Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Wakacyjny przegląd prasy

16 lipca 2019, 10:09

Najnowsze numery branżowej prasy piszą w tym miesiącu o ważnych projektach Akademii Mistrza – tych już zrealizowanych, jak i tych, które dopiero się odbędą. Zachęcamy do lektury a niecierpliwym serwujemy telegraficzny skrót!

IV „Spotkanie z Mistrzem” – gwiazdy inspirują

Leonardo di Carlo, Walter Vogt i Jordi Bordas – w ubiegłych latach to właśnie te gwiazdy światowego cukiernictwa gościły w naszym kraju na zaproszenie Akademii Mistrza. Polscy cukiernicy mogli czerpać z ich ogromnej wiedzy i doświadczenia, poznawać tajniki i metody ich pracy, a w końcu spróbować przygotowanych przez nich smakołyków, podczas odbywających się raz w roku inspirujących „Spotkań z Mistrzem”.

We wrześniu impreza odbędzie się już po raz czwarty. A gwiazdą tegorocznego spotkania będzie Mistrz Cukiernictwa, Francesco Elmi. Przed włoską gwiazdą niełatwe zadanie. Poprzednicy postawili poprzeczkę szalenie wysoko. Jego rodak, Leonardo di Carlo, podczas swojej wizyty dał pokaz prawdziwej cukierniczej alchemii. Pochodzący z Argentyny, ale pracujący w Hiszpanii Walter Vogt, dał uczestnikom prawdziwą lekcję odkrywania mocy drzemiącej w prostych składnikach. Z kolei na spotkaniu z Jordi’m Bordas’em polscy cukiernicy i piekarze mieli okazję spotkać się z nowoczesną metodą pracy B-Concept.

Czym zaskoczy gości Akademii Mistrza Francesco Elmi? Tego dowiemy się już 10 września. Rąbka tajemnicy uchyla jednak obszerny materiał nt. „Spotkań z Mistrzem”, zamieszczony w wakacyjnym wydaniu Przeglądu Piekarskiego i Cukierniczego. Polecamy lekturę, także tym , którzy chcieliby się dowiedzieć więcej o samym wydarzeniu, przyświecającej spotkaniom idei oraz o słynnych cukiernikach, którzy byli gwiazdami wcześniejszych edycji.

Francesco Elmi – włoski mistrz przyjeżdża do Polsce!

Kocha słodycze – chyba wszystkie…

Uwielbia wyzwania – im większe tym lepiej…

Jest przywiązany do tradycji, która jego zdaniem jest podstawą cukiernictwa.

Za stosunek do tradycyjnych receptur bardzo ceni polskich rzemieślników i nie ukrywa radości, że już jesienią będzie miał kolejną okazję do spotkania z nimi.

Francesco Elmi, bo o nim mowa, przyjedzie do Polski na zaproszenie Akademii Mistrza. Będzie gwiazdą tegorocznej edycji imprezy „Spotkanie z Mistrzem”. Włoski Mistrz Cukiernictwa podczas spotkania podzieli się z polskimi kolegami po fachu swoimi przepisami, podejściem do zawodu i technikami pracy. Przede wszystkim jednak chce ich zarazić pasją do słodkich wypieków i zainspirować do własnych twórczych poszukiwań nowych smaków i ciekawych pomysłów na odświeżanie tradycji.

Na spotkanie z gwiazdą światowego cukiernictwa musimy poczekać do 10 września. Wcześniej jednak możemy dowiedzieć się całkiem dużo o jego zawodowej ścieżce, niezwykłych projektach, w których uczestniczył i ulubionych smakołykach, sięgając po najnowszy numer magazynu W Piekarni i Cukierni. W wakacyjnym numerze pisma znajdziemy obszerny wywiad z Francesco Elmi’m, który odkrywa nie tylko jego miłość do cukiernictwa ale też duże poczucie humoru sławnego Włocha.

Zapraszamy do lektury. Najlepiej przy słodkim ciastku i filiżance wybornej kawy!

Podwieczorki z Akademią Mistrza – czyli cukiernicze prawo bez tajemnic

Wiosenna edycja „Podwieczorków z Akademią Mistrza” już się zakończyła. Jednak już od września ruszamy z jesienną odsłoną szkoleń biznesowych. W tym roku wszystkie spotkania poświęcamy tematyce prawniczej, bo to właśnie liczne zmiany w tym obszarze, sprawiają cukiernikom i piekarzom najwięcej trudności.

Wystarczy jednak spotkanie z naszą ekspertką w dziedzinie  finansów publicznych oraz prawa pracy, Adrianą Głuchowską, i wszystko staje się jasne.

Doświadczona trenerka, od lat związana z branżą cukierniczą rozwiewa wszystkie wątpliwości, nawet te, które dopiero się pojawią. Nikt nie wiem lepiej od niej  jak legalnie przechowywać CV kandydatów do późniejszej rekrutacji, czy można badać pracowników alkomatem, jak legalnie wypłacać wynagrodzenia w gotówce i czy można dzwonić do pracownika po godzinach. A to tylko kilka przykładowych problemów, przed którymi mogą stanąć przedsiębiorcy. W końcu od początku 2019 roku zmieniło się aż 600 aktów prawnych, które realnie wpływają na prowadzenie biznesu w branży cukierniczo-piekarniczej.

Żeby uniknąć prawnych pułapek, najlepiej już teraz zapytać przedstawicieli handlowych ZT Kruszwica, o możliwość wzięcia udziału w zaplanowanych na drugą połowę roku „Podwieczorkach z Akademią Mistrza”.

A w oczekiwaniu na rozpoczęcie jesiennego cyklu, warto zajrzeć na naszą relację z wiosennych szkoleń i poczytać o nich w wakacyjnym wydaniu Mistrza Branży.

Przewiń do góry