Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Świątecznego czasu!

22 grudnia 2016, 10:10

Obchodzone w praktycznie każdym zakątku świata. To jedno z najważniejszych i najchętniej kultywowanych Świąt w całym kalendarzu – nie tylko ze względu na swoją genezę, ale również z racji rozdawanych prezentów dla najbliższych. Mowa o Świętach Bożego Narodzenia, które w Polsce traktowane są ze szczególną starannością. Także na wigilijnych stołach.

Co kraj to obyczaj

W Grecji Boże Narodzenie trwa aż 12 dni i jest czasem dobrej, hucznej zabawy – w klubach i restauracjach; we Francji do stołu zasiada się dopiero po pasterce, a w Holandii – nie ma wieczerzy w ogóle, bo Holendrzy poświęcają ten czas na sport czy odwiedziny znajomych. W Hiszpanii największym przysmakiem jest chałwowy nugat, który zastępuje opłatek, a we Włoszech – tradycyjne pierożki z mięsem. W sposób szczególny Święta Bożego Narodzenia obchodzą jednak Australijczycy, którzy czas ten spędzają na…plaży, w towarzystwie białych obrusów i ciasteczek z bakaliami. I to w środku zimy.

Choinka prawdę Ci powie

Kojarzycie zielone, pięknie przystrojone drzewko? Tak, chodzi o choinkę, symbol Świąt Bożego Narodzenia. Najczęściej jest to przyozdobiony świerk lub jodła. Popularne w całej Europie, a najbardziej chyba w Polsce, choć początków ozdabiania drzewek upatrywać należy raczej w protestanckich Niemczech. I choć dzisiaj choinki stroi się raczej sztucznymi bombkami, kolorowymi światełkami i łańcuchami to warto pamiętać o tradycji – nasi dziadkowie zdobili je przecież słodkościami w postaci ciasteczek, pierników, orzechów i innych wypieków. W Polsce, zgodnie z anglosaskim zwyczajem, przystraja się drzewko parę dni przed Wigilią; część europejskich krajów robi to jednak w ten sam dzień. Uroku świętom dodaje zwyczaj rozdawania prezentów najbliższym – zgodnie z legendą przynosi je Gwiazdka, Święty Mikołaj lub Aniołek. Wszystko lądują pod choinką.

Najsłodsze święta

Okres świąteczny to idealny czas na pyszne wypieki. Słodkie przekąski, desery, pierniczki, ciasteczka i ciasta – to wszystko świetnie smakuje i wygląda! Bardzo popularne są również budynie i kisiele z dodatkiem owoców, czekolada czy przeróżne makowce lub kutie. Warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie tradycyjnego, staropolskiego piernika – pamiętaj tylko, że musi dojrzewać około 6 tygodni. Przed podaniem ciasta na stół, pokryj górę czekoladą i lukrem. Jeśli chcesz, by był apetyczny przez długi czas, przetrzymuj go w chłodnym miejscu i pod przykryciem. Wolisz sernik albo tort? Idealnie puszysty sernik „udekoruj” dodatkami z białej czekolady lub dodaj karmel do masy – odkryj nowe smaki i zaskocz nimi rodzinę! A torty? Torty migdałowe lub te czekoladowo-kawowe smakują praktycznie wszystkim – niektórzy tylko nie mogą ich jeść ze względów dietetycznych.

Przewiń do góry