Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Złociste biszkopty i puszyste kremy – czyli sezon na torty czas zacząć

09 maja 2019, 12:31

Konwalie, bez, szparagi? Prawdziwym symbolem maja powinien być tort. W końcu to miesiąc komunii i początek gorącego, wiosenno-letniego sezonu ślubnego! A to oznacza szczególnie pracowity czas dla cukierników. Torty to przecież najwspanialsze wizytówki każdego zakładu, a oczekiwania klientów wobec tego wyjątkowego ciasta, podawanego w najważniejszych dniach życia, są naprawdę wysokie.

Nic więc dziwnego, że w maju Akademia Mistrza poświęca tematyce tortów bardzo dużo uwagi. Szukamy inspiracji, porad, przepisów, a także doskonałych produktów, które uczynią te wypieki jeszcze wspanialszymi. O tortach rozmawiamy z wybitnymi cukiernikami, którzy dzielą się z nami wiedzą i zdradzają niektóre ze swoich tortowych sekretów.

Ewa Drzewicka, tegoroczna zdobywczyni tytułu branżowej osobowości roku na targach Expo Sweet i właścicielka pracowni Jula Smakula, na łamach majowego „Mistrza Branży” opowiada nam o ślubnych i komunijnych trendach cukierniczych. Tory naked, semi naked, drip cake… Ewa Drzewicka wie o nich wszystko. Podobnie jak o najmodniejszych w tym sezonie kolorach…

Ambasadorka Akademii Mistrza słynie jednak przede wszystkim z fantastycznego, złocistego, wilgotnego i pełnego maślanego aromatu biszkoptu, przygotowywanego na bazie Oleju z Esencją Masła. O tym wypieku opowiada tak smakowicie, że nie sposób mu się oprzeć.

 

Z kolei Mistrz Świata w Cukiernictwie Mieczysław Chojnowski zgodził się podzielić z nami swoją ogromną wiedzą na temat tortów z kremem. W najnowszym numerze „W Piekarni i Cukierni” znajduje się obszerny materiał o fantastycznych kremach, idealnych do tortów komunijnych i nie tylko. Mistrz Chojnowski, uchylił też rąbka tajemnicy i przekazał nam swoje receptury na kremy na bazie profesjonalnej margaryny Maestra Kremowa od Kruszwicy, które znajdziecie tutaj.

Serdecznie zapraszamy do wypróbowania przepisów naszych ekspertów i oczywiście do smakowitej lektury!

Przewiń do góry