Czym kierować się przy wyborze ekspresu automatycznego?Kawa to bardzo ciekawa forma urozmaicenia oferty każdej piekarni lub cukierni, dzięki której łatwo o dotarcie do większej grupy klientów i tym samym – zwiększenie wysokości paragonów.
Jak wykonać figurkę dekoracyjną na tort - poradnik krok po krokuDo modelowania figur warto użyć masy cukrowej saracino. Polecana jest zarówno przez najsłynniejszych światowych dekoratorów, jak również naszych krajowych. Jest wyjątkowo łatwa w obróbce, jednocześnie zapewniając oczekiwany, estetyczny wygląd.
Jak rozpocząć przygodę z dekorowaniem wyrobów cukierniczych? Wywiad z Elżbietą Jarecką.Elżbieta Jarecka, właścicielka pracowni cukierniczej Torcikowo i kawiarni Cafe Lulu w Jaśle, profesjonalnie sztuką cukierniczą zajęła się już jako dorosła osoba. Cukiernictwo to nie tylko jej praca (poza prowadzeniem pracowni, jest także nauczycielem zawodu), ale także wielka pasja.
Relacja z targów Expo Sweet 2022Expo Sweet to największe w Polsce targi branży cukierniczej i lodziarskiej, dlatego nie mogło nas na nich zabraknąć. Tegoroczne targi były szczególne. Z jednej strony sytuacja polityczna oraz niekończąca się pandemia mocno odcisnęły swoje piętno, co było szczególnie widoczne w niższej frekwencji odwiedzających w stosunku do poprzednich lat.
Jak edukować cukierników? Cech Rzemiosł Spożywczych stawia na duże zmianyBudowanie prestiżu zawodu cukiernika, przyciąganie do zawodu młodych entuzjastów tej sztuki, rozwój umiejętności zawodowych i biznesowych – to tylko niektóre cele, które stawia przed Cechem Rzemiosł Spożywczych w Warszawie...
Porcelana w cukierniach i kawiarniach – najnowsze trendy!Sposób podania potrawy z pewnością wpływa na apetyt, przez co przyjęło się mówić, że – jemy oczami. Świadome tego faktu są lokale gastronomiczne, które serwują zamówienia w dobrej jakości...
Wybór tłuszczu do smażenia wyrobów cukierniczych.Słodkie smażone przekąski mają swoich fanów zarówno wśród młodszych jak i starszych konsumentów. Popyt na nie trwa cały rok! W polskich cukierniach nadal królują klasyczne pączki i faworki, jednak...
Czekoladowe inspiracjePapież Pius V nie lubił jej tak bardzo, że picie „tego obrzydliwie słodkiego płynu” uznał za doskonałą pokutę dla chrześcijan w dni postne. Z opinią...
Sekrety udanego ciasta francuskiegoIdealne ciasto francuskie to marzenie i największe wyzwanie nawet dla najlepszych cukierników! Wraz z ekspertami Akademii Mistrza stworzyliśmy praktyczną lekturę, obowiązkową dla wszystkich, którzy...
U Krawca – cukiernia szyta na miaręChoć końca pandemii nie można jeszcze oficjalnie ogłosić, większość ograniczeń została już zniesiona. Cukiernie i kawiarnie mogą znów zapraszać gości do stolików i serwować im słodkie pyszności na miejscu. Ale choć powoli wracamy do normalności, jest to inna „normalność” niż ta, którą znaliśmy przed pandemią.
Cukierniczy Trendbook 2021 by Akademia MistrzaTradycja, natura i minimalizm – te trzy słowa świetnie obrazują tegoroczne cukiernicze trendy. O wielu z nich zdecydowała pandemia, która na nowo zdefiniowała zachowania...
Wielkanocny mazurek – jak wykończyć ten klasyczny wypiek, by przyciągał uwagę?Gama tradycyjnych wypieków, które pojawiają się na polskich wielkanocnych stołach jest bardzo szeroka. Jednym z ciast, które nierozerwalnie związane jest z nadchodzącymi świętami jest mazurek. Zapytaliśmy Mistrza Świata w Cukiernictwie, Mieczysława Chojnowskiego, jak go wykończyć, by był prawdziwym dziełem cukierniczej sztuki.
