Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Wielkopostne słodkości

29 kwietnia 2015, 10:53

Ostatnie dni przez rozpoczęciem postu wypełnione są zabawą i doskonałym jedzeniem. Brazylijczycy szaleją podczas karnawału w Rio, natomiast Włosi przybierają maski i bawią się w Wenecji. Na całym świecie hucznie żegna się karnawał, by wejść w czas Wielkiego Postu, który ma sprzyjać refleksji i skupieniu.

Tłusty tydzień

Kulinarna i taneczna rozpusta rozpoczyna się w ostatni czwartek przed środą popielcową. W staropolskiej tradycji tego dnia trzeba było jeść dużo i tłusto. By stawić czoła ciężkiemu jedzeniu, wszystkie uczty były suto zakrapiane alkoholem. Na koniec delektowano się deserami, na przykład racuchami, które obowiązkowo smażone były na dużej ilości tłuszczu. Szlachta gustowała w pączkach lekkich i puszystych. Na wsiach częściej robiono pączki twarde, solidne, z dużą ilością powideł.

Przepis na pączki

Składniki (8 szt.)

  • świeże drożdże 25 g
  • ciepłe mleko 1/2 szklanki
  • cukier 1 łyżeczka
  • żółtko 2 szt
  • jajko 1 szt
  • cukier wanilinowy 4 łyżeczki
  • mąka 275 g
  • sól 1 łyżeczka
  • margaryna 35 g
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Przygotuj rozczyn: drożdże skrusz do dużego kubka, dodaj 2 łyżki mąki, 1 łyżeczkę cukru i 1/4 szklanki ciepłego mleka. Wymieszaj i zostaw do wyrośnięcia na 15 – 20 minut. Jajko i żółtka utrzyj z cukrem wanilinowym. Mąkę przesiej do dużej miski i wymieszaj z solą. Do mąki dodaj wyrośnięty rozczyn oraz resztę ciepłego mleka. Mieszaj i na koniec dodaj ubite jajka. Wyrabiaj przez 15 minut, dodaj stopioną margarynę i wyrabiaj przez kolejne 5 minut. Przykryte ściereczką ciasto odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość (po około 2 godzinach), uwałkuj je na gruby placek (możesz podsypać je lekko mąką). Z ciasta wytnij krążki szklanką i odłóż do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Podrośnięte pączki odwróć wierzchem na spód, a gdy wyrosną (po około 1/2 godzinie), smaż w rozgrzanym oleju. Gdy pączki zarumienią się po obu stronach wyjmij je na ręcznik papierowy. Następnie polej lukrem zmieszanym ze skórką pomarańczową lub posyp dużą ilością cukru pudru zmieszanego z cukrem wanilinowym.

źródło: www.kwestiasmaku.com

Staropolskie tradycje

Środa popielcowa była i nadal jest tym dniem, w którym cichnie muzyka, ustaje gwar zabaw, a stoły pustoszeją. Zaczyna się 40-dniowy okres Wielkiego Postu – czasu, który ma sprzyjać wstrzemięźliwości. W polskiej tradycji był to moment, w którym należało całkowicie zrezygnować przede wszystkim z potraw mięsnych. Na staropolskim stole postnym dozwolone były ryby, dania mączne, ewentualnie żur. Najpopularniejszą potrawą był śledź solony. Spożywano go w takich ilościach, że w ostatnich dniach postu dochodziło do tzw. „katowania” ryby. Znienawidzonego śledzia wywlekano z beczek i przybijano do drzewa. Obrządek kończyło bicie rezurekcyjnych dzwonów zapowiadające koniec postnych obowiązków.

Słodki czas postu

W czasie Wielkiego Postu tradycja nakazywała także odstawienie cukru i wszelkich deserów. Polacy zawsze należeli do łasuchów i wynajdowali sposoby, by poradzić sobie z tym zakazem. Opracowywali między innymi. przepisy na postne baby drożdżowe, które były mniej słodkie niż tradycyjne. Wskazywano, że istotą postu nie jest bowiem głodówka, ale rezygnacja z obżarstwa i przyjemności. Dlatego dziś powstają nowe pomysły na to, jak być w zgodzie z zasadami Wielkiego Postu, a jednocześnie nie musieć rezygnować ze słodyczy.

Niebo w gębie, a sumienie czyste

Współcześnie to, co słodkie nie musi być kaloryczne i tłuste. Coraz częściej do codziennej diety ludzie włączają ciastka, które dostarczają wartościowych składników i energii, przez co przestają być tradycyjnym deserem, a stają się zdrową przekąską. Można po nią sięgnąć w pracy, w szkole oraz w domu – do kawy i herbaty. Słodkości wypiekane na tłuszczach bez izomerów trans, z dodatkami orzechów, migdałów, miodu, rodzynek czy ziaren słonecznika zachowują wszystkie walory smakowe tradycyjnych wypieków, a jednocześnie stają się ważnym uzupełnieniem naszej diety w naturalne składniki.

Przepisy na ciasta marchewkowe, ciasteczka owsiane i orzechowe słodzone miodem są banalnie proste, a przygotowanie ich zajmuje zwykle nie więcej niż pół godziny. Poniżej zamieszczamy przepis na Ciasteczka owsiane, którymi zastąpisz tradycyjne, wysokokaloryczne desery.

Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem

Składniki:

  • mąka pszenna 1 ⅓ szklanki
  • płatki owsiane 1 szklanka
  • ziarna słonecznika 1 szklanka
  • margaryna 1 kostka
  • cukier ½ szklanki
  • cukier waniliowy (16 g) 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Sposób przygotowania

Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni, aż będą jasnozłote. Margarynę zmiksuj z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Dodaj ostudzone ziarna, płatki owsiane, szczyptę soli, wymieszać. Wsyp mąkę i zagnieć ciasto – ma być miękkie i tłuste. Z ciasta ulep kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Następnie połóż je na blaszce – możesz je lekko spłaszczyć. Piecz w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez około 15 minut, aż się zezlocą. Po wystygnięciu zdejmij je z blaszki.

źródło: www.mojewypieki.blox.pl

Przewiń do góry