Bake & Play VII edycja – wyniki!VII edycja konkursu Bake & Play dla młodych cukierników dostarczyła jurorom, Mieczysławowi Chojnowskiemu i Jackowi Ziębie, wielu emocji. Tegoroczny temat przewodni, „4 żywioły: ziemia, woda, powietrze i ogień”, pobudził wyobraźnię i kreatywność młodych cukierników, którzy zaprezentowali rekordową liczbę 200 prac konkursowych. Jury miało niełatwe zadanie wyłonić najlepsze z nich, spośród tak wielu różnorodnych i inspirujących interpretacji tematu. Ostatecznie o kolejności na podium zadecydował nieubłagany Excel.
15 lat Akademii Mistrza – Gala jubileuszowaW październiku, wraz najlepszymi kucharzami i piekarzami w kraju – świętowaliśmy jubileusz naszego autorskiego projektu, wspierającego rozwój branży cukierniczo-piekarskiej.
Konkurs jubileuszowy Akademii Mistrza rozstrzygnięty!Jubileuszowy konkurs "MAESTRO WYPIEKÓW" z okazji 15-lecia Akademii Mistrza dobiegł końca! Była to nie tylko okazja do wykazania się umiejętnościami cukierniczymi i piekarskimi, ale także możliwość zaprezentowania najnowszych trendów.
Jubileuszowy konkurs Akademii Mistrza - Maestro WypiekówJuż 1 sierpnia rusza jubileuszowy konkurs Akademii Mistrza - Maestro Wypieków! Obserwuj naszą stronę, aby dowiedzieć się więcej i celebrować z nami wyjątkowe 15-lecie. Z informacjami o konkursie i nagrodach wrócimy niebawem.
Środki natłuszczające do form, blach, dzieży czy gofrownicPoznaj nowość w ofercie Bunge w Polsce – kategorię produktów dla cukierni i piekarni ułatwiających i przyspieszających pracę z dbałością o efektywność kosztową i jakość końcowych wyrobów - środki antyadhezyjne.
Margaryna Qualita 80% - czyli siła tradycjiMargaryna Qualita 80% to już klasyk wśród margaryn pełnotłustych. Na cukierniczym rynku istnieje od wielu lat, ciesząc się niesłabnącym uznaniem wśród profesjonalnych cukierników i piekarzy. Nic dziwnego - uniwersalna w zastosowaniu, niemal niezastąpiona do wypieków.
Świętujemy 15-lecie Akademii MistrzaAkademia Mistrza została powołana do życia w 2008 roku przez ZT Kruszwica, by zaoferować branży cukierniczo – piekarniczej profesjonalne wsparcie w podnoszeniu kwalifikacji zawodowych i biznesowych. Nadrzędną ideą przedsięwzięcia był rozwój branży, a także budowanie prestiżu zawodu cukiernika i promowanie polskiego rzemiosła cukierniczego poza granicami kraju.
Bake & Play – VI edycja Konkursu dla Młodych Cukierników! Niech Ci się upiecze!VI edycja konkursu Bake & Play startuje już 1 marca 2023. Prace konkursowe zgłoszone w ramach poprzednich edycji przerosły nasze najśmielsze oczekiwania! Zaskoczyliście nas kreatywnością i umiejętnościami oraz perfekcyjnie opracowanymi recepturami.
Pomysł na biznes – Cukiernia bez cukru FIT i KETO. Rozmowa z Iwoną GajewskąCukiernia bez cukru – skąd wziął się pomysł na takie przedsiębiorstwo? Jaki profil klientów korzysta z oferty i jak dotrzeć ze słodyczami do osób, które wykluczają cukier albo węglowodany proste? Zapraszamy do przeczytania wywiadu!
Prima Kreemi White SGPrima Kreemi White SG to krem cukierniczy zapewniający prostotę i powtarzalność produkcji. Krem jest mieszanką tłuszczu i cukru o neutralnych aromacie i barwie. Dzięki temu nie wpływa na smak, zapach ani kolor kremów, mas i nadzień, które powstają z jego użyciem.
