Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Artykuły i porady

Regionalne inspiracje - szplitry i szpliterki z piekarni rodziny BączkowiczówRegionalne inspiracje - szplitry i szpliterki z piekarni rodziny BączkowiczówPiekarnia rzemieślnicza rodziny Bączkowiczów cieszy się uznaniem już od ponad 110 lat.
Wyzwania nowej rzeczywistości, a trendy w cukiernictwieWyzwania nowej rzeczywistości, a trendy w cukiernictwieWysoka inflacja oraz wzrost cen surowców i kosztów produkcji postawiły przed przedsiębiorcami nowe wyzwania.
Temperowanie czekolady Temperowanie czekolady - najważniejsze zasadyTemperowanie jest procesem, który pozwala uzyskać idealnie gładką, lśniącą i jednolitą kolorystycznie czekoladę.
Bajgiel, obwarzanek a może precel? Poznaj jego historię. Bajgiel, obwarzanek, a może precel? Poznaj jego historię. Rodowód tego zawijanego, formowanego ciasta jest bardzo podobny. Historia mówi o tym, że pierwsze obwarzanki pochodzą z Krakowa.
Jak łatwo i skutecznie promować swój biznes?Jak łatwo i skutecznie promować swój biznes?Jak dotrzeć do większej liczby klientów dzięki reklamie Twojej piekarni lub cukierni w internecie i mediach tradycyjnych?
Poznaj historię czekolady Poznaj historię czekolady Czekolada to jeden z najbardziej uniwersalnych deserów świata. Jest równocześnie niezwykle elegancka i ogólnodostępna.
Warto ‘wychować’ sobie pracowników - szkolenie przyszłych cukierników to dobra inwestycjaWarto ‘wychować’ sobie pracowników - szkolenie przyszłych cukierników to dobra inwestycjaWłaściciele zakładów cukierniczych od lat skarżą się, że na rynku brakuje pracowników.
Dostosuj swoją ofertę do potrzeb rynkowych Dostosuj swoją ofertę do potrzeb rynkowych Twoja cukiernia lub piekarnia rozwija się i poszukujesz nowych możliwości poszerzenia swojej oferty? Pamiętaj, że możesz zrobić to elastycznie - rozwiązań jest wiele!
Czym kierować się przy wyborze ekspresu automatycznego?Czym kierować się przy wyborze ekspresu automatycznego?Kawa to bardzo ciekawa forma urozmaicenia oferty każdej piekarni lub cukierni, dzięki której łatwo o dotarcie do większej grupy klientów i tym samym – zwiększenie wysokości paragonów.
Jak smażyć efektywniej bez utraty na jakości finalnego produktu? Sięgnij po profesjonalne tłuszcze i sprawdź różnicę.Jak smażyć efektywniej bez utraty na jakości finalnego produktu? Sięgnij po profesjonalne tłuszcze i sprawdź różnicę.Niewątpliwie wszystkie składniki stosowane w produkcji wyrobów cukierniczych wpływają na ostateczny kształt, smak i jakość produktu. Warto zatem pamiętać, że również tłuszcz użyty do smażenia będzie mieć bardzo duży wpływ na finalny efekt.
Jak wykonać figurkę dekoracyjną na tort - poradnik krok po krokuJak wykonać figurkę dekoracyjną na tort - poradnik krok po krokuDo modelowania figur warto użyć masy cukrowej saracino. Polecana jest zarówno przez najsłynniejszych światowych dekoratorów, jak również naszych krajowych. Jest wyjątkowo łatwa w obróbce, jednocześnie zapewniając oczekiwany, estetyczny wygląd.
Regionalne inspiracje – Chleb ŚwiątnickiRegionalne inspiracje – Chleb ŚwiątnickiW ramach cyklu Regionalne Inspiracje tym razem zapraszamy do Pabianic, gdzie powstaje wyjątkowy Chleb Świątnicki.
Jakie wyzwania czekają Cechy RzemieślniczeJakie wyzwania czekają Cechy Rzemieślnicze oraz jakie mają plany rozwoju? Jakie wyzwania stoją przed polskim rzemiosłem w kolejnych pokoleniach?Przez wiele lat rzemiosło w Polsce przeżywało trudny okres. Jednak Cech Rzemiosł Różnych i Przedsiębiorczości w Bytomiu nie tylko nie traci członków, ale zdobywa nowych i stale się rozwija. Na czym polega siła Cechu, czym zajmują się jego członkowie i jakie wyzwania stoją przed polskim rzemiosłem, rozmawiamy z Dyrektorką Cechu, Agnieszką Morys.
Beza idealna - zasady postępowania, wady i przyczyny ich powstawaniaBeza idealna - zasady postępowania, wady i przyczyny ich powstawaniaZ poniższego tekstu dowiesz się wszystkiego, co potrzebne, by beza za każdym razem wychodziła perfekcyjnie. Sprawdź nasze tipy i uwagi!
Jak rozpocząć przygodę z dekorowaniem wyrobów cukierniczych? Wywiad z Elżbietą Jarecką.Jak rozpocząć przygodę z dekorowaniem wyrobów cukierniczych? Wywiad z Elżbietą Jarecką.Elżbieta Jarecka, właścicielka pracowni cukierniczej Torcikowo i kawiarni Cafe Lulu w Jaśle, profesjonalnie sztuką cukierniczą zajęła się już jako dorosła osoba. Cukiernictwo to nie tylko jej praca (poza prowadzeniem pracowni, jest także nauczycielem zawodu), ale także wielka pasja.
Od czego zacząć i jakie urządzenia wybrać do lodziarni?Praktyczny poradnik o produkcji lodów - od czego zacząć i jakie urządzenia wybrać do lodziarni?Praktyczny poradnik o produkcji lodów - od czego zacząć i jakie urządzenia wybrać do lodziarni?
