Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Artykuły i porady

Świętujemy 15-lecie Akademii Mistrza.Świętujemy 15-lecie Akademii Mistrza.15 lat Akademii Mistrza – Gala jubileuszowaW październiku, wraz najlepszymi kucharzami i piekarzami w kraju – świętowaliśmy jubileusz naszego autorskiego projektu, wspierającego rozwój branży cukierniczo-piekarskiej.
Konkurs jubileuszowy Akademii Mistrza rozstrzygnięty!Konkurs jubileuszowy Akademii Mistrza rozstrzygnięty!Jubileuszowy konkurs "MAESTRO WYPIEKÓW" z okazji 15-lecia Akademii Mistrza dobiegł końca! Była to nie tylko okazja do wykazania się umiejętnościami cukierniczymi i piekarskimi, ale także możliwość zaprezentowania najnowszych trendów.
Jubileuszowy konkurs Akademii Mistrza - Maestro WypiekówJubileuszowy konkurs Akademii Mistrza - Maestro WypiekówJuż 1 sierpnia rusza jubileuszowy konkurs Akademii Mistrza - Maestro Wypieków! Obserwuj naszą stronę, aby dowiedzieć się więcej i celebrować z nami wyjątkowe 15-lecie. Z informacjami o konkursie i nagrodach wrócimy niebawem.
Konkurs Bake & Play - Edukacja Pasjonatów Cukiernictwa i Inicjatywa Wspierająca Młode TalentyKonkurs Bake & Play – edukacja pasjonatów cukiernictwa oraz inicjatywa wspierająca młode talenty.Znamy finalistów VI edycji Konkursu dla Młodych Cukierników Bake & Play! W pierwszym etapie pokonali dziesiątki konkurentów, zachwycając jury swoimi umiejętnościami i kreatywnością.
Środki natłuszczające do form, blach, dzieży czy gofrownicŚrodki natłuszczające do form, blach, dzieży czy gofrownicPoznaj nowość w ofercie Bunge w Polsce – kategorię produktów dla cukierni i piekarni ułatwiających i przyspieszających pracę z dbałością o efektywność kosztową i jakość końcowych wyrobów - środki antyadhezyjne.
Bake & Play – VI edycja Konkursu dla Młodych Cukierników! Kto przeszedł i zwyciężył w II etapie?Bake & Play – VI edycja Konkursu dla Młodych Cukierników! Kto przeszedł i zwyciężył w II etapie?Ta edycja konkursu Bake & Play dla Młodych Cukierników jest wyjątkowa! W tym roku Akademia Mistrza obchodzi swoje 15 urodziny, dlatego nie mogło być inaczej, aby jubileusz nie był tematem przewodnim tej słodkiej konkurencji.
Qualita 80% – klasyczny tłuszcz cukierniczyMargaryna Qualita 80% - czyli siła tradycjiMargaryna Qualita 80% to już klasyk wśród margaryn pełnotłustych. Na cukierniczym rynku istnieje od wielu lat, ciesząc się niesłabnącym uznaniem wśród profesjonalnych cukierników i piekarzy. Nic dziwnego - uniwersalna w zastosowaniu, niemal niezastąpiona do wypieków.
Świętujemy 15-lecie Akademii MistrzaŚwiętujemy 15-lecie Akademii MistrzaAkademia Mistrza została powołana do życia w 2008 roku przez ZT Kruszwica, by zaoferować branży cukierniczo – piekarniczej profesjonalne wsparcie w podnoszeniu kwalifikacji zawodowych i biznesowych. Nadrzędną ideą przedsięwzięcia był rozwój branży, a także budowanie prestiżu zawodu cukiernika i promowanie polskiego rzemiosła cukierniczego poza granicami kraju.
Bake & Play – VI edycja Konkursu dla Młodych Cukierników! Niech Ci się upiecze!Bake & Play – VI edycja Konkursu dla Młodych Cukierników! Niech Ci się upiecze!VI edycja konkursu Bake & Play startuje już 1 marca 2023. Prace konkursowe zgłoszone w ramach poprzednich edycji przerosły nasze najśmielsze oczekiwania! Zaskoczyliście nas kreatywnością i umiejętnościami oraz perfekcyjnie opracowanymi recepturami.
Pomysł na biznes – Cukiernia bez cukru FIT i KETO. Rozmowa z Iwoną GajewskąPomysł na biznes – Cukiernia bez cukru FIT i KETO. Rozmowa z Iwoną GajewskąCukiernia bez cukru – skąd wziął się pomysł na takie przedsiębiorstwo? Jaki profil klientów korzysta z oferty i jak dotrzeć ze słodyczami do osób, które wykluczają cukier albo węglowodany proste? Zapraszamy do przeczytania wywiadu!
