Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Święto Piekarzy i Cukierników czas zacząć!

13 marca 2017, 09:00

Dzień św. Klemensa to dla piekarzy i cukierników moment szczególny. To nie tylko ważne, branżowe wydarzenie, skupiające miłośników wypieków pod każdą postacią, ale również okazja do tego, by zjeść coś innego niż na co dzień – najlepiej słodkiego. Do wyboru masz przecież mini ciasteczka, ciasta, tarty, baby, bułeczki z kruszonką i wiele, wiele innych słodkości. Warto zaznaczyć, że święto do dzisiaj obchodzi się z wielkim sentymentem i optymizmem. Nie ma co się dziwić. Przecież jest smacznie!

Kim był Klemens Maria Hofbauer?

Urodził się w Tasovicach na Morawach. Od najmłodszych lat zafascynowany wszystkim, co związane z wypiekami. Pracował jako czeladnik piekarski w rodzinnym mieście – w 1770 roku zaczął pracę w przyklasztornej piekarni w Klosterbrück. Na skutek wojen i toczących się przez Europę chorób do zakonu przybywały niezliczone ilości biednych, głodnych i skrzywdzonych. Piekarz nikomu nie odmawiał pomocy. Potem pojechał do Włoch, został biskupem, a następnie uczył łaciny. Został redemptorystą, a na szczególną uwagę zasługuje jego pobyt w Polsce (aż 21 lat), w trakcie którego podejmował się pracy duszpasterskiej. Do końca pozostawał jednak wierny swojej największej pasji – wypiekaniu chleba.

Chleb na całym świecie

To właśnie dzięki pasji piekarzy i cukierników możemy codziennie rano cieszyć się pysznym smakiem chleba czy bułek – dzień św. Klemensa obchodzi się w Polsce 15-ego marca. Światowy Dzień Chleba obchodzi się natomiast w październiku, i to na całym świecie. Rodzajów pieczywa jest cała masa. Oprócz białego, ciemnego czy mieszanego, w piekarniach znajdziemy też pumpernikle, chleby plackowe i te na zakwasie. Irlandczycy mają swój chleb sodowy, Francuzi brioszki, Gruzini i Ormianie lavash, a Hindusi – chapati i paratha. W środkowej Azji jada się słynną lepioszkę – bez dodatku drożdży. Nic nie stoi na przeszkodzie, by w Święto Piekarzy i Cukierników spróbować również różnych odmian pieczywa.

Przygotuj coś słodkiego!

Pamiętaj, że to nie tylko dzień piekarzy, ale również cukierników. To świetna okazja, by przygotować pyszne ciasta, ciasteczka, muffiny albo tarty. Wszystko na słodko! Spróbuj przygotować tartę z karmelizowanymi owocami, ciasteczka – ślimaczki z cynamonem, drożdżowe z jagodami lub po prostu słodkie bułki z kruszonką, które smakują najlepiej w towarzystwie kawy z mlekiem. Potrzebujesz mąkę pszenną, roztopioną margarynę, cukier, jajka, mleko, drożdże i szczyptę soli – to podstawowe składniki na ciepłe i smaczne bułeczki. Będą miały więcej aromatu, jeśli dodasz do ciasta nieco likieru – z pewnością zaskoczysz znajomych! Perfekcyjną kruszonkę wykonasz ze zmielonych migdałów lub orzechów (bakalie). Pamiętaj, by dodać do niej trochę cukru i cynamonu. Twoje bułeczki są już gotowe? Wsuń je do piekarnika na około 200 stopni, na około 20 minut. Gotowe!

 

Przewiń do góry