PrecelCiasto obgotowywane – co warto wiedzieć, rodzaje wyrobów z jego wykorzystaniemZ poniższego tekstu dowiesz się jak prawidłowo przygotować ciasto obgotowywane oraz jak wiele wyrobów możesz stworzyć na jego bazie.
Który tłuszcz jest odpowiedni do mas kremowych i nadzień? - Main ImageKtóry tłuszcz jest odpowiedni do mas kremowych i nadzień?Jak wybrać taki, który odpowiednio wkomponuje się w naszą produkcję? Porównujemy margaryny Maestra Kremowa NH MB i Maestra Kremowa White MB - poznaj ich cechy!
Sękacz – historia i ciekawostkiRegionalne inspiracje – Sękacz KociewskiW ramach cyklu regionalne inspiracje tym razem zapraszamy w świat sękaczy, gdzie kolebką tego wyrobu jest Podlasie.
Relacja z targów Expo Sweet 2022Relacja z targów Expo Sweet 2022Expo Sweet to największe w Polsce targi branży cukierniczej i lodziarskiej, dlatego nie mogło nas na nich zabraknąć. Tegoroczne targi były szczególne. Z jednej strony sytuacja polityczna oraz niekończąca się pandemia mocno odcisnęły swoje piętno, co było szczególnie widoczne w niższej frekwencji odwiedzających w stosunku do poprzednich lat.
Poznaj innowacje sprzedażowe w cukierniach i piekarniachPoznaj innowacje sprzedażowe w cukierniach i piekarniachChlebomaty, drive thru, świetlne tablice z menu - nowe rozwiązania sprzedażowe nie tylko na czas pandemii.
Trendbook by Akademia Mistrza - Rzemiosło Cukiernicze 2022Trendbook by Akademia Mistrza - Rzemiosło Cukiernicze 2022Cukiernictwo w 2022 roku niewątpliwie będzie ewoluowało, ale w którym kierunku? Dowiesz się tego, czytając Trendbook by Akademia Mistrza – Rzemiosło Cukiernicze 2022.
Od króla Augusta po XXI wiek – czyli historia Cechu Rzemiosł Spożywczych w pigułce - Main ImageOd króla Augusta po XXI wiek – czyli historia Cechu Rzemiosł Spożywczych w pigułceCech Rzemiosł Spożywczych w Warszawie obchodził niedawno 70 lat swojego istnienia w obecnej formie. Jednak historia stowarzyszenia sięga znacznie dalej, aż do czasów króla Stanisława Augusta. Z okazji tej...
Jak edukować cukierników? Cech Rzemiosł Spożywczych stawia na duże zmianyJak edukować cukierników? Cech Rzemiosł Spożywczych stawia na duże zmianyBudowanie prestiżu zawodu cukiernika, przyciąganie do zawodu młodych entuzjastów tej sztuki, rozwój umiejętności zawodowych i biznesowych – to tylko niektóre cele, które stawia przed Cechem Rzemiosł Spożywczych w Warszawie...
Porcelana w cukierniach i kawiarniach – najnowsze trendy!Porcelana w cukierniach i kawiarniach – najnowsze trendy!Sposób podania potrawy z pewnością wpływa na apetyt, przez co przyjęło się mówić, że – jemy oczami. Świadome tego faktu są lokale gastronomiczne, które serwują zamówienia w dobrej jakości...
Wybór tłuszczu do smażenia wyrobów cukierniczych.Wybór tłuszczu do smażenia wyrobów cukierniczych.Słodkie smażone przekąski mają swoich fanów zarówno wśród młodszych jak i starszych konsumentów. Popyt na nie trwa cały rok! W polskich cukierniach nadal królują klasyczne pączki i faworki, jednak...
Alternatywne wypieki – Jeśli nie cukier, to co? Znane i mniej znane zamienniki stosowane w cukiernictwie.Alternatywne wypieki – Jeśli nie cukier, to co? Znane i mniej znane zamienniki stosowane w cukiernictwie.Jeśli przegapiliście nasz artykuł z serii „Alternatywne wypieki” opublikowany w czerwcowym wydaniu czasopisma “Przegląd Piekarski i Cukierniczy”, w którym przybliżamy znane i mniej znane...
Alternatywne wypieki, czyli ciasta i ciastka dla każdego. Wywiad z Jolą Słomą i Mirkiem Trymbulakiem.Alternatywne wypieki, czyli ciasta i ciastka dla każdego. Wywiad z Jolą Słomą i Mirkiem Trymbulakiem.Tradycyjne wypieki cieszą się w Polsce ogromną i zasłużoną renomą. Wiele receptur zwycięsko przeszło próbę czasu i są stosowane od dziesiątek lat. Zmieniają się...
Alternatywne wypieki. Tłuszcze roślinne w cukiernictwie, czyli jak przygotować ofertę dla wegan i osób stosujących inne diety wykluczające.Alternatywne wypieki. Tłuszcze roślinne w cukiernictwie, czyli jak przygotować ofertę dla wegan i osób stosujących inne diety wykluczające.Coraz więcej konsumentów decyduje się na żywność pozbawioną składników pochodzenia zwierzęcego. Wybory te są podyktowane chęcią ochrony środowiska, alergiami pokarmowymi lub nietolerancją laktozy. W...
Sekrety udanego ciasta francuskiegoSekrety udanego ciasta francuskiegoIdealne ciasto francuskie to marzenie i największe wyzwanie nawet dla najlepszych cukierników! Wraz z ekspertami Akademii Mistrza stworzyliśmy praktyczną lekturę, obowiązkową dla wszystkich, którzy...