Prima Kreemi White SGPrima Kreemi White SGPrima Kreemi White SG to krem cukierniczy zapewniający prostotę i powtarzalność produkcji. Krem jest mieszanką tłuszczu i cukru o neutralnych aromacie i barwie. Dzięki temu nie wpływa na smak, zapach ani kolor kremów, mas i nadzień, które powstają z jego użyciem.
Trendbook by Akademia Mistrza - Rzemiosło Cukiernicze 2023 Trendbook by Akademia Mistrza - Rzemiosło Cukiernicze 2023 Rok 2023 to wyzwanie dla wielu. Trwa kryzys ekonomiczny, który zmusza klientów do zmiany zachowań, a branżę do zmiany strategii. Jednak wierzymy, że można go przetrwać, dlatego w naszym Trendbooku znajdziesz zarówno odpowiedzi, które pomogą Ci zoptymalizować produkcję i nie oszczędzać na jakości, jak i mnóstwo inspiracji! Opowiemy o zmianach nawyków żywieniowych konsumentów i kolorze Pantone. Nie zabraknie też kilku słów o słodkim powrocie do natury i darów ziemi.
Trend wegański w cukiernictwie – rozszerz swoją ofertę o produkty vege!Trend wegański w cukiernictwie – rozszerz swoją ofertę o produkty vege!Wzrost świadomości żywieniowej konsumentów, przekłada się na wzrost liczby osób, które decydują się na znaczące ograniczenie lub całkowite wykluczenie z diety produktów odzwierzęcych. Niektórzy robią to z pobudek zdrowotnych, inni etycznych, a jeszcze inni chcą po prostu wpisać się w obowiązujące trendy. W międzynarodowej akcji Veganuary z roku na rok bierze udział coraz więcej osób. W styczniu 2022 roku w kampanię brytyjskiej organizacji pozarządowej zaangażowało się ponad 600 tysięcy ludzi z całego świata.
Tłusty czwartekTłusty czwartek i idealny pączek – w Polsce i na świecie Pączki to jeden z podstawowych produktów, jakie mają w swojej ofercie niemal wszystkie cukiernie. Nic dziwnego. To jeden z ulubionych i najczęściej kupowanych przez polskich konsumentów słodkich wyrobów. Widać to wyraźnie w tłusty czwartek, kiedy po najlepsze pączki ustawiają się naprawdę długie kolejki. Zwyczaj jedzenia słodkich i tłustych przekąsek przed rozpoczęciem okresu postu jest obecny nie tylko w Polsce. Dowiedz się, jaki powinien być idealny pączek oraz jak świętuje się koniec karnawału w innych stronach świata.
Pączki na świecie. Jak smażą w innych krajach?Ciastka karnawałowe ze świata Polski karnawał kojarzy się przede wszystkim z pączkami i faworkami. Warto jednak pamiętać, że Polacy coraz więcej podróżują, próbują nowych smaków i szukają ich także we własnym kraju. Aby zaspokoić ich kulinarną ciekawość i chęć odkrywania nowych karnawałowych wypieków, warto zobaczyć, jakie smakołyki są symbolami tego okresu w innych częściach świata. Może ciastka z Włoch czy Indii staną się tegorocznym hitem Twojej cukierni albo ciekawą inspiracją do stworzenia własnej receptury?
Regionalne inspiracje - szplitry i szpliterki z piekarni rodziny BączkowiczówRegionalne inspiracje - szplitry i szpliterki z piekarni rodziny BączkowiczówPiekarnia rzemieślnicza rodziny Bączkowiczów cieszy się uznaniem już od ponad 110 lat.
Wyzwania nowej rzeczywistości, a trendy w cukiernictwieWyzwania nowej rzeczywistości, a trendy w cukiernictwieWysoka inflacja oraz wzrost cen surowców i kosztów produkcji postawiły przed przedsiębiorcami nowe wyzwania.
Temperowanie czekolady Temperowanie czekolady - najważniejsze zasadyTemperowanie jest procesem, który pozwala uzyskać idealnie gładką, lśniącą i jednolitą kolorystycznie czekoladę.
Bajgiel, obwarzanek a może precel? Poznaj jego historię. Bajgiel, obwarzanek, a może precel? Poznaj jego historię. Rodowód tego zawijanego, formowanego ciasta jest bardzo podobny. Historia mówi o tym, że pierwsze obwarzanki pochodzą z Krakowa.
Poznaj historię czekolady Poznaj historię czekolady Czekolada to jeden z najbardziej uniwersalnych deserów świata. Jest równocześnie niezwykle elegancka i ogólnodostępna.