Trendbook by Akademia Mistrza - Rzemiosło Cukiernicze 2023 Rok 2023 to wyzwanie dla wielu. Trwa kryzys ekonomiczny, który zmusza klientów do zmiany zachowań, a branżę do zmiany strategii. Jednak wierzymy, że można go przetrwać, dlatego w naszym Trendbooku znajdziesz zarówno odpowiedzi, które pomogą Ci zoptymalizować produkcję i nie oszczędzać na jakości, jak i mnóstwo inspiracji! Opowiemy o zmianach nawyków żywieniowych konsumentów i kolorze Pantone. Nie zabraknie też kilku słów o słodkim powrocie do natury i darów ziemi.
Trend wegański w cukiernictwie – rozszerz swoją ofertę o produkty vege!Wzrost świadomości żywieniowej konsumentów, przekłada się na wzrost liczby osób, które decydują się na znaczące ograniczenie lub całkowite wykluczenie z diety produktów odzwierzęcych. Niektórzy robią to z pobudek zdrowotnych, inni etycznych, a jeszcze inni chcą po prostu wpisać się w obowiązujące trendy. W międzynarodowej akcji Veganuary z roku na rok bierze udział coraz więcej osób. W styczniu 2022 roku w kampanię brytyjskiej organizacji pozarządowej zaangażowało się ponad 600 tysięcy ludzi z całego świata.
Tłusty czwartek i idealny pączek – w Polsce i na świecie Pączki to jeden z podstawowych produktów, jakie mają w swojej ofercie niemal wszystkie cukiernie. Nic dziwnego. To jeden z ulubionych i najczęściej kupowanych przez polskich konsumentów słodkich wyrobów. Widać to wyraźnie w tłusty czwartek, kiedy po najlepsze pączki ustawiają się naprawdę długie kolejki. Zwyczaj jedzenia słodkich i tłustych przekąsek przed rozpoczęciem okresu postu jest obecny nie tylko w Polsce. Dowiedz się, jaki powinien być idealny pączek oraz jak świętuje się koniec karnawału w innych stronach świata.
Ciastka karnawałowe ze świata Polski karnawał kojarzy się przede wszystkim z pączkami i faworkami. Warto jednak pamiętać, że Polacy coraz więcej podróżują, próbują nowych smaków i szukają ich także we własnym kraju. Aby zaspokoić ich kulinarną ciekawość i chęć odkrywania nowych karnawałowych wypieków, warto zobaczyć, jakie smakołyki są symbolami tego okresu w innych częściach świata. Może ciastka z Włoch czy Indii staną się tegorocznym hitem Twojej cukierni albo ciekawą inspiracją do stworzenia własnej receptury?
Dostosuj swoją ofertę do potrzeb rynkowychSzukasz sposobu na poszerzenie oferty cukierni lub piekarni? Przeanalizuj możliwości swojego lokalu oraz potrzeby grupy docelowej. Rozwiązanie, które przetestowało już wielu właścicieli cukierni i piekarni polega na zaktualizowaniu oferty pod kątem sezonowości i standardowych imprez okolicznościowych. Dobrym pomysłem może być również wprowadzenie oferty śniadaniowej, serwowanej na wynos i/lub na miejscu (jeśli w Twoim lokalu jest na to przestrzeń!).
Jak smażyć z wykorzystaniem frytur? Cukiernicy mają swoje indywidualne preferencje, przyzwyczajenia i wymagania dotyczące tłuszczu: jego stanu skupienia czy surowców użytych do jego produkcji.
Jak wykonać figurkę dekoracyjną na tort - poradnik krok po krokuDo modelowania figur warto użyć masy cukrowej saracino. Polecana jest zarówno przez najsłynniejszych światowych dekoratorów, jak również naszych krajowych. Jest wyjątkowo łatwa w obróbce, jednocześnie zapewniając oczekiwany, estetyczny wygląd.
Jak rozpocząć przygodę z dekorowaniem wyrobów cukierniczych? Wywiad z Elżbietą Jarecką.Elżbieta Jarecka, właścicielka pracowni cukierniczej Torcikowo i kawiarni Cafe Lulu w Jaśle, profesjonalnie sztuką cukierniczą zajęła się już jako dorosła osoba. Cukiernictwo to nie tylko jej praca (poza prowadzeniem pracowni, jest także nauczycielem zawodu), ale także wielka pasja.
Relacja z targów Expo Sweet 2022Expo Sweet to największe w Polsce targi branży cukierniczej i lodziarskiej, dlatego nie mogło nas na nich zabraknąć. Tegoroczne targi były szczególne. Z jednej strony sytuacja polityczna oraz niekończąca się pandemia mocno odcisnęły swoje piętno, co było szczególnie widoczne w niższej frekwencji odwiedzających w stosunku do poprzednich lat.