Alternatywne wypieki. Owoce liofilizowane i jadalne kwiaty w cukiernictwieAlternatywne wypieki. Owoce liofilizowane i jadalne kwiaty w cukiernictwieKuchnia roślinna to jeden z najsilniejszych trendów gastronomicznych ostatnich lat. Jeśli przegapiliście nasz kolejny artykuł z serii „Alternatywne wypieki” opublikowany w lipcowym wydaniu czasopisma...
lternatywne wypieki. Cukiernictwo bez nabiału – czym zastąpić mleko i jego przetwory?Alternatywne wypieki. Cukiernictwo bez nabiału – czym zastąpić mleko i jego przetwory?Jak stworzyć puszysty krem, pudding, lody, czekoladową polewę, ciasto drożdżowe bądź sernik, bazując tylko na produktach roślinnych? Sposobów jest kilka. W kolejnej odsłonie cyklu...
Alternatywne wypieki. Beznabiałowe wypieki i nie tylko – jakie desery przygotujesz z użyciem napojów roślinnych?Alternatywne wypieki. Beznabiałowe wypieki i nie tylko – jakie desery przygotujesz z użyciem napojów roślinnych?Przygotowywanie ciast i deserów bez użycia mleka, sera czy śmietany może stanowić wyzwanie. Jednak biorąc pod uwagę jak szybko rośnie grupa konsumentów, którzy przechodzą...
U Krawca – cukiernia szyta na miaręU Krawca – cukiernia szyta na miaręChoć końca pandemii nie można jeszcze oficjalnie ogłosić, większość ograniczeń została już zniesiona. Cukiernie i kawiarnie mogą znów zapraszać gości do stolików i serwować im słodkie pyszności na miejscu. Ale choć powoli wracamy do normalności, jest to inna „normalność” niż ta, którą znaliśmy przed pandemią.
Alternatywne wypieki. Cukiernicze wyroby bez glutenu – mąki bazoweAlternatywne wypieki. Cukiernicze wyroby bez glutenu – mąki bazoweDiety wykluczeniowe to znak naszych czasów. Dla części klientów stanowią konieczność – ze względu na różne schorzenia czy alergie zmuszeni są wyeliminować z jadłospisu...
Alternatywne wypieki. Cukiernicze wyroby bez glutenu – mąki kleiste i tłusteAlternatywne wypieki. Cukiernicze wyroby bez glutenu – mąki kleiste i tłusteDiety wykluczeniowe to już nie chwilowa moda, a znak naszych czasów. Niektórzy stosują je ze względu na alergie czy różne schorzenia. Inni – z...
Cukierniczy Trendbook 2021 by Akademia MistrzaCukierniczy Trendbook 2021 by Akademia MistrzaTradycja, natura i minimalizm – te trzy słowa świetnie obrazują tegoroczne cukiernicze trendy. O wielu z nich zdecydowała pandemia, która na nowo zdefiniowała zachowania...
Konkurs Bake & Play rozstrzygnięty. Kto został laureatem 5 edycji?Konkurs Bake & Play rozstrzygnięty. Kto został laureatem 5 edycji?Piąta edycja prestiżowego konkursu dla młodych cukierników Bake & Play właśnie dobiegła końca. Zarówno frekwencja, jak i poziom zgłoszonych prac, po raz kolejny wprawiły...
Wielkanocny mazurek – jak wykończyć ten klasyczny wypiek, by przyciągał uwagę?Wielkanocny mazurek – jak wykończyć ten klasyczny wypiek, by przyciągał uwagę?Gama tradycyjnych wypieków, które pojawiają się na polskich wielkanocnych stołach jest bardzo szeroka. Jednym z ciast, które nierozerwalnie związane jest z nadchodzącymi świętami jest mazurek. Zapytaliśmy Mistrza Świata w Cukiernictwie, Mieczysława Chojnowskiego, jak go wykończyć, by był prawdziwym dziełem cukierniczej sztuki.
Nowy limit zawartości tłuszczów trans w żywności od kwietnia 2021r. - MAin ImageNowy limit zawartości tłuszczów trans w żywności od kwietnia 2021r.Już w 2019 roku Komisja Europejska wydała rozporządzenie, zgodnie z którym maksymalna zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych (innych niż pochodzenia zwierzęcego) w żywności przeznaczonej...
Wege cukiernictwo – to nie moda!Wege cukiernictwo – to nie moda!Od kilku lat liczba osób przechodzących na diety wegetariańską i wegańską dynamicznie rośnie. Dla cukierników wegetarianie nigdy nie byli wyzwaniem. Weganie – przeciwnie. Jaja, mleko, śmietana, masło, żelatyna – to przecież podstawowe surowce cukiernicze. Tymczasem wypieki wegańskie muszą się bez nich obyć. O wegańskim cukiernictwie rozmawiamy z Krzysztofem Ilnickim – mistrzem cukiernictwa, absolwentem Thames Valley University na kierunku Międzynarodowych Sztuk Kulinarnych i współwłaścicielem cukierniczej marki Umam w Gdańsku.
Bake & Play – rusza kolejna edycja konkursu dla Młodych CukiernikówBake & Play – rusza kolejna edycja konkursu dla Młodych CukiernikówOrganizując w ubiegłym roku szczególną odsłonę konkursu Bake & Play #zostanwdomu, mieliśmy nadzieję, że będzie to sytuacja wyjątkowa, i że 2021 rok powitamy kolejną...
Kontrola jakości tłuszczówKontrola jakości tłuszczówW trakcie smażenia, tłuszcz jest poddawany działaniu temperatury, wody oraz tlenu. To wpływa na jego degradację i sprawia, że w trakcie obróbki pojawiają się...
O czym należy pamiętać wybierając fryturę – czyli najważniejsze cechy płynnych tłuszczów do głębokiego smażeniaO czym należy pamiętać wybierając fryturę – czyli najważniejsze cechy płynnych tłuszczów do głębokiego smażeniaOczekiwania wobec stosowanych w cukiernictwie tłuszczów do głębokiego smażenia mogą się różnić. W końcu każdy cukiernik ma swoje indywidualne preferencje, przyzwyczajenia i wymagania dotyczące...
