Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Jak wprowadzić konieczne podwyżki cen i utrzymać Klientów w cukierni? Zapraszamy na bezpłatny webinar eksperta Akademii Mistrza Jarosława Ropiejki

29 czerwca 2021, 16:41

Pandemia Covid-19 dotkliwie doświadczyła przedsiębiorców z branży cukierniczej i piekarskiej. Wielu z nich przez długi czas musiało funkcjonować w ograniczonym zakresie. Dodatkowo nasilił się również problem znaczącego wzrostu kosztów prowadzenia działalności. Podrożały surowce, wzrosły marże dostawców, koszty zatrudnienia pracowników a także media – prąd, gaz czy woda. To oznacza jedno – konieczność podniesienia cen wytwarzanych produktów. Przedsiębiorcy boją się jednak, że taki ruch może odstraszyć Klientów.

Jak tego uniknąć? W jaki sposób wprowadzić konieczne podwyżki i jak informować o nich klientów? To najważniejsze pytania, na które podczas bezpłatnego webinaru adresowanego do cukierników i piekarzy, odpowie Jarosław Ropiejko – doświadczony trener, biznesmen i ekspert Akademii Mistrza, od lat związany z branżą cukierniczą.

 

Koszty rosną – marża spada

O tym, że sytuacja na rynku jest trudna doskonale wiedzą właściciele i menadżerowie cukierni.

– Jako producent jesteśmy zależni od surowców. Od lat negocjujemy z dostawcami obniżki ich marży, bo ceny surowców trudno ruszyć. Próbowaliśmy różnych strategii zakupowych. Rozproszenie dostawców i szukanie najniższych cen, czy wybór bardzo ograniczonej grupy dostawców przy zachowaniu większego wolumenu. Niemniej o ile po podliczeniu wszystkich kosztów, w roku 2019 mieliśmy zachowaną marżę na poziomie 40%, o tyle obecnie wynosi ona około 12 – 15%. Na obniżenie naszej marży mają także wpływ rosnące koszty mediów, usług firm zewnętrznych i koszty pracownicze. Podwyżki cen są więc nieuniknione. Nie możemy sobie pozwolić na dalsze obniżanie marży – opisuje sytuację w swojej cukierni, pani Magda. – Jak wszyscy, obawiamy się jednak jak przyjmą to klienci, ilu możemy stracić. W czasie pandemii nawyki konsumentów się zmieniły – są bardziej oszczędni. Konkurencja rośnie, a my chcemy zachować wysoką jakość produktów, bo z tego jesteśmy znani. Mamy obawy jak to umiejętne zrobić, kiedy i jaką strategię zastosować – przyznaje kierowniczka piekarni.

Podobne problemy dostrzega pan Piotr, właściciel hurtowni z branży piekarsko-cukierniczej. – Od kwietnia nastąpił dość chaotyczny wzrost cen surowców i produktów. Ceny poszły w górę o około 8 – 12 % – w zależności od dostawców. Sami również podnosimy ceny, ale często nie są to podwyżki odzwierciedlające wysokość podwyżek u producentów. Tym samym, schodzimy z marży. Chcemy uporządkować naszą politykę w tym zakresie – dodaje.

Podwyżki w cukierni

Obecna sytuacja na rynku piekarsko-lodziarsko-cukierniczym jest trudna i rodzi sporo wyzwań. Umiejętne zarządzanie finansami ma teraz kluczowe znaczenie dla kondycji, a nawet przetrwania firm. Z jednej strony jest to ograniczanie kosztów, z drugiej aktywność w kierunku negocjowania cen z dostawcami, modyfikowanie strategii sprzedaży oraz zarządzanie polityką cenową.

W kryzysowej sytuacji, wszelkie braki wiedzy dotyczące finansów, sprzedaży, ale też psychologii zachowań konsumentów, mogą mieć katastrofalne skutki. Z pewnością stanowią też barierę utrudniającą przedsiębiorcom wdrożenie odpowiedniej strategii podnoszenia cen i kampanii informowania o niej klientów.

– W tak trudnej sytuacji jak dzisiejsza, edukacja w tym zakresie, wymiana doświadczeń i dzielenie się wiedzą jest szczególnie ważne dla wszystkich podmiotów działających na rynku – mówi Jarosław Ropiejko. – Podczas webinaru poszukamy praktycznych rozwiązań do zastosowania w cukierni i konkretnych odpowiedzi na pytania: jak wprowadzić niezbędne podwyżki, jakie strategie cenowe wykorzystać, jak najlepiej wykorzystać wiedzę dotyczącą kosztu wytworzenia produktu i przede wszystkim – jak nie stracić klientów podnosząc ceny w cukierni czy piekarni? – wyjaśnia ekspert.

Zapraszamy na webinar

Jarosław Ropiejko i Akademia Mistrza zapraszają na bezpłatny webinar adresowany do przedstawicieli branży cukierniczo-piekarskiej.

Szkolenie odbędzie się:

KIEDY: 7. lipca 2021
O KTÓREJ: 13.00
GDZIE: Online
CZAS TRWANIA: około 2 godzin
Zapisy: https://evenea.pl/pl/wydarzenie/akadmiamistrza

Jarosław Ropiejko – właściciel firmy, trener, coach, konsultant. Od 2009 roku intensywnie współpracuje z branżą cukierniczą, przede wszystkim w obszarach: sprzedaży, zarządzania i procesów sukcesyjnych. Ekspert Akademii Mistrza. Regularnie publikuje artykuły dotyczące zagadnień zarządzania firmą i ludźmi w Przeglądzie Piekarskim i Cukierniczym oraz Przeglądzie Zbożowo-Młynarskim.

Skorzystaj z wiedzy naszego eksperta!

Serdecznie zapraszamy!

Przewiń do góry