Warto ‘wychować’ sobie pracowników - szkolenie przyszłych cukierników to dobra inwestycjaWarto ‘wychować’ sobie pracowników - szkolenie przyszłych cukierników to dobra inwestycjaWłaściciele zakładów cukierniczych od lat skarżą się, że na rynku brakuje pracowników.
Dostosuj swoją ofertę do potrzeb rynkowych Dostosuj swoją ofertę do potrzeb rynkowychSzukasz sposobu na poszerzenie oferty cukierni lub piekarni? Przeanalizuj możliwości swojego lokalu oraz potrzeby grupy docelowej. Rozwiązanie, które przetestowało już wielu właścicieli cukierni i piekarni polega na zaktualizowaniu oferty pod kątem sezonowości i standardowych imprez okolicznościowych. Dobrym pomysłem może być również wprowadzenie oferty śniadaniowej, serwowanej na wynos i/lub na miejscu (jeśli w Twoim lokalu jest na to przestrzeń!).
Jak smażyć efektywniej bez utraty na jakości finalnego produktu? Sięgnij po profesjonalne tłuszcze i sprawdź różnicę.Jak smażyć z wykorzystaniem frytur? Cukiernicy mają swoje indywidualne preferencje, przyzwyczajenia i wymagania dotyczące tłuszczu: jego stanu skupienia czy surowców użytych do jego produkcji.
Jak wykonać figurkę dekoracyjną na tort - poradnik krok po krokuJak wykonać figurkę dekoracyjną na tort - poradnik krok po krokuDo modelowania figur warto użyć masy cukrowej saracino. Polecana jest zarówno przez najsłynniejszych światowych dekoratorów, jak również naszych krajowych. Jest wyjątkowo łatwa w obróbce, jednocześnie zapewniając oczekiwany, estetyczny wygląd.
Regionalne inspiracje – Chleb ŚwiątnickiRegionalne Inspiracje – Chleb ŚwiątnickiW ramach cyklu Regionalne Inspiracje tym razem zapraszamy do Pabianic, gdzie powstaje wyjątkowy Chleb Świątnicki.
Jakie wyzwania czekają Cechy RzemieślniczeJakie wyzwania czekają Cechy Rzemieślnicze oraz jakie mają plany rozwoju? Jakie wyzwania stoją przed polskim rzemiosłem w kolejnych pokoleniach?Przez wiele lat rzemiosło w Polsce przeżywało trudny okres. Jednak Cech Rzemiosł Różnych i Przedsiębiorczości w Bytomiu nie tylko nie traci członków, ale zdobywa nowych i stale się rozwija. Na czym polega siła Cechu, czym zajmują się jego członkowie i jakie wyzwania stoją przed polskim rzemiosłem w kolejnych pokoleniach, rozmawiamy z Dyrektorką Cechu, Agnieszką Morys.
Beza idealna - zasady postępowania, wady i przyczyny ich powstawaniaBeza idealna - zasady postępowania, wady i przyczyny ich powstawaniaZ poniższego tekstu dowiesz się wszystkiego, co potrzebne, by beza za każdym razem wychodziła perfekcyjnie. Sprawdź nasze tipy i uwagi!
Jak rozpocząć przygodę z dekorowaniem wyrobów cukierniczych? Wywiad z Elżbietą Jarecką.Jak rozpocząć przygodę z dekorowaniem wyrobów cukierniczych? Wywiad z Elżbietą Jarecką.Elżbieta Jarecka, właścicielka pracowni cukierniczej Torcikowo i kawiarni Cafe Lulu w Jaśle, profesjonalnie sztuką cukierniczą zajęła się już jako dorosła osoba. Cukiernictwo to nie tylko jej praca (poza prowadzeniem pracowni, jest także nauczycielem zawodu), ale także wielka pasja.
Od czego zacząć i jakie urządzenia wybrać do lodziarni?Praktyczny poradnik o produkcji lodów - od czego zacząć i jakie urządzenia wybrać do lodziarni?Praktyczny poradnik o produkcji lodów - od czego zacząć i jakie urządzenia wybrać do lodziarni?
PrecelCiasto obgotowywane – co warto wiedzieć, rodzaje wyrobów z jego wykorzystaniemZ poniższego tekstu dowiesz się jak prawidłowo przygotować ciasto obgotowywane oraz jak wiele wyrobów możesz stworzyć na jego bazie.
Który tłuszcz jest odpowiedni do mas kremowych i nadzień? - Main ImageKtóry tłuszcz jest odpowiedni do mas kremowych i nadzień?Jak wybrać taki, który odpowiednio wkomponuje się w naszą produkcję? Porównujemy margaryny Maestra Kremowa NH MB i Maestra Kremowa White MB - poznaj ich cechy!