Nowy Jork, pączki i przyjaciółki – wywiad z założycielkami MOD DonutsNowy Jork, pączki i przyjaciółki – wywiad z założycielkami MOD DonutsKiedy dwie przyjaciółki wyjadą razem do Nowego Jorku w poszukiwaniu inspiracji, można być pewnym, że wrócą do Polski z czymś spektakularnym. Rozmawiamy z Patrycją...
Rola tłuszczu w smażeniu wyrobów cukierniczychRola tłuszczu w smażeniu wyrobów cukierniczychJest nie tylko medium smażalniczym, ale też nośnikiem smaku, gwarantem idealnej tekstury, składnikiem mającym ogromny wpływ na ostateczny wygląd wyrobu cukierniczego. Tłuszcz – cichy bohater cukiernictwa. Jaką rolę pełni w procesie smażenia? Dlaczego jest ona tak istotna?
Pączki na świecie. Jak smażą w innych krajach?Pączki na świecie. Jak smażą w innych krajach?Cały świat kocha pączki! I trudno się dziwić, bo ten przysmak po prostu uwodzi smakiem. Sprawdźcie, jak wyglądają bliżsi i dalsi krewni naszych tradycyjnych...
Kruszwica Kruche – prosty sposób na najlepsze wypieki!Kruszwica Kruche – prosty sposób na najlepsze wypieki!Idealnie kruche, jednak nie nadmiernie suche czy twarde. Takie powinno być optymalne kruche ciasto. Droga do jego przygotowania nie musi być długa i wyboista. Wystarczy...
Bohater miesiąca – Qualita NP 80 % – idealna margaryna do piernikówBohater miesiąca – Qualita NP 80 % – idealna margaryna do piernikówDoskonałe, świąteczne pierniki, wymagają zastosowania dobrze dopasowanego do nich tłuszczu. Idealnym wyborem jest margaryna Qualita NP 80 %, która nada ciastkom pożądaną kruchość i...
Halloweenowe wypiekiHalloweenowe wypiekiBożonarodzeniowe makowce, wielkanocne baby, rogale na Św. Marcina. W Polskiej tradycji, niemal każde święto ma swoje dedykowane wypieki. Nie inaczej jest ze Świętem Zmarłych,...
Maestra Puff Pastry MB – idealna do ciast listkującychMaestra Puff Pastry MB – idealna do ciast listkujących Specjalistyczna margaryna przeznaczona do produkcji ciast francuskich i półfrancuskich Maestra Puff Pastry MB wyróżnia się składem i właściwościami, dzięki którym spełnia wysokie oczekiwania profesjonalnych cukierników i piekarzy.
Lato z cukierniami. Akademia Mistrza smakuje… Lato z cukierniami. Akademia Mistrza smakuje…Tegoroczne wakacje były inne niż poprzednie. W maseczkach, z dystansem, ale na szczęście bez zakazu smakowania fantastycznych polskich wypieków. Przeciwnie. Pandemia sprawiła, że wielu...
Backstabil – sekret doskonałej drożdżówkiBackstabil – sekret doskonałej drożdżówkiPoczątek roku szkolnego to dla większości cukierni początek „wysokiego sezonu” na drożdżówki. To także świetna okazja, by poznać wszystkie zalety mieszanki tłuszczowo-cukrowej Backstabil, która...
Tarta. Idealny wypiek dla osób na dietach wykluczeniowych.Tarta. Idealny wypiek dla osób na dietach wykluczeniowychSłodkie, słone, wytrawne… Z owocami, warzywami, serem, mięsem, rybą… Tarta to jedno z najbardziej uniwersalnych dań świata...
Jak pozyskać wakacyjnych klientów?Jak pozyskać wakacyjnych klientów?Polska idzie śladem Europy Południowej. W tym roku na sierpień przypada szczyt wakacyjnych wyjazdów. Dla restauratorów, właścicieli piekarni, cukierni czy kawiarni, oznacza to, że...
Mieć ciastko czy zjeść ciastko – czyli o zdjęciach z Internetu Mieć ciastko czy zjeść ciastko – czyli o zdjęciach z InternetuPrzestrzeń internetowa przepełniona jest zdjęciami, z których z ogólnie przyjętym – choć mylnym - poglądem możemy dowolnie korzystać. Swobodne wykorzystanie ogólnodostępnych zdjęć najczęściej jest...
Selecta 80 % MB – najkrótsza etykieta na rynku, szeroki wachlarz zastosowań! - RichtextSelecta 80 % MB – najkrótsza etykieta na rynku, szeroki wachlarz zastosowań!Stworzona tylko z trzech składników margaryna Selecta 80 % Mass Balance, może się pochwalić najkrótszą etykietą na rynku. W świetle nowych przepisów, zobowiązujących producentów..
Pracownicze Plany Kapitałowe – w cukiernictwie i gastronomiiPracownicze Plany Kapitałowe – w cukiernictwie i gastronomiiPPK – podstawa prawna funkcjonowania Ustawa o Pracowniczych Planach Kapitałowych weszła w życie z dniem 1 stycznia 2019 r. Zgodnie z jej przepisami, Pracownicze Plany...
Too Good to Go – nie marnuj jedzenia, zdobądź nowych klientów, zwiększ obroty!Too Good to Go – nie marnuj jedzenia, zdobądź nowych klientów, zwiększ obroty!Zero waste to chyba najważniejszy tegoroczny trend w całej szeroko rozumianej branży gastronomicznej. Cukiernicy – zwłaszcza ci, którzy biorą udział w międzynarodowych konkursach, gdzie jury od lat czujnym...