Wege cukiernictwo – to nie moda!Od kilku lat liczba osób przechodzących na diety wegetariańską i wegańską dynamicznie rośnie. Dla cukierników wegetarianie nigdy nie byli wyzwaniem. Weganie – przeciwnie. Jaja, mleko, śmietana, masło, żelatyna – to przecież podstawowe surowce cukiernicze. Tymczasem wypieki wegańskie muszą się bez nich obyć. O wegańskim cukiernictwie rozmawiamy z Krzysztofem Ilnickim – mistrzem cukiernictwa, absolwentem Thames Valley University na kierunku Międzynarodowych Sztuk Kulinarnych i współwłaścicielem cukierniczej marki Umam w Gdańsku.
Kontrola jakości tłuszczówW trakcie smażenia, tłuszcz jest poddawany działaniu temperatury, wody oraz tlenu. To wpływa na jego degradację i sprawia, że w trakcie obróbki pojawiają się...
Rola tłuszczu w smażeniu wyrobów cukierniczychJest nie tylko medium smażalniczym, ale też nośnikiem smaku, gwarantem idealnej tekstury, składnikiem mającym ogromny wpływ na ostateczny wygląd wyrobu cukierniczego. Tłuszcz – cichy bohater cukiernictwa. Jaką rolę pełni w procesie smażenia? Dlaczego jest ona tak istotna?
Pączki na świecie. Jak smażą w innych krajach?Cały świat kocha pączki! I trudno się dziwić, bo ten przysmak po prostu uwodzi smakiem. Sprawdźcie, jak wyglądają bliżsi i dalsi krewni naszych tradycyjnych...
Kruszwica Kruche – prosty sposób na najlepsze wypieki!Idealnie kruche, jednak nie nadmiernie suche czy twarde. Takie powinno być optymalne kruche ciasto. Droga do jego przygotowania nie musi być długa i wyboista. Wystarczy...
Halloweenowe wypiekiBożonarodzeniowe makowce, wielkanocne baby, rogale na Św. Marcina. W Polskiej tradycji, niemal każde święto ma swoje dedykowane wypieki. Nie inaczej jest ze Świętem Zmarłych,...
Lato z cukierniami. Akademia Mistrza smakuje…Tegoroczne wakacje były inne niż poprzednie. W maseczkach, z dystansem, ale na szczęście bez zakazu smakowania fantastycznych polskich wypieków. Przeciwnie. Pandemia sprawiła, że wielu...
Backstabil – sekret doskonałej drożdżówkiPoczątek roku szkolnego to dla większości cukierni początek „wysokiego sezonu” na drożdżówki. To także świetna okazja, by poznać wszystkie zalety mieszanki tłuszczowo-cukrowej Backstabil, która...
Jak pozyskać wakacyjnych klientów?Polska idzie śladem Europy Południowej. W tym roku na sierpień przypada szczyt wakacyjnych wyjazdów. Dla restauratorów, właścicieli piekarni, cukierni czy kawiarni, oznacza to, że...
Mieć ciastko czy zjeść ciastko – czyli o zdjęciach z InternetuPrzestrzeń internetowa przepełniona jest zdjęciami, z których z ogólnie przyjętym – choć mylnym - poglądem możemy dowolnie korzystać. Swobodne wykorzystanie ogólnodostępnych zdjęć najczęściej jest...
Bohater miesiąca – biszkopt royal ozemTorty! Ciasta z kremem i owocami! Sezon na te fantastyczne wypieki właśnie się zaczyna. Najwyższy czas pomyśleć o produktach, dzięki którym ich przygotowywanie będzie...
Każdy może pomóc, a ciastka mają wielką moc!Strach i bezsilność - to uczucia, z którymi obecnie wszyscy musimy nauczyć się żyć. Jedni w reakcji na trudną sytuację robią gigantyczne zapasy, inni...
Kruszwica na Targach Expo Sweet 2020Za nami jedno z najważniejszych wydarzeń w polskim kalendarzu cukierniczym - Targi Expo Sweet. Na takiej imprezie nie mogło zabraknąć lidera na rynku tłuszczy...
