Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Śniadanie w cukierni!

26 czerwca 2019, 12:21

We Francji, Włoszech, Hiszpanii śniadanie w cukierni to nic niezwykłego. Może dlatego, że mieszkańcy południa zwykle zaczynają dzień na słodko. Rogalik albo inna pyszna bułka z konfiturą, do tego kawa i sok pomarańczowy – to klasyczne menu na początek dnia. A wiadomo, że słodkie wypieki – świeżutkie i jeszcze gorące, dostaniemy właśnie w cukierni lub piekarni.

Jeszcze całkiem niedawno dla Polaków takie śniadania były egzotyką. Jednak sytuacja się zmienia. Cukiernie – śniadaniownie, zaczynają pojawiać się w naszych miastach.
To chwilowa moda, czy nowy trend, który na stałe zagości w naszej gastronomicznej rzeczywistości? Chyba jednak to drugie. Polacy coraz częściej jadają poza domem, a miejsc z dobrymi śniadaniami zdecydowanie u nas brakuje. Serwujące poranny posiłek cukiernie fantastycznie wpisują się więc w kulinarną lukę na rynku.

Co ważne właściciele naszych piekarni i cukierni doskonale znają gusta smakowe Polaków, którzy nie ograniczają się o poranku do zjedzenia słodkiego croissanta. Menu musi więc być bogatsze, by przyciągnąć gości. I jest. Zarówno w kategorii dań słodkich, jak i – co szczególnie ważne – wytrawnych. Mamy więc naleśniki, pancakes i gorące gofry serwowane z najróżniejszymi dodatkami. Latem klienci szczególnie chętnie wybierają te z owocami, jednak placki z nadzieniem warzywnym czy serowym, a nawet mięsnym, też znajdują wielu amatorów.

Ważnym składnikiem polskich śniadań są jajka, a prawdziwym hitem ostatnich sezonów – omlety z najróżniejszymi dodatkami. Danie, którego nie zjemy w cukierni? Nic z tych rzeczy. Jeśli dobrze poszukamy znajdziemy cukiernie i piekarnie, które już serwują takie smakołyki.
A biorąc pod uwagę oczekiwania klientów, można mieć nadzieję, że będzie ich coraz więcej.

Tym bardziej, że przygotowanie zarówno omletów, jak i innych dań jajecznych, nie mówiąc już o naleśnikach czy pankakes, nie jest wielkim wyzwaniem. Kluczem do sukcesu jest postawienie na dobrej jakości produkty. Świeże warzywa i owoce oraz słodkie nadzienia to podstawa. Równie ważny jest jednak tłuszcz, który nie tylko usprawni i przyspieszy pracę, ale jednocześnie doda śniadaniowemu menu niezwykłego aromatu. Do smażenia omletów i wszelkich rodzajów placków doskonały jest Olej z Esencją Masła od Kruszwicy. Zawarty w tym profesjonalnym tłuszczu, olej rzepakowy to gwarancja kontroli nad procesem, wysoki punkt dymienia i wszechstronność zastosowań. Z kolei esencja masła to wspaniałe wykończenie serwowanych dań. W końcu idealne śniadanie to takie, które roztacza cudowny, maślany aromat.

Przewiń do góry