Sękacz – historia i ciekawostkiRegionalne inspiracje – Sękacz KociewskiW ramach cyklu regionalne inspiracje tym razem zapraszamy w świat sękaczy, gdzie kolebką tego wyrobu jest Podlasie.
Relacja z targów Expo Sweet 2022Relacja z targów Expo Sweet 2022Expo Sweet to największe w Polsce targi branży cukierniczej i lodziarskiej, dlatego nie mogło nas na nich zabraknąć. Tegoroczne targi były szczególne. Z jednej strony sytuacja polityczna oraz niekończąca się pandemia mocno odcisnęły swoje piętno, co było szczególnie widoczne w niższej frekwencji odwiedzających w stosunku do poprzednich lat.
Trendbook by Akademia Mistrza - Rzemiosło Cukiernicze 2022Trendbook by Akademia Mistrza - Rzemiosło Cukiernicze 2022Cukiernictwo w 2022 roku niewątpliwie będzie ewoluowało, ale w którym kierunku? Dowiesz się tego, czytając Trendbook by Akademia Mistrza – Rzemiosło Cukiernicze 2022.
Porcelana w cukierniach i kawiarniach – najnowsze trendy!Porcelana do kawiarni i cukierni – najnowsze trendy!Sposób podania potrawy z pewnością wpływa na apetyt, przez co przyjęło się mówić, że – jemy oczami. Świadome tego faktu są lokale gastronomiczne, które serwują zamówienia w dobrej jakości...
Od króla Augusta po XXI wiek – czyli historia Cechu Rzemiosł Spożywczych w pigułce - Main ImageOd króla Augusta po XXI wiek – czyli historia Cechu Rzemiosł Spożywczych w pigułceCech Rzemiosł Spożywczych w Warszawie obchodził niedawno 70 lat swojego istnienia w obecnej formie. Jednak historia stowarzyszenia sięga znacznie dalej, aż do czasów króla Stanisława Augusta. Z okazji tej...
Jak edukować cukierników? Cech Rzemiosł Spożywczych stawia na duże zmianyJak edukować cukierników? Cech Rzemiosł Spożywczych stawia na duże zmianyBudowanie prestiżu zawodu cukiernika, przyciąganie do zawodu młodych entuzjastów tej sztuki, rozwój umiejętności zawodowych i biznesowych – to tylko niektóre cele, które stawia przed Cechem Rzemiosł Spożywczych w Warszawie...
Wybór tłuszczu do smażenia wyrobów cukierniczych.Wybór tłuszczu do smażenia wyrobów cukierniczych Słodkie smażone przekąski mają swoich fanów zarówno wśród młodszych jak i starszych konsumentów. Popyt na nie trwa cały rok! W polskich cukierniach nadal królują klasyczne pączki i faworki, jednak...
Alternatywne wypieki. Tłuszcze roślinne w cukiernictwie, czyli jak przygotować ofertę dla wegan i osób stosujących inne diety wykluczające.Alternatywne wypieki. Tłuszcze roślinne w cukiernictwie, czyli jak przygotować ofertę dla wegan i osób stosujących inne diety wykluczające.Coraz więcej konsumentów decyduje się na żywność pozbawioną składników pochodzenia zwierzęcego. Wybory te są podyktowane chęcią ochrony środowiska, alergiami pokarmowymi lub nietolerancją laktozy. W...
Alternatywne wypieki – Jeśli nie cukier, to co? Znane i mniej znane zamienniki stosowane w cukiernictwie.Alternatywne wypieki – Jeśli nie cukier, to co? Znane i mniej znane zamienniki stosowane w cukiernictwie.Jeśli przegapiliście nasz artykuł z serii „Alternatywne wypieki” opublikowany w czerwcowym wydaniu czasopisma “Przegląd Piekarski i Cukierniczy”, w którym przybliżamy znane i mniej znane...
Alternatywne wypieki, czyli ciasta i ciastka dla każdego. Wywiad z Jolą Słomą i Mirkiem Trymbulakiem.Alternatywne wypieki, czyli ciasta i ciastka dla każdego. Wywiad z Jolą Słomą i Mirkiem Trymbulakiem.Tradycyjne wypieki cieszą się w Polsce ogromną i zasłużoną renomą. Wiele receptur zwycięsko przeszło próbę czasu i są stosowane od dziesiątek lat. Zmieniają się...
Sekrety udanego ciasta francuskiegoSekrety udanego ciasta francuskiegoIdealne ciasto francuskie to marzenie i największe wyzwanie nawet dla najlepszych cukierników! Wraz z ekspertami Akademii Mistrza stworzyliśmy praktyczną lekturę, obowiązkową dla wszystkich, którzy...