Cukiernicze trendy 2020 by Akademia MistrzaW Akademii Mistrza trzymamy rękę na pulsie i wiemy, co w tym sezonie będzie w modzie. Dzielimy się wiedzą za pomocą unikatowego na polskim...
Paulina Jastrzębska – pasja od pierwszego wejrzeniaKobiety w cukiernictwie - szczęśliwe pasjonatki. Z okazji 8 marca wszystkim Paniom, a zwłaszcza tym, które odnalazły się w pięknym i bardzo wymagającym zawodzie...
Elżbieta Jarecka – miłość nie męczy!Kobiety w cukiernictwie - szczęśliwe pasjonatki. Z okazji 8 marca wszystkim Paniom, a zwłaszcza tym, które odnalazły się w pięknym i bardzo wymagającym zawodzie...
Ewa Drzewicka – „Sky is the limit”, albo i nie…Kobiety w cukiernictwie - szczęśliwe pasjonatki. Z okazji 8 marca wszystkim Paniom, a zwłaszcza tym, które odnalazły się w pięknym i bardzo wymagającym zawodzie...
Nauczycielka, która pokochała słodką sztukęKobiety w cukiernictwie - szczęśliwe pasjonatki. Z okazji 8 marca wszystkim Paniom, a zwłaszcza tym, które odnalazły się w pięknym i bardzo wymagającym zawodzie...
Walentynki w cukierniŚwięto Zakochanych już na stałe zagościło w naszym kalendarzu. Choć walentynki nie są u nas tak popularne jak w USA, wiele osób 14 lutego szuka sposobu na to, by okazać uczucie nie tylko swojej drugiej połówce, ale także przyjaciołom i bliskim.
Karnawałowe słodkości na świeciePolski karnawał kojarzy się przede wszystkim z pączkami i faworkami. Tych smakołyków z pewnością nie może zabraknąć w ofercie cukierni. Warto jednak pamiętać, że Polacy...
Szkolenia rzemieślnicze Akademii Mistrza – zgłoszenia na wiosenne warsztatyJuż w marcu rusza wiosenna edycja cieszących się ogromną popularnością szkoleń rzemieślniczych Akademii Mistrza. W programie cztery warsztaty, a liczba miejsc na każde z nich ograniczona – tylko 8 osób. Dlatego nie warto zwlekać, tylko jak najszybciej zarezerwować miejsce na wybranych szkoleniach.
Tłusty czwartekPączki to jeden z podstawowych produktów, jakie mają w swojej ofercie niemal wszystkie cukiernie. Nic dziwnego. To jeden z ulubionych i najczęściej kupowanych przez polskich konsumentów słodkich wypieków.
Słodkie inspiracje ze świata – czyli tłusty czwartek w nowym wydaniuPączki i faworki to prawdziwe symbole tłustego czwartku. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie by cukierniczą tradycję, związaną z końcem karnawału, wzbogacić o inne wyborne słodkości. Szukając inspiracji, warto zobaczyć co w ostatnich dniach przed Wielkim Postem serwuje się w innych krajach.
Maestro Sol – frytura nowej generacjiSkomponowana w 100 procentach z najwyższej jakości olejów roślinnych frytura Maestro Sol, to wybór najbardziej wymagających profesjonalistów. Jej głównym składnikiem jest wysokooleinowy olej słonecznikowy, dzięki...
Dekorujemy pierniki – szkolenie Akademii MistrzaGrudzień pierniczkami stoi - ta polska tradycja nie zmienia się od wieków, a w ostatnich latach znów przybiera na sile. Dekorowane, korzenne ciastka są...
Rusza newsletter Akademii Mistrza – dlaczego warto się zapisać?Mistrz Świata w Cukiernictwie, Mieczysław Chojnowski, jest znany z wyśmienitych wypieków i wielkiej rzemieślniczej wiedzy. Już tej jesieni sprawdzi się w zupełnie nowej roli – autora newslettera Akademii Mistrza.
Akademia Mistrza – ale się dzieje!Wakacje już za nami – akumulatory naładowane i z nową energią wkraczamy w okres jesiennych aktywności. A tych w Akademii Mistrza, – z pewnością nie...
Jesienne szkolenia cukiernicze w Akademii MistrzaPodnoszenie umiejętności zawodowych pracowników to jeden z kluczy do sukcesu cukierni. Bo choć sam produkt to za mało by przyciągnąć i utrzymać klienta, to...
