale też pod kątem doskonałej atmosfery – swobodnej, sprzyjającej wzajemnej wymianie doświadczeń i odnajdywaniu inspiracji – powiedział Francesco Elmi po spotkaniu i zapewnił, że z przyjemnością w przyszłości odpowie na inne zaproszenia Akademii Mistrza.

Także goście przekonują, że już czekają na następne edycje tej imprezy. – Dostajemy tu wszystko. Możliwość spotkania z cukiernictwem na najwyższym poziomie, poznawania nowych trendów, smaków, kompozycji. Inspirujemy się, rozmawiamy o tym jak wykorzystać pokazane receptury w naszych zakładach, jak je zaadaptować, które z nich mogą zachwycić polskie podniebienia – mówili z entuzjazmem uczestnicy. – To dla nas ważne wydarzenie. Inspirujące, pełne fantastycznych smaków i bardzo istotne z punktu widzenia integracji całego środowiska – podkreślali.

Emocje po IV edycji „Spotkań z Maestro” pewnie nie opadną jeszcze długo. Za to zespół kreatywny w Kruszwicy już powoli przygotowuje się do kolejnej – jubileuszowej – odsłony tego wydarzenia, która zgodnie z zapowiedzią Katarzyny Nogi, szefowej marketingu B2B Kruszwicy, ma się odbyć już w czerwcu przyszłego roku. Jest na co czekać.

Relacje ze „Spotkania z Meastro” można zobaczyć na Facebooku i Instagramie Akademii Mistrza.
Zapraszamy też na obszerną relację ze spotkania i wywiad z włoskim mistrzem (więcej o Francesco Elmi’m można przeczytać na naszej stronie), które już niedługo zostaną zamieszczone w serwisie.

Przewiń do góry