Alternatywne wypieki. Owoce liofilizowane i jadalne kwiaty w cukiernictwieAlternatywne wypieki. Owoce liofilizowane i jadalne kwiaty w cukiernictwieKuchnia roślinna to jeden z najsilniejszych trendów gastronomicznych ostatnich lat. Jeśli przegapiliście nasz kolejny artykuł z serii „Alternatywne wypieki” opublikowany w lipcowym wydaniu czasopisma...
lternatywne wypieki. Cukiernictwo bez nabiału – czym zastąpić mleko i jego przetwory?Alternatywne wypieki. Cukiernictwo bez nabiału – czym zastąpić mleko i jego przetwory?Jak stworzyć puszysty krem, pudding, lody, czekoladową polewę, ciasto drożdżowe bądź sernik, bazując tylko na produktach roślinnych? Sposobów jest kilka. W kolejnej odsłonie cyklu...
Alternatywne wypieki. Beznabiałowe wypieki i nie tylko – jakie desery przygotujesz z użyciem napojów roślinnych?Alternatywne wypieki. Ciasta bez nabiału i nie tylko – jakie desery przygotujesz z użyciem napojów roślinnych? Przygotowywanie ciast i deserów bez mleka, sera, śmietany czy jaj może stanowić wyzwanie. Jednak biorąc pod uwagę to, jak szybko rośnie grupa konsumentów na diecie wegańskiej, warto spróbować mu sprostać. Pozwoli to utrzymać dotychczasowych klientów, a nawet zyskać nowych. W kolejnym odcinku „Alternatywnych wypieków” podpowiadamy, jak w prosty sposób przygotować ciasta i desery na bazie produktów roślinnych.
U Krawca – cukiernia szyta na miaręU Krawca – cukiernia szyta na miaręChoć końca pandemii nie można jeszcze oficjalnie ogłosić, większość ograniczeń została już zniesiona. Cukiernie i kawiarnie mogą znów zapraszać gości do stolików i serwować im słodkie pyszności na miejscu. Ale choć powoli wracamy do normalności, jest to inna „normalność” niż ta, którą znaliśmy przed pandemią.
Alternatywne wypieki. Cukiernicze wyroby bez glutenu – mąki kleiste i tłusteAlternatywne wypieki. Ciasta bezglutenowe – mąki kleiste i tłusteDiety wykluczeniowe to już nie chwilowa moda, a znak naszych czasów. Niektórzy stosują je ze względu na alergie czy różne schorzenia. Inni – z...
Alternatywne wypieki. Cukiernicze wyroby bez glutenu – mąki bazoweAlternatywne wypieki: bezglutenowe. Mąki bazowe – zamienniki mąki pszennejDiety wykluczeniowe to znak naszych czasów. Dla części klientów stanowią konieczność – ze względu na różne schorzenia czy alergie zmuszeni są wyeliminować z jadłospisu niektóre składniki. Równocześnie rośnie grupa konsumentów, którzy mimo braku wskazań medycznych rezygnują ze spożywania określonych produktów. Najczęściej eliminowane z diety są: mięso i nabiał, jaja, cukier oraz gluten.
Cukierniczy Trendbook 2021 by Akademia MistrzaCukierniczy Trendbook 2021 by Akademia MistrzaTradycja, natura i minimalizm – te trzy słowa świetnie obrazują tegoroczne cukiernicze trendy. O wielu z nich zdecydowała pandemia, która na nowo zdefiniowała zachowania...
Konkurs Bake & Play rozstrzygnięty. Kto został laureatem 5 edycji?Konkurs Bake & Play rozstrzygnięty. Kto został laureatem 5 edycji?Piąta edycja prestiżowego konkursu dla młodych cukierników Bake & Play właśnie dobiegła końca. Zarówno frekwencja, jak i poziom zgłoszonych prac, po raz kolejny wprawiły...
Wielkanocny mazurek – jak wykończyć ten klasyczny wypiek, by przyciągał uwagę?Wielkanocny mazurek – jak wykończyć ten klasyczny wypiek, by przyciągał uwagę?Gama tradycyjnych wypieków, które pojawiają się na polskich wielkanocnych stołach jest bardzo szeroka. Jednym z ciast, które nierozerwalnie związane jest z nadchodzącymi świętami jest mazurek. Zapytaliśmy Mistrza Świata w Cukiernictwie, Mieczysława Chojnowskiego, jak go wykończyć, by był prawdziwym dziełem cukierniczej sztuki.
Nowy limit zawartości tłuszczów trans w żywności od kwietnia 2021r. - MAin ImageNowy limit zawartości tłuszczów trans w żywności od kwietnia 2021 r.Już w 2019 roku Komisja Europejska wydała rozporządzenie, zgodnie z którym maksymalna zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych (innych niż pochodzenia zwierzęcego) w żywności przeznaczonej...