Owoce zawsze w modzie!Cukiernicze trendy zmieniają się jak w kalejdoskopie. W jednym sezonie szczytem mody będą bogate, pięknie zdobione kwiatami i kremem wystawne torty. W innym, na...
Torty deserowe i Urok czekoladyNowe techniki, produkty, receptury… Praca, nauka, wymiana doświadczeń i mnóstwo bezcennej wiedzy, którą można natychmiast wykorzystać w praktyce. Do tego doskonała atmosfera, piękne miejsce i fantastyczna kuchnia. Tak w trzech zdaniach można opisać szkolenia dla cukierników organizowane przez Akademię Mistrza.
Podwieczorki z Akademią MistrzaZmiany, zmiany, zmiany. To właśnie czeka właścicieli i menadżerów piekarni oraz cukierni. I nie chodzi o nowe trendy w branży czy dominujące w tym sezonie smaki, a o przepisy prawne, które trzeba będzie wcielić w życie...
Mistrzowskie nagrodyZbieraj punkty i zgarniaj Mistrzowskie Nagrody Poznaj nasz wyjątkowy program lojalnościowy dla cukierników i piekarzy
Super Babka i Mazurek z Maestro!Wysoka wilgotność i sprężystość, optymalne napowietrzenie, piękna barwa i idealna tekstura ciasta, to korzyści jakie daje zastosowanie olejów do wypieków ZT Kruszwicy – Maestro Świeżość i Maestro Kolor.
Szkolenia cukiernicze. Rozwijaj swój warsztat z Akademią MistrzaCo wyróżnia największych mistrzów? To, że nigdy nie przestają się szkolić. Są najlepsi, bo stale podnoszą swoje kwalifikacje, nie popadają w rutyną, są ciągle głodni nowej wiedzy i na każdym kroku szukają inspiracji.
Wyniki konkursu Maestro WypiekówPo długich, wyczerpujących naradach, rozmowach i dyskusjach, postanowiliśmy wyróżnić 6 prac – nie ukrywamy jednak, że wszystkie zrobiły na nas ogromne wrażenie.
Margaryny premium Maestra – czyli idealne rogale na Świętego MarcinaNiewielu dziś pamięta kim jest Święty Marcin, którego dzień obchodzimy 11 listopada. Nie zapomnieliśmy jednak o tradycyjnych smakołykach przygotowywanych z okazji jego święta – pieczonej gęsi i prawdziwym symbolu tego dnia – świętomarcińskich rogalach z delikatnego, listkującego ciasta, nadziewanych masą z białego maku i bakalii.
Wideorelacja z gali 10-lecia Akademii MistrzaPodczas gali 10-lecia Akademii Mistrza spotkaliśmy się w cukierniczo-piekarniczym gronie po to, by wspólnie celebrować dekadę istnienia naszego projektu. Wspomnienia, wymiana opinii, podsumowania – cieszymy się, że Akademia Mistrza odbierana jest tak pozytywnie przez osoby, do których jest kierowana. „Autentyczna” i „doskonale zorientowana na polskim rynku”
Dekoracje z isomaltuRoztop isomalt. Następnie wlej go do foremek. Po utwardzeniu masy posklejaj wszystkie elementy.
10 lat minęło, czyli słodkie urodziny Akademii Mistrza!Dekadę temu, w 2008 roku, na polskim rynku cukierniczym narodziła się Akademia Mistrza – pionierska wówczas inicjatywa, dzięki której do dziś przedstawiciele branży mogą...
Więcej czasu, więcej lata!Pierwszy Dzień Lata ma charakter symboliczny. Dla wielu to moment ostatecznego pożegnania wiosny, przywitania nowej pory roku i czas na większe zmiany. Zmienia się przecież sam dzień – jest najdłuższy w całym roku. To fantastyczna okazja, by ponownie zaskoczyć rodzinę i przyjaciół pysznym, słodkim wypiekiem. Teraz jest na to perfekcyjny czas!