Słodkie stoły to tylko początek. Poznaj wielką moc małych muffinek!Słodkie stoły to tylko początek. Poznaj wielką moc małych muffinek!Muffiny, babeczki, cupcakes - od kilku sezonów te słowa odmieniamy przez wszystkie przypadki. Nic dziwnego. Babeczki to już nie tylko ciastko, po które idziemy...
Olej Maestro Świeżość, mieszanka Kruszwica Muffin i woda – oto cały przepis na doskonałe babeczki!Olej Maestro Świeżość, mieszanka Kruszwica Muffin i woda – oto cały przepis na doskonałe babeczki!Olej Maestro Świeżość, mieszanka Kruszwica Muffin i woda – oto cały przepis na doskonałe babeczki! Pięknie wyrośnięty, optymalnie słodki, aromatyczny, wilgotny i oczywiście za każdym...
Bohater miesiąca – biszkopt royal ozemBohater miesiąca – biszkopt royal ozemTorty! Ciasta z kremem i owocami! Sezon na te fantastyczne wypieki właśnie się zaczyna. Najwyższy czas pomyśleć o produktach, dzięki którym ich przygotowywanie będzie...
Bake & Play #zostanwdomu – znamy wyniki historycznej edycji konkursu dla młodych cukiernikówBake & Play #zostanwdomu – znamy wyniki historycznej edycji konkursu dla młodych cukiernikówTo miała być edycja kryzysowa. Spodziewaliśmy się, że w tej trudnej sytuacji zainteresowanie konkursem będzie niewielkie, a same prace - zgodnie z nazwą -...
Backstabil i Maestra Puff Pastry Delicate MB – najlepszy przepis na maślane listkowanie!Backstabil i Maestra Puff Pastry Delicate MB – najlepszy przepis na maślane listkowanie!Ciasto listkujące, drożdżowe, maślane? Nie, wcale nie trzeba między nimi wybierać. Wystarczą: mistrzowski przepis oraz doskonałe składniki i mamy cudowne, delikatne, pachnące masłem ciastko...
„Bake & Play #zostanwdomu” – nietypowy konkurs Akademii Mistrza„Bake & Play #zostanwdomu” – nietypowy konkurs Akademii MistrzaCzekaliście na V, jubileuszową edycję konkursu organizowanego przez Akademię Mistrza dla młodych cukierników „Bake & Play”? My też. Niestety w związku z pandemią koronawirusa zmuszeni...
Każdy może pomóc, a ciastka mają wielką moc! Każdy może pomóc, a ciastka mają wielką moc!Strach i bezsilność - to uczucia, z którymi obecnie wszyscy musimy nauczyć się żyć. Jedni w reakcji na trudną sytuację robią gigantyczne zapasy, inni...
Kruszwica na Targach Expo Sweet 2020Kruszwica na Targach Expo Sweet 2020Za nami jedno z najważniejszych wydarzeń w polskim kalendarzu cukierniczym - Targi Expo Sweet. Na takiej imprezie nie mogło zabraknąć lidera na rynku tłuszczy...
Cukiernicze trendy 2020 by Akademia MistrzaCukiernicze trendy 2020 by Akademia MistrzaW Akademii Mistrza trzymamy rękę na pulsie i wiemy, co w tym sezonie będzie w modzie. Dzielimy się wiedzą za pomocą unikatowego na polskim...
Paulina Jastrzębska – pasja od pierwszego wejrzeniaPaulina Jastrzębska – pasja od pierwszego wejrzeniaKobiety w cukiernictwie - szczęśliwe pasjonatki. Z okazji 8 marca wszystkim Paniom, a zwłaszcza tym, które odnalazły się w pięknym i bardzo wymagającym zawodzie...
Elżbieta Jarecka – miłość nie męczy!Elżbieta Jarecka – miłość nie męczy!Kobiety w cukiernictwie - szczęśliwe pasjonatki. Z okazji 8 marca wszystkim Paniom, a zwłaszcza tym, które odnalazły się w pięknym i bardzo wymagającym zawodzie...
Ewa Drzewicka – „Sky is the limit”, albo i nie…Ewa Drzewicka – „Sky is the limit”, albo i nie…Kobiety w cukiernictwie - szczęśliwe pasjonatki. Z okazji 8 marca wszystkim Paniom, a zwłaszcza tym, które odnalazły się w pięknym i bardzo wymagającym zawodzie...
Kruszwica Kruche i Maestra Cukiernicza NH MB – prosty przepis na najlepsze chrupiące wypieki! Kruszwica Kruche i Maestra Cukiernicza NH MB – prosty przepis na najlepsze chrupiące wypieki!Przepis na idealne kruche ciasto nie musi być trudny. Wystarczą jaja i dwa wyjątkowe składniki: mieszanka Kruszwica Kruche oraz margaryna Maestra Cukiernicza NH...
Nauczycielka, która pokochała słodką sztukęNauczycielka, która pokochała słodką sztukęKobiety w cukiernictwie - szczęśliwe pasjonatki. Z okazji 8 marca wszystkim Paniom, a zwłaszcza tym, które odnalazły się w pięknym i bardzo wymagającym zawodzie...
Walentynki w cukierniWalentynki w cukierniŚwięto Zakochanych już na stałe zagościło w naszym kalendarzu. Choć walentynki nie są u nas tak popularne jak w USA, wiele osób 14 lutego szuka sposobu na to, by okazać uczucie nie tylko swojej drugiej połówce, ale także przyjaciołom i bliskim.
Karnawałowe słodkości na świecieKarnawałowe słodkości na świeciePolski karnawał kojarzy się przede wszystkim z pączkami i faworkami. Tych smakołyków z pewnością nie może zabraknąć w ofercie cukierni. Warto jednak pamiętać, że Polacy...
