Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Włochy na słodko

29 października 2014, 10:00

Włosi słyną z temperamentu i niespożytej energii. Są spontaniczni, wiecznie uśmiechnięci, gadatliwi. Niektórzy uważają, że ich wigor to kwestia doskonałego klimatu i pięknego słońca. Inni, że sekret kryje się w kuchni – w szczególności w wyśmienitych deserach.

Globalna kuchnia

Kuchnia włoska, obok francuskiej, należy do najbardziej wykwintnych na świecie. Włosi osiągnęli mistrzostwo w łączeniu fantazyjnego i wyrafinowanego smaku z prostotą przepisów. Kulinarni archeolodzy odkryli we włoskich recepturach wpływy etruskie, bizantyjskie, greckie, żydowskie i arabskie. Kulturalny tygiel, jakim było Imperium Rzymskie, sprawił, że kuchnia włoska stała się pierwszą globalną kuchnią w historii świata. Tyczy się to również deserów, które stały się słodką wizytówką kraju. Katalog deserów z południa nie kończy się na tiramisu. Wręcz przeciwnie – stanowi wyśmienity początek podróży po cesarstwie nadzwyczajnych słodkości i wypieków.

Ku pamięci

Choć starożytni Rzymianie gustowali przede wszystkim w owocach (figach, winogronach, daktylach, granatach) i orzechach, cenili także ciasta robione przez ówczesnych cukierników. Ci specjalizowali się głównie w owocowych tartach, słodkich bułeczkach i rogalikach. Gdy odkryto cukier, włoscy cukiernicy wykorzystali jego potencjał przy kreowaniu kolejnych wypieków. Popularne stały się strucle, ciasta biszkoptowe, marcepan. Nadal królowały tarty sezonowe – z truskawkami, wiśniami, śliwkami i jabłkami. Wielkim przysmakiem na Sycylii były cukierki z nugatu, tzw. torone, oraz ciasto tortowe, zwane cassata alla Siciliana. Włosi dbali również o spisywanie i publikowanie przepisów. Zbierali je w książkach kucharskich, w których podkreślali także, że jedzenie jest jedną z najwyższych przyjemności. Desery zawsze wieńczyły ucztę. By wydobyć ich smak nakazywano podawać je zawsze z mocną kawą – najlepiej typu espresso. Ta doskonale wpływała na trawienie, a dzięki goryczce podkreślała słodkie aromaty włoskich ciast.

Słodki szlak

Najpopularniejszym włoskim deserem jest wenecki przysmak – tiramisu, skomponowany z serka mascarpone, masy jajecznej i biszkoptów nasączonych likierem. Wenecjanie są także autorami przepisu na biadoli – słodkie sucharki waniliowe, które stworzono z myślą o długich podróżach morskich.

Z Mediolanu pochodzi z kolei wyśmienita babka – panettone. Powinna mieć puszystą konsystencję i zawierać mnóstwo rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej. Centralne Włochy są idealne dla miłośników zuppa inglese, deseru podobnego do tiramisu oraz pampepato – świątecznego ciasta z migdałami, czekoladą, przyprawami korzennymi i pieprzem. Do Toskanii warto wpaść na cavalluci (zwane także cantuccini), chrupiące ciasteczka z migdałami, żurawiną lub kandyzowanymi owocami. W Neapolu można skosztować wypiekanego z serka ricotta ciasta pastiera. Każdy z regionów Włoch jest w stanie zapewnić niezwykłe doznania nawet najwybredniejszym łasuchom. Warto pomyśleć o zaplanowaniu słodkiej wycieczki szlakiem włoskich ciast i deserów. Poza nowymi doznaniami i kulinarnymi odkryciami, na pewno można liczyć na regenerację we włoskim stylu.

Panettone

SKŁADNIKI:

  • świeże drożdże 15g
  • ciepłe mleko 4 łyżki
  • mąka tortowa 350g
  • szczypta soli
  • brązowy cukier 50g
  • rodzynki 50g
  • orzechy włoskie, zrumienione na patelni i grubo pokrojone 50g
  • drobno starta skórka z 1 pomarańczy
  • jajka 3 sztuki
  • miękkie masło lub margaryna (+ łyżka roztopionego masła do posmarowania formy i trzy łyżki do posmarowania babki)  100g
  • biała czekolada, posiekana na kawałeczki 50g

Przygotowanie:

Skrusz drożdże, dodaj mleko, 1 łyżkę mąki i 1 łyżeczkę cukru. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Formę na babkę z kominem, o pojemności 2,25 litra, wysmaruj 1 łyżką roztopionego masła. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, wyrośnięte drożdże, cukier, rodzynki, orzechy i skórkę z pomarańczy. Następnie dodaj lekko roztrzepane jajka i 100 g masła. Wyrabiaj w misce przez 5 minut lub do czasu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Umieść ciasto w misce, przykryj przezroczystą folią i odstaw do wyrośnięcia na 60 minut. Następnie uderz pięścią w wyrośnięte ciasto i wyrabiaj przez 5 minut. Na koniec dodaj czekoladę. Ciasto ułóż w formie, przykryj przezroczystą folią i odstaw na 30-60 minut do wyrośnięcia (ciasto powinno wypełnić całą formę). Wierzch polej 3 łyżkami roztopionego masła i piecz przez 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Przewiń do góry