Wege cukiernictwo – to nie moda!Wege cukiernictwo – to nie moda! O wegańskich wypiekach opowiada Krzysztof Ilnicki Od kilku lat liczba osób przechodzących na diety wegetariańską i wegańską dynamicznie rośnie. Dla cukierników wegetarianie nigdy nie byli wyzwaniem. Weganie – już tak. Jaja, mleko, śmietana, masło, żelatyna – to przecież podstawowe surowce cukiernicze. Tymczasem wypieki wegańskie wymagają znalezienia dla nich zamienników. O wegańskim cukiernictwie rozmawiamy z Krzysztofem Ilnickim – mistrzem cukiernictwa, absolwentem Thames Valley University na kierunku Międzynarodowych Sztuk Kulinarnych i współwłaścicielem cukierniczej marki Umam w Gdańsku.
Bake & Play – rusza kolejna edycja konkursu dla Młodych CukiernikówBake & Play – rusza kolejna edycja konkursu dla Młodych CukiernikówOrganizując w ubiegłym roku szczególną odsłonę konkursu Bake & Play #zostanwdomu, mieliśmy nadzieję, że będzie to sytuacja wyjątkowa, i że 2021 rok powitamy kolejną...
Kontrola jakości tłuszczówJaką rolę pełni tłuszcz w procesie smażenia? Smażenie jest metodą obróbki wykorzystywaną do przygotowywania słodkich przekąsek, szczególnie popularnych w karnawale,
Nowy Jork, pączki i przyjaciółki – wywiad z założycielkami MOD DonutsNowy Jork, pączki i przyjaciółki – wywiad z założycielkami MOD Donuts Kiedy dwie przyjaciółki wyjadą razem do Nowego Jorku w poszukiwaniu inspiracji, można być pewnym, że wrócą do Polski z czymś spektakularnym. Rozmawiamy z Patrycją...
Bohater miesiąca – Qualita NP 80 % – idealna margaryna do piernikówQualita NP – pełnotłusta margaryna bez dodatku oleju palmowegoZ myślą o konsumentach szczególnie wrażliwych na kwestie środowiskowe, stworzyliśmy dla cukierników pełnotłustą margarynę opartą wyłącznie o olej rzepakowy, bez udziału tłuszczu palmowego w składzie.
Halloweenowe wypiekiHalloweenowe i zaduszne wypieki – tradycyjne pieczywo na święto zmarłychBożonarodzeniowe makowce, wielkanocne baby, rogale na Św. Marcina. W Polskiej tradycji, niemal każde święto ma swoje dedykowane wypieki.
Maestra Puff Pastry MB – idealna do ciast listkującychMaestra Puff Pastry MB – idealna do ciast listkujących Specjalistyczna margaryna przeznaczona do produkcji ciast francuskich i półfrancuskich Maestra Puff Pastry MB wyróżnia się składem i właściwościami, dzięki którym spełnia wysokie oczekiwania profesjonalnych cukierników i piekarzy.
Lato z cukierniami. Akademia Mistrza smakuje… Lato z cukierniami. Akademia Mistrza smakuje…Tegoroczne wakacje były inne niż poprzednie. W maseczkach, z dystansem, ale na szczęście bez zakazu smakowania fantastycznych polskich wypieków. Przeciwnie. Pandemia sprawiła, że wielu...
Tarta. Idealny wypiek dla osób na dietach wykluczeniowych.Tarta. Idealny wypiek dla osób na dietach wykluczeniowych. Rozmowa z Łukaszem OlszewskimSłodkie, słone, wytrawne… Z owocami, warzywami, serem, mięsem, rybą… Tarta to jedno z najbardziej uniwersalnych dań świata...
Selecta Mass Balance – profesjonalna margarynaSelecta Mass Balance – profesjonalna margarynaUniwersalna margaryna z prostym składem Selecta Mass Balance (MB) to kompozycja tylko trzech składników: oleju rzepakowego, tłuszczu palmowego i wody. Margaryna wyróżnia się optymalną plastycznością i mocną strukturą.
Too Good to Go – nie marnuj jedzenia, zdobądź nowych klientów, zwiększ obroty!Too Good to Go – nie marnuj jedzenia, zdobądź nowych klientów, zwiększ obroty!Zero waste to chyba najważniejszy tegoroczny trend w całej szeroko rozumianej branży gastronomicznej. Cukiernicy – zwłaszcza ci, którzy biorą udział w międzynarodowych konkursach, gdzie jury od lat czujnym...
Słodkie stoły to tylko początek. Poznaj wielką moc małych muffinek!Słodkie stoły to tylko początek. Poznaj wielką moc małych muffinek!Muffiny, babeczki, cupcakes - od kilku sezonów te słowa odmieniamy przez wszystkie przypadki. Nic dziwnego. Babeczki to już nie tylko ciastko, po które idziemy...