Szkolenia rzemieślnicze Akademii Mistrza – zgłoszenia na wiosenne warsztatySzkolenia rzemieślnicze Akademii Mistrza – zgłoszenia na wiosenne warsztatyJuż w marcu rusza wiosenna edycja cieszących się ogromną popularnością szkoleń rzemieślniczych Akademii Mistrza. W programie cztery warsztaty, a liczba miejsc na każde z nich ograniczona – tylko 8 osób. Dlatego nie warto zwlekać, tylko jak najszybciej zarezerwować miejsce na wybranych szkoleniach.
Tłusty czwartekTłusty czwartekPączki to jeden z podstawowych produktów, jakie mają w swojej ofercie niemal wszystkie cukiernie. Nic dziwnego. To jeden z ulubionych i najczęściej kupowanych przez polskich konsumentów słodkich wypieków.
Słodkie inspiracje ze świata – czyli tłusty czwartek w nowym wydaniuSłodkie inspiracje ze świata – czyli tłusty czwartek w nowym wydaniuPączki i faworki to prawdziwe symbole tłustego czwartku. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie by cukierniczą tradycję, związaną z końcem karnawału, wzbogacić o inne wyborne słodkości. Szukając inspiracji, warto zobaczyć co w ostatnich dniach przed Wielkim Postem serwuje się w innych krajach.
Maestro Sol – frytura do zadań specjalnych Maestro Sol – frytura do zadań specjalnych Maestro Sol to płynne medium smażalnicze skomponowane z olejów roślinnych: słonecznika wysokooleinowego, rzepaku i palmy
Dekorujemy pierniki – szkolenie Akademii MistrzaDekorujemy pierniki – szkolenie Akademii MistrzaGrudzień pierniczkami stoi - ta polska tradycja nie zmienia się od wieków, a w ostatnich latach znów przybiera na sile. Dekorowane, korzenne ciastka są...
Doskonale chrupiący duet – Kruszwica Kruche i Maestra Cukiernicza MBDoskonale chrupiący duet – Kruszwica Kruche i Maestra Cukiernicza MBDoskonale chrupiący duet - Kruszwica Kruche i Maestra Cukiernicza MB
Rogale Świętego Marcina  Rogale Świętego Marcina Wybór wypieków w charakterystycznym księżycowym kształcie jest spory. Są to między innymi francuskie croissanty, włoskie cornetto czy staropolskie
Między tortem a piernikiem – warsztaty rzemieślnicze Akademii MistrzaMiędzy tortem a piernikiem – warsztaty rzemieślnicze Akademii MistrzaJesienna edycja warsztatów rzemieślniczych prowadzona przez ekspertów Akademii Mistrza trwa w najlepsze. Za nami już szkolenie z tortów deserowych, a wielkimi krokami zbliża się...
Rusza newsletter Akademii Mistrza – dlaczego warto się zapisać?Rusza newsletter Akademii Mistrza – dlaczego warto się zapisać?Mistrz Świata w Cukiernictwie, Mieczysław Chojnowski, jest znany z wyśmienitych wypieków i wielkiej rzemieślniczej wiedzy. Już tej jesieni sprawdzi się w zupełnie nowej roli – autora newslettera Akademii Mistrza.
Akademia Mistrza – ale się dzieje!Akademia Mistrza – ale się dzieje!Wakacje już za nami – akumulatory naładowane i z nową energią wkraczamy w okres jesiennych aktywności. A tych w Akademii Mistrza, – z pewnością nie...
Jesienne szkolenia cukiernicze w Akademii MistrzaJesienne szkolenia cukiernicze w Akademii MistrzaPodnoszenie umiejętności zawodowych pracowników to jeden z kluczy do sukcesu cukierni. Bo choć sam produkt to za mało by przyciągnąć i utrzymać klienta, to...
Owoce zawsze w modzie!Owoce zawsze w modzie!Cukiernicze trendy zmieniają się jak w kalejdoskopie. W jednym sezonie szczytem mody będą bogate, pięknie zdobione kwiatami i kremem wystawne torty. W innym, na...
Torty deserowe i Urok czekoladyTorty deserowe i Urok czekoladyNowe techniki, produkty, receptury… Praca, nauka, wymiana doświadczeń i mnóstwo bezcennej wiedzy, którą można natychmiast wykorzystać w praktyce. Do tego doskonała atmosfera, piękne miejsce i fantastyczna kuchnia. Tak w trzech zdaniach można opisać szkolenia dla cukierników organizowane przez Akademię Mistrza.
Podwieczorki z Akademią MistrzaPodwieczorki z Akademią MistrzaZmiany, zmiany, zmiany. To właśnie czeka właścicieli i menadżerów piekarni oraz cukierni. I nie chodzi o nowe trendy w branży czy dominujące w tym sezonie smaki, a o przepisy prawne, które trzeba będzie wcielić w życie...
Super Babka i Mazurek z Maestro! - Banner - ImageSuper Babka i Mazurek z Maestro!Wysoka wilgotność i sprężystość, optymalne napowietrzenie, piękna barwa i idealna tekstura ciasta, to korzyści jakie daje zastosowanie olejów do wypieków ZT Kruszwicy – Maestro Świeżość i Maestro Kolor.
Szkolenia cukiernicze. Rozwijaj swój warsztat z Akademią MistrzaSzkolenia cukiernicze. Rozwijaj swój warsztat z Akademią MistrzaCo wyróżnia największych mistrzów? To, że nigdy nie przestają się szkolić. Są najlepsi, bo stale podnoszą swoje kwalifikacje, nie popadają w rutyną, są ciągle głodni nowej wiedzy i na każdym kroku szukają inspiracji.
Wyniki konkursu Maestro WypiekówWyniki konkursu Maestro WypiekówPo długich, wyczerpujących naradach, rozmowach i dyskusjach, postanowiliśmy wyróżnić 6 prac – nie ukrywamy jednak, że wszystkie zrobiły na nas ogromne wrażenie.