Porcelana do kawiarni i cukierni – najnowsze trendy!Sposób podania potrawy z pewnością wpływa na apetyt, przez co przyjęło się mówić, że – jemy oczami. Świadome tego faktu są lokale gastronomiczne, które serwują zamówienia w dobrej jakości...
Jak edukować cukierników? Cech Rzemiosł Spożywczych stawia na duże zmianyBudowanie prestiżu zawodu cukiernika, przyciąganie do zawodu młodych entuzjastów tej sztuki, rozwój umiejętności zawodowych i biznesowych – to tylko niektóre cele, które stawia przed Cechem Rzemiosł Spożywczych w Warszawie...
Wybór tłuszczu do smażenia wyrobów cukierniczych Słodkie smażone przekąski mają swoich fanów zarówno wśród młodszych jak i starszych konsumentów. Popyt na nie trwa cały rok! W polskich cukierniach nadal królują klasyczne pączki i faworki, jednak...
Sekrety udanego ciasta francuskiegoIdealne ciasto francuskie to marzenie i największe wyzwanie nawet dla najlepszych cukierników! Wraz z ekspertami Akademii Mistrza stworzyliśmy praktyczną lekturę, obowiązkową dla wszystkich, którzy...
Alternatywne wypieki. Ciasta bez nabiału i nie tylko – jakie desery przygotujesz z użyciem napojów roślinnych? Przygotowywanie ciast i deserów bez mleka, sera, śmietany czy jaj może stanowić wyzwanie. Jednak biorąc pod uwagę to, jak szybko rośnie grupa konsumentów na diecie wegańskiej, warto spróbować mu sprostać. Pozwoli to utrzymać dotychczasowych klientów, a nawet zyskać nowych. W kolejnym odcinku „Alternatywnych wypieków” podpowiadamy, jak w prosty sposób przygotować ciasta i desery na bazie produktów roślinnych.
U Krawca – cukiernia szyta na miaręChoć końca pandemii nie można jeszcze oficjalnie ogłosić, większość ograniczeń została już zniesiona. Cukiernie i kawiarnie mogą znów zapraszać gości do stolików i serwować im słodkie pyszności na miejscu. Ale choć powoli wracamy do normalności, jest to inna „normalność” niż ta, którą znaliśmy przed pandemią.
Alternatywne wypieki: bezglutenowe. Mąki bazowe – zamienniki mąki pszennejDiety wykluczeniowe to znak naszych czasów. Dla części klientów stanowią konieczność – ze względu na różne schorzenia czy alergie zmuszeni są wyeliminować z jadłospisu niektóre składniki. Równocześnie rośnie grupa konsumentów, którzy mimo braku wskazań medycznych rezygnują ze spożywania określonych produktów. Najczęściej eliminowane z diety są: mięso i nabiał, jaja, cukier oraz gluten.
Cukierniczy Trendbook 2021 by Akademia MistrzaTradycja, natura i minimalizm – te trzy słowa świetnie obrazują tegoroczne cukiernicze trendy. O wielu z nich zdecydowała pandemia, która na nowo zdefiniowała zachowania...
Wielkanocny mazurek – jak wykończyć ten klasyczny wypiek, by przyciągał uwagę?Gama tradycyjnych wypieków, które pojawiają się na polskich wielkanocnych stołach jest bardzo szeroka. Jednym z ciast, które nierozerwalnie związane jest z nadchodzącymi świętami jest mazurek. Zapytaliśmy Mistrza Świata w Cukiernictwie, Mieczysława Chojnowskiego, jak go wykończyć, by był prawdziwym dziełem cukierniczej sztuki.
Wege cukiernictwo – to nie moda! O wegańskich wypiekach opowiada Krzysztof Ilnicki Od kilku lat liczba osób przechodzących na diety wegetariańską i wegańską dynamicznie rośnie. Dla cukierników wegetarianie nigdy nie byli wyzwaniem. Weganie – już tak. Jaja, mleko, śmietana, masło, żelatyna – to przecież podstawowe surowce cukiernicze. Tymczasem wypieki wegańskie wymagają znalezienia dla nich zamienników. O wegańskim cukiernictwie rozmawiamy z Krzysztofem Ilnickim – mistrzem cukiernictwa, absolwentem Thames Valley University na kierunku Międzynarodowych Sztuk Kulinarnych i współwłaścicielem cukierniczej marki Umam w Gdańsku.