Olej do wypieków Maestro ŚwieżośćOlej do wypieków Maestro ŚwieżośćMaestro Świeżość jest profesjonalnym olejem przeznaczonym do produkcji ciast i ciasteczek, m.in. babek, babeczek i muffinów.
Bake & Play #zostanwdomu – znamy wyniki historycznej edycji konkursu dla młodych cukiernikówBake & Play #zostanwdomu – znamy wyniki historycznej edycji konkursu dla młodych cukiernikówTo miała być edycja kryzysowa. Spodziewaliśmy się, że w tej trudnej sytuacji zainteresowanie konkursem będzie niewielkie, a same prace - zgodnie z nazwą -...
„Bake & Play #zostanwdomu” – nietypowy konkurs Akademii Mistrza„Bake & Play #zostanwdomu” – nietypowy konkurs Akademii MistrzaCzekaliście na V, jubileuszową edycję konkursu organizowanego przez Akademię Mistrza dla młodych cukierników „Bake & Play”? My też. Niestety w związku z pandemią koronawirusa zmuszeni...
Każdy może pomóc, a ciastka mają wielką moc! Każdy może pomóc, a ciastka mają wielką moc!Strach i bezsilność - to uczucia, z którymi obecnie wszyscy musimy nauczyć się żyć. Jedni w reakcji na trudną sytuację robią gigantyczne zapasy, inni...
Kruszwica na Targach Expo Sweet 2020Kruszwica na Targach Expo Sweet 2020Za nami jedno z najważniejszych wydarzeń w polskim kalendarzu cukierniczym - Targi Expo Sweet. Na takiej imprezie nie mogło zabraknąć lidera na rynku tłuszczy...
Cukiernicze trendy 2020 by Akademia MistrzaCukiernicze trendy 2020 by Akademia MistrzaW Akademii Mistrza trzymamy rękę na pulsie i wiemy, co w tym sezonie będzie w modzie. Dzielimy się wiedzą za pomocą unikatowego na polskim...
Paulina Jastrzębska – pasja od pierwszego wejrzeniaPaulina Jastrzębska – pasja od pierwszego wejrzeniaKobiety w cukiernictwie - szczęśliwe pasjonatki. Z okazji 8 marca wszystkim Paniom, a zwłaszcza tym, które odnalazły się w pięknym i bardzo wymagającym zawodzie...
Elżbieta Jarecka – miłość nie męczy!Elżbieta Jarecka – miłość nie męczy!Kobiety w cukiernictwie - szczęśliwe pasjonatki. Z okazji 8 marca wszystkim Paniom, a zwłaszcza tym, które odnalazły się w pięknym i bardzo wymagającym zawodzie...
Ewa Drzewicka – „Sky is the limit”, albo i nie…Ewa Drzewicka – „Sky is the limit”, albo i nie…Kobiety w cukiernictwie - szczęśliwe pasjonatki. Z okazji 8 marca wszystkim Paniom, a zwłaszcza tym, które odnalazły się w pięknym i bardzo wymagającym zawodzie...
Nauczycielka, która pokochała słodką sztukęNauczycielka, która pokochała cukiernictwoJuż w podstawówce wiedziała co chce robić – uczyć matematyki! Marzenie spełniła. Pracowała w szkole przez osiem lat...
Maestra Cukiernicza NH MB – profesjonalna margaryna do wypiekówMaestra Cukiernicza NH MB – profesjonalna margaryna do wypiekówBrak tłuszczy uwodornionych, dobry profil żywieniowy – to największe atuty profesjonalnej margaryny wypiekowej Maestra Cukiernicza NH MB.
Szkolenia rzemieślnicze Akademii Mistrza – zgłoszenia na wiosenne warsztatySzkolenia rzemieślnicze Akademii Mistrza – zgłoszenia na wiosenne warsztatyJuż w marcu rusza wiosenna edycja cieszących się ogromną popularnością szkoleń rzemieślniczych Akademii Mistrza. W programie cztery warsztaty, a liczba miejsc na każde z nich ograniczona – tylko 8 osób. Dlatego nie warto zwlekać, tylko jak najszybciej zarezerwować miejsce na wybranych szkoleniach.
Maestro Sol – frytura do zadań specjalnych Maestro Sol – frytura do zadań specjalnych Maestro Sol to płynne medium smażalnicze skomponowane z olejów roślinnych: słonecznika wysokooleinowego, rzepaku i palmy
Rogale Świętego Marcina  Rogale Świętego Marcina Wybór wypieków w charakterystycznym księżycowym kształcie jest spory. Są to między innymi francuskie croissanty, włoskie cornetto czy staropolskie
Między tortem a piernikiem – warsztaty rzemieślnicze Akademii MistrzaMiędzy tortem a piernikiem – warsztaty rzemieślnicze Akademii MistrzaJesienna edycja warsztatów rzemieślniczych prowadzona przez ekspertów Akademii Mistrza trwa w najlepsze. Za nami już szkolenie z tortów deserowych, a wielkimi krokami zbliża się...