Zbliża się Dzień Matki!Dzień Matki to jeden z najprzyjemniejszych dni w roku – obchodzony jest praktycznie na całym świecie, a ze szczególnym szacunkiem w Polsce. Data obchodów różni się w zależności od kraju,
ale u nas jest to zawsze 26 maja i data ta nigdy się nie zmienia. To fantastyczna okazja, by podarować mamie prezent, najlepiej w postaci słodkiego, pysznego ciasta, ciasteczek lub wymyślnej tarty.
Dzień Pieczenia czas zacząć!Światowy Dzień Pieczenia to dla wszystkich miłośników słodkich wypieków nie lada gratka. To idealna okazja, by poznać nowe smaki, spędzić nieco więcej czasu w...
Czas na czekoladę!Wielkimi krokami zbliża się święto czekolady, czyli jeden z najprzyjemniejszych i najsłodszych dni w roku. Czekolada to dzisiaj wielki cukierniczy przysmak – nie tylko...
Budyń różne ma twarzeZnany i stosowany w kuchni jest już od lat – i to pod różnymi smakami. Jedni jedzą go w postaci deseru z dodatkiem ulubionych...
Wiosenne otwarcie!Wiosna to niezwykła pora roku – nie tylko zwiastuje koniec zimy, ale również jest okazją do symbolicznej zmiany na lepsze. Przysłowiowy nowy, wiosenny początek zapowiada liczne przemiany – wreszcie kwitnie, robi się kolorowo, słonecznie i smacznie. Warto wiedzieć, że wiosnę wita się praktycznie na całym świecie, nawet w Hiszpanii czy odległych Chinach. To najlepsza okazja, by zjeść coś słodkiego!
Selecta MB najlepsza!Margaryna do wypieków Selecta MB, została uznana najlepszym produktem SWEETarg’ów 2017. W kategorii komponent Selecta MB zdobyła 1 miejsce. Jury konkursowe wysoko oceniło fakt,...
Święto Piekarzy i Cukierników czas zacząć!Dzień św. Klemensa to dla piekarzy i cukierników moment szczególny. To nie tylko ważne, branżowe wydarzenie, skupiające miłośników wypieków pod każdą postacią, ale również okazja do tego, by zjeść coś innego niż na co dzień – najlepiej słodkiego. Do wyboru masz przecież mini ciasteczka, ciasta, tarty, baby, bułeczki z kruszonką i wiele, wiele innych słodkości. Warto zaznaczyć, że święto do dzisiaj obchodzi się z wielkim sentymentem i optymizmem. Nie ma co się dziwić. Przecież jest smacznie!
Zastosowanie Herbaty w CukiernictwieHerbata. Czarna, czerwona, biała, zielona, żółta i turkusowa. Rodzajów jest cała masa, bo wyróżnić można też te aromatyzowane i smakowe...
Słodkie MikołajkiMikołajki to niezwykły czas i jeden z najmilszych dni w roku. Ten fascynujący zwyczaj obchodzą dzisiaj praktycznie wszyscy, a cieszy on zwłaszcza dzieci. Listy...
Konkurs cukierniczy dla nauczycieliCukiernictwo to nie tylko praca. To także pasja. Sztuka. Styl życia. Jesteśmy o tym przekonani i wierzymy, że możemy przekonać o tym także innych....
Czas na rogala!11 listopada to w Polsce czas szczególny. W kraju obchodzi się nie tylko Narodowe Święto Niepodległości, które podkreśla istotę suwerenności po ponad wiekowym okresie...
Kuszący urok czekoladyHistoria czekolady liczy ponad 3 tysiące lat, jednak od niespełna 200 lat jemy ją w postaci tabliczek oraz pralinek. Podobno naprawdę silnym człowiekiem jest...
Orzech ma wiele twarzyWłoskie, laskowe, pistacjowe, arachidowe, piniowe – to tylko najpopularniejsze z nich. Smakują, chrupią, stanowią niezwykle cenny dodatek do dań, deserów i przekąsek. Korzystnie wpływają...
GanacheJak przygotować klasyczny krem Ganache?
Zachęcamy do obejrzenia materiału filmowego
O czekoladzie słów kilkaCzekolada jest jednym z najznamienitszych wytworów ludzkości. Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby jej wspaniałego smaku i zapachu. Nie od dzisiaj wiadomo, że czekolada...
Masa CygaretkowaJak przygotować masę cygaretkową? Zobacz nasz przepis w formie wideo.