Wideorelacja z gali 10-lecia Akademii MistrzaWideorelacja z gali 10-lecia Akademii MistrzaPodczas gali 10-lecia Akademii Mistrza spotkaliśmy się w cukierniczo-piekarniczym gronie po to, by wspólnie celebrować dekadę istnienia naszego projektu. Wspomnienia, wymiana opinii, podsumowania – cieszymy się, że Akademia Mistrza odbierana jest tak pozytywnie przez osoby, do których jest kierowana. „Autentyczna” i „doskonale zorientowana na polskim rynku”
Jubileuszowa Gala Akademii MistrzaJubileuszowa Gala Akademii Mistrza - mistrzowskie świętowanie w Zakopanem28 sierpnia w hotelu Nosalowy Dwór Resort & Spa w Zakopanem spotkaliśmy się w doborowym towarzystwie by wspólnie świętować 10-lecie powstania Akademii Mistrza –...
Dekoracje z isomaltuDekoracje z isomaltuRoztop isomalt. Następnie wlej go do foremek. Po utwardzeniu masy posklejaj wszystkie elementy.
10 lat minęło, czyli słodkie urodziny Akademii Mistrza!10 lat minęło, czyli słodkie urodziny Akademii Mistrza!Dekadę temu, w 2008 roku, na polskim rynku cukierniczym narodziła się Akademia Mistrza – pionierska wówczas inicjatywa, dzięki której do dziś przedstawiciele branży mogą...
Więcej czasu, więcej lata!Więcej czasu, więcej lata!Pierwszy Dzień Lata ma charakter symboliczny. Dla wielu to moment ostatecznego pożegnania wiosny, przywitania nowej pory roku i czas na większe zmiany. Zmienia się przecież sam dzień – jest najdłuższy w całym roku. To fantastyczna okazja, by ponownie zaskoczyć rodzinę i przyjaciół pysznym, słodkim wypiekiem. Teraz jest na to perfekcyjny czas!
Zbliża się Dzień Matki!Zbliża się Dzień Matki!Dzień Matki to jeden z najprzyjemniejszych dni w roku – obchodzony jest praktycznie na całym świecie, a ze szczególnym szacunkiem w Polsce. Data obchodów różni się w zależności od kraju, ale u nas jest to zawsze 26 maja i data ta nigdy się nie zmienia. To fantastyczna okazja, by podarować mamie prezent, najlepiej w postaci słodkiego, pysznego ciasta, ciasteczek lub wymyślnej tarty.
Dzień Pieczenia czas zacząć!Dzień Pieczenia czas zacząć!Światowy Dzień Pieczenia to dla wszystkich miłośników słodkich wypieków nie lada gratka. To idealna okazja, by poznać nowe smaki, spędzić nieco więcej czasu w...
Budyń różne ma twarzeBudyń różne ma twarzeZnany i stosowany w kuchni jest już od lat – i to pod różnymi smakami. Jedni jedzą go w postaci deseru z dodatkiem ulubionych...
Wiosenne otwarcie! - bannerWiosenne otwarcie!Wiosna to niezwykła pora roku – nie tylko zwiastuje koniec zimy, ale również jest okazją do symbolicznej zmiany na lepsze. Przysłowiowy nowy, wiosenny początek zapowiada liczne przemiany – wreszcie kwitnie, robi się kolorowo, słonecznie i smacznie. Warto wiedzieć, że wiosnę wita się praktycznie na całym świecie, nawet w Hiszpanii czy odległych Chinach. To najlepsza okazja, by zjeść coś słodkiego!
Selecta MB najlepsza!Selecta MB najlepsza!Margaryna do wypieków Selecta MB, została uznana najlepszym produktem SWEETarg’ów 2017. W kategorii komponent Selecta MB zdobyła 1 miejsce. Jury konkursowe wysoko oceniło fakt,...
Promujemy szkoły! Dołącz do nas – reklamuj się – zyskaj wiele korzyści! Promujemy szkoły! Dołącz do nas – reklamuj się – zyskaj wiele korzyści!O tym, czy za kilkanaście lat zawód cukiernika będzie cieszył się szacunkiem i prestiżem – w dużej mierze zdecydują młodzi ludzie, którzy dziś dopiero...
Święto Piekarzy i Cukierników czas zacząć! Święto Piekarzy i Cukierników czas zacząć!Dzień św. Klemensa to dla piekarzy i cukierników moment szczególny. To nie tylko ważne, branżowe wydarzenie, skupiające miłośników wypieków pod każdą postacią, ale również okazja do tego, by zjeść coś innego niż na co dzień – najlepiej słodkiego. Do wyboru masz przecież mini ciasteczka, ciasta, tarty, baby, bułeczki z kruszonką i wiele, wiele innych słodkości. Warto zaznaczyć, że święto do dzisiaj obchodzi się z wielkim sentymentem i optymizmem. Nie ma co się dziwić. Przecież jest smacznie!
Tea time!Zastosowanie Herbaty w CukiernictwieHerbata. Czarna, czerwona, biała, zielona, żółta i turkusowa. Rodzajów jest cała masa, bo wyróżnić można też te aromatyzowane i smakowe...
Słodkie MikołajkiSłodkie MikołajkiMikołajki to niezwykły czas i jeden z najmilszych dni w roku. Ten fascynujący zwyczaj obchodzą dzisiaj praktycznie wszyscy, a cieszy on zwłaszcza dzieci. Listy...
Konkurs cukierniczy dla nauczycieliKonkurs cukierniczy dla nauczycieliCukiernictwo to nie tylko praca. To także pasja. Sztuka. Styl życia. Jesteśmy o tym przekonani i wierzymy, że możemy przekonać o tym także innych....
Orzech ma wiele twarzyOrzech ma wiele twarzyWłoskie, laskowe, pistacjowe, arachidowe, piniowe – to tylko najpopularniejsze z nich. Smakują, chrupią, stanowią niezwykle cenny dodatek do dań, deserów i przekąsek. Korzystnie wpływają...