Rusza newsletter Akademii Mistrza – dlaczego warto się zapisać?Rusza newsletter Akademii Mistrza – dlaczego warto się zapisać?Mistrz Świata w Cukiernictwie, Mieczysław Chojnowski, jest znany z wyśmienitych wypieków i wielkiej rzemieślniczej wiedzy. Już tej jesieni sprawdzi się w zupełnie nowej roli – autora newslettera Akademii Mistrza.
Jesienne szkolenia cukiernicze w Akademii MistrzaJesienne szkolenia cukiernicze w Akademii MistrzaPodnoszenie umiejętności zawodowych pracowników to jeden z kluczy do sukcesu cukierni. Bo choć sam produkt to za mało by przyciągnąć i utrzymać klienta, to...
Olej z Esencją Masła – jedna butelka, podwójna korzyść!Olej z Esencją Masła – jedna butelka, podwójna korzyść!Olej czy masło? Już nie musisz wybierać. Olej z Esencją Masła – jeden z topowych produktów Bunge w Polsce to idealne połączenie korzyści obu tłuszczów.
Torty deserowe i Urok czekoladyTorty deserowe i Urok czekoladyNowe techniki, produkty, receptury… Praca, nauka, wymiana doświadczeń i mnóstwo bezcennej wiedzy, którą można natychmiast wykorzystać w praktyce. Do tego doskonała atmosfera, piękne miejsce i fantastyczna kuchnia. Tak w trzech zdaniach można opisać szkolenia dla cukierników organizowane przez Akademię Mistrza.
Podwieczorki z Akademią MistrzaPodwieczorki z Akademią MistrzaZmiany, zmiany, zmiany. To właśnie czeka właścicieli i menadżerów piekarni oraz cukierni. I nie chodzi o nowe trendy w branży czy dominujące w tym sezonie smaki, a o przepisy prawne, które trzeba będzie wcielić w życie...
Szkolenia cukiernicze. Rozwijaj swój warsztat z Akademią MistrzaSzkolenia cukiernicze. Rozwijaj swój warsztat z Akademią MistrzaCo wyróżnia największych mistrzów? To, że nigdy nie przestają się szkolić. Są najlepsi, bo stale podnoszą swoje kwalifikacje, nie popadają w rutyną, są ciągle głodni nowej wiedzy i na każdym kroku szukają inspiracji.
Wideorelacja z gali 10-lecia Akademii MistrzaWideorelacja z gali 10-lecia Akademii MistrzaPodczas gali 10-lecia Akademii Mistrza spotkaliśmy się w cukierniczo-piekarniczym gronie po to, by wspólnie celebrować dekadę istnienia naszego projektu. Wspomnienia, wymiana opinii, podsumowania – cieszymy się, że Akademia Mistrza odbierana jest tak pozytywnie przez osoby, do których jest kierowana. „Autentyczna” i „doskonale zorientowana na polskim rynku”
Jubileuszowa Gala Akademii MistrzaJubileuszowa Gala Akademii Mistrza - mistrzowskie świętowanie w Zakopanem28 sierpnia w hotelu Nosalowy Dwór Resort & Spa w Zakopanem spotkaliśmy się w doborowym towarzystwie by wspólnie świętować 10-lecie powstania Akademii Mistrza –...
10 lat minęło, czyli słodkie urodziny Akademii Mistrza!10 lat minęło, czyli słodkie urodziny Akademii Mistrza!Dekadę temu, w 2008 roku, na polskim rynku cukierniczym narodziła się Akademia Mistrza – pionierska wówczas inicjatywa, dzięki której do dziś przedstawiciele branży mogą...
Konkurs cukierniczy Bake & Play - edycja IIKonkurs cukierniczy Bake & Play - edycja IICukiernictwo to nie tylko praca. To także pasja. Sztuka. Styl życia. Jesteśmy o tym przekonani i wierzymy, że możemy przekonać o tym także innych....
Malowanie formyMalowanie formyJak za pomocą pistoletu pomalować formę szybko i wygodnie? Odpowiedź znajdziesz w filmiku.
Leonardo di Carlo – Alchemik wśród cukiernikówLeonardo di Carlo – Alchemik wśród cukiernikówChoć jego wiedza i umiejętności budzą respekt nawet wśród wielkich cukierników, nie lubi, jak mówi się do niego maestro. Mimo że do pieczenia ciast...