Leonardo di Carlo – Alchemik wśród cukiernikówChoć jego wiedza i umiejętności budzą respekt nawet wśród wielkich cukierników, nie lubi, jak mówi się do niego maestro. Mimo że do pieczenia ciast...
Ekskluzywny smak słodyczyPrzyprawy znane są człowiekowi od tysięcy lat. Kiedyś były cenniejsze niż złoto. Wypływano dla nich w długo rejsy oraz podbijano nowe lądy. Dzisiaj te...
Smakowity mezaliansMak i marcepan łączy jedno – oba produkty doskonale sprawdzają się w kuchni jako znakomite składniki do wyrobu wszelkiego rodzaju słodkich deserów i wypieków....
Magia liści herbacianychHerbata gości w każdym domu. Pije się ją i podaje na różne sposoby. Powszechnie znana jest jako napój, jednak może być również doskonałym składnikiem...
Smaki RosjiLew Tołstoj napisał, że „Bóg zesłał ludziom pożywienie, a diabeł – kucharzy”. Oddał w ten sposób stosunek Rosjan do jedzenia, w którym nabożna cześć,...
Afrykańska przygodaAfryka to ląd, na którym uprawia się dwa wyborne gatunki kawy, Arabika i Robusta, które popijamy ze smakiem w europejskich kawiarniach. Do kawy mieszkańcy...
Mus PassoaPassoa to francuski likier produkowany z soku owoców tropikalnych.
Informację jak przygotować na jego bazie mus znajdziecie w materiale filmowym.
Żelka wiśniowaŻelka wiśniowa bez tajemnic.
W materiale filmowym zobaczycie jak ją przygotować.
Kuchnia 1000 i jednej nocyKuchnia na Bliskim Wschodzie rozwijała się przez tysiące lat, nie zważając na polityczne i geograficzne granice. Choć Bliski Wschód to dziś kilkanaście krajów, tak...
Świąteczne aromatyByły ponoć mitycznym skarbem króla Salomona. To dla nich Ferdynand Magellan wyruszył w podróż dookoła świata, a Kolumb odkrył Amerykę. My bez ich zapachu...
Zdrowie na słodkoNie zawsze to, co słodkie, musi być tuczące. Najnowszy trend w zdrowym żywieniu pokazuje, że wystarczy wiedzieć, jak z głową przygotować nasze ulubione desery i ciasta, żeby były zdrowe i w naturalny sposób osładzały nam życie.
Cukierniczy przepychNiemcy i Austriacy znani są z zamiłowania do kiełbasek, piwa i golonki. Jednak tak kaloryczne obiady nie mogą się obejść bez wyśmienitych deserów. Okazuje...
Słodkie życie w Ameryce PołudniowejTradycyjne przepisy sięgające wielu pokoleń wstecz, proste receptury, a przede wszystkim wyraziste i intensywne smaki to cechy, które łączą różnorodność kuchni w Ameryce Łacińskiej....
Skandynawskie słodkościKuchnia skandynawska nie zmieniła się znacząco od czasów legendarnych Wikingów. Statek był dla wojowników domem, w którym ceniono łatwe do przechowywania, sycące i niezbyt...
Lukier – słodkie ukoronowanie deseruCzasami najważniejsze jest zakończenie. Ukoronowanie wcześniejszego etapu pracy, które wieńczy dzieło w subtelny, ale efektowny sposób. Każdy wypiek, poddany lukrowemu wykończeniu, może liczyć na...
Opowieść o nugacieW kulinarnych podróżach każdy z nas poszukuje nowych smaków i aromatów. Jeśli szukasz słodkich doznań, to zainteresuj się nugatem – cenioną, intrygującą słodkością. Jest...
Chałwa – specjał z tradycjamiJedząc ją, nie zastanawiamy się, ile ciekawych rzeczy można powiedzieć o tym przysmaku z Dalekiego Wschodu. Dla nas to po prostu chałwa, a w...
Czekoladowe SpecjałyPamiętamy ją z lat swego dzieciństwa, kiedy próbowaliśmy jej po raz pierwszy. Niegdyś tylko w postaci tabliczki czekolady, dziś karierę robi cała czekoladowa rodzina...