Międzynarodowy Dzień Sernika, czyli słodkie święto w środku wakacjiMiędzynarodowy Dzień Sernika, czyli słodkie święto w środku wakacjiKochamy serniki – od tych tradycyjnych, robionych z wiejskiego twarogu, po kremowe serniki na zimno. Receptura serowego wypieku jest każdemu dobrze znana, gdyż należy...
Malowanie formyMalowanie formyJak za pomocą pistoletu pomalować formę szybko i wygodnie? Odpowiedź znajdziesz w filmiku.
Mistrzowskie lato - BannerMistrzowskie latoMistrzowskie lato
GanacheGanacheJak przygotować klasyczny krem Ganache? Zachęcamy do obejrzenia materiału filmowego
Masa CygaretkowaMasa CygaretkowaJak przygotować masę cygaretkową? Zobacz nasz przepis w formie wideo.
Leonardo di Carlo – Alchemik wśród cukiernikówLeonardo di Carlo – Alchemik wśród cukiernikówChoć jego wiedza i umiejętności budzą respekt nawet wśród wielkich cukierników, nie lubi, jak mówi się do niego maestro. Mimo że do pieczenia ciast...
Ekskluzywny smak słodyczyEkskluzywny smak słodyczyPrzyprawy znane są człowiekowi od tysięcy lat. Kiedyś były cenniejsze niż złoto. Wypływano dla nich w długo rejsy oraz podbijano nowe lądy. Dzisiaj te...
Smakowity mezaliansSmakowity mezaliansMak i marcepan łączy jedno – oba produkty doskonale sprawdzają się w kuchni jako znakomite składniki do wyrobu wszelkiego rodzaju słodkich deserów i wypieków....
Magia liści herbacianychMagia liści herbacianychHerbata gości w każdym domu. Pije się ją i podaje na różne sposoby. Powszechnie znana jest jako napój, jednak może być również doskonałym składnikiem...
Smaki RosjiSmaki RosjiLew Tołstoj napisał, że „Bóg zesłał ludziom pożywienie, a diabeł – kucharzy”. Oddał w ten sposób stosunek Rosjan do jedzenia, w którym nabożna cześć,...
Afrykańska przygodaAfrykańska przygodaAfryka to ląd, na którym uprawia się dwa wyborne gatunki kawy, Arabika i Robusta, które popijamy ze smakiem w europejskich kawiarniach. Do kawy mieszkańcy...
Mus Passoa Mus PassoaPassoa to francuski likier produkowany z soku owoców tropikalnych. Informację jak przygotować na jego bazie mus znajdziecie w materiale filmowym.
Żelka wiśniowaŻelka wiśniowaŻelka wiśniowa bez tajemnic. W materiale filmowym zobaczycie jak ją przygotować.
Kuchnia 1000 i jednej nocyKuchnia 1000 i jednej nocyKuchnia na Bliskim Wschodzie rozwijała się przez tysiące lat, nie zważając na polityczne i geograficzne granice. Choć Bliski Wschód to dziś kilkanaście krajów, tak...
Świąteczne aromatyŚwiąteczne aromatyByły ponoć mitycznym skarbem króla Salomona. To dla nich Ferdynand Magellan wyruszył w podróż dookoła świata, a Kolumb odkrył Amerykę. My bez ich zapachu...
Zdrowie na słodko - bannerZdrowie na słodkoNie zawsze to, co słodkie, musi być tuczące. Najnowszy trend w zdrowym żywieniu pokazuje, że wystarczy wiedzieć, jak z głową przygotować nasze ulubione desery i ciasta, żeby były zdrowe i w naturalny sposób osładzały nam życie.
Cukierniczy przepychCukierniczy przepychNiemcy i Austriacy znani są z zamiłowania do kiełbasek, piwa i golonki. Jednak tak kaloryczne obiady nie mogą się obejść bez wyśmienitych deserów. Okazuje...
Słodkie życie w Ameryce PołudniowejSłodkie życie w Ameryce PołudniowejTradycyjne przepisy sięgające wielu pokoleń wstecz, proste receptury, a przede wszystkim wyraziste i intensywne smaki to cechy, które łączą różnorodność kuchni w Ameryce Łacińskiej....
Kruszwica – Zmieniamy się dla Ciebie! - Main ImageKruszwica – Zmieniamy się dla Ciebie!Kruszwica – Zmieniamy się dla Ciebie!
Skandynawskie słodkościSkandynawskie słodkościKuchnia skandynawska nie zmieniła się znacząco od czasów legendarnych Wikingów. Statek był dla wojowników domem, w którym ceniono łatwe do przechowywania, sycące i niezbyt...
Lukier – słodkie ukoronowanie deseruLukier – słodkie ukoronowanie deseruCzasami najważniejsze jest zakończenie. Ukoronowanie wcześniejszego etapu pracy, które wieńczy dzieło w subtelny, ale efektowny sposób. Każdy wypiek, poddany lukrowemu wykończeniu, może liczyć na...
Opowieść o nugacieOpowieść o nugacieW kulinarnych podróżach każdy z nas poszukuje nowych smaków i aromatów. Jeśli szukasz słodkich doznań, to zainteresuj się nugatem – cenioną, intrygującą słodkością. Jest...
Chałwa – specjał z tradycjami - Main ImageChałwa – specjał z tradycjamiJedząc ją, nie zastanawiamy się, ile ciekawych rzeczy można powiedzieć o tym przysmaku z Dalekiego Wschodu. Dla nas to po prostu chałwa, a w...
Czekoladowe Specjały Czekoladowe SpecjałyPamiętamy ją z lat swego dzieciństwa, kiedy próbowaliśmy jej po raz pierwszy. Niegdyś tylko w postaci tabliczki czekolady, dziś karierę robi cała czekoladowa rodzina...