Qualita NP – pełnotłusta margaryna bez dodatku oleju palmowegoZ myślą o konsumentach szczególnie wrażliwych na kwestie środowiskowe, stworzyliśmy dla cukierników pełnotłustą margarynę opartą wyłącznie o olej rzepakowy, bez udziału tłuszczu palmowego w składzie.
Maestra Puff Pastry MB – idealna do ciast listkujących Specjalistyczna margaryna przeznaczona do produkcji ciast francuskich i półfrancuskich Maestra Puff Pastry MB wyróżnia się składem i właściwościami, dzięki którym spełnia wysokie oczekiwania profesjonalnych cukierników i piekarzy.
Lato z cukierniami. Akademia Mistrza smakuje…Tegoroczne wakacje były inne niż poprzednie. W maseczkach, z dystansem, ale na szczęście bez zakazu smakowania fantastycznych polskich wypieków. Przeciwnie. Pandemia sprawiła, że wielu...
Selecta Mass Balance – profesjonalna margarynaUniwersalna margaryna z prostym składem Selecta Mass Balance (MB) to kompozycja tylko trzech składników: oleju rzepakowego, tłuszczu palmowego i wody. Margaryna wyróżnia się optymalną plastycznością i mocną strukturą.
Olej do wypieków Maestro ŚwieżośćMaestro Świeżość jest profesjonalnym olejem przeznaczonym do produkcji ciast i ciasteczek, m.in. babek, babeczek i muffinów.
Każdy może pomóc, a ciastka mają wielką moc!Strach i bezsilność - to uczucia, z którymi obecnie wszyscy musimy nauczyć się żyć. Jedni w reakcji na trudną sytuację robią gigantyczne zapasy, inni...
Kruszwica na Targach Expo Sweet 2020Za nami jedno z najważniejszych wydarzeń w polskim kalendarzu cukierniczym - Targi Expo Sweet. Na takiej imprezie nie mogło zabraknąć lidera na rynku tłuszczy...
Cukiernicze trendy 2020 by Akademia MistrzaW Akademii Mistrza trzymamy rękę na pulsie i wiemy, co w tym sezonie będzie w modzie. Dzielimy się wiedzą za pomocą unikatowego na polskim...
Paulina Jastrzębska – pasja od pierwszego wejrzeniaKobiety w cukiernictwie - szczęśliwe pasjonatki. Z okazji 8 marca wszystkim Paniom, a zwłaszcza tym, które odnalazły się w pięknym i bardzo wymagającym zawodzie...
Elżbieta Jarecka – miłość nie męczy!Kobiety w cukiernictwie - szczęśliwe pasjonatki. Z okazji 8 marca wszystkim Paniom, a zwłaszcza tym, które odnalazły się w pięknym i bardzo wymagającym zawodzie...
Ewa Drzewicka – „Sky is the limit”, albo i nie…Kobiety w cukiernictwie - szczęśliwe pasjonatki. Z okazji 8 marca wszystkim Paniom, a zwłaszcza tym, które odnalazły się w pięknym i bardzo wymagającym zawodzie...
Szkolenia rzemieślnicze Akademii Mistrza – zgłoszenia na wiosenne warsztatyJuż w marcu rusza wiosenna edycja cieszących się ogromną popularnością szkoleń rzemieślniczych Akademii Mistrza. W programie cztery warsztaty, a liczba miejsc na każde z nich ograniczona – tylko 8 osób. Dlatego nie warto zwlekać, tylko jak najszybciej zarezerwować miejsce na wybranych szkoleniach.
Rogale Świętego Marcina Wybór wypieków w charakterystycznym księżycowym kształcie jest spory. Są to między innymi francuskie croissanty, włoskie cornetto czy staropolskie
Rusza newsletter Akademii Mistrza – dlaczego warto się zapisać?Mistrz Świata w Cukiernictwie, Mieczysław Chojnowski, jest znany z wyśmienitych wypieków i wielkiej rzemieślniczej wiedzy. Już tej jesieni sprawdzi się w zupełnie nowej roli – autora newslettera Akademii Mistrza.
Jesienne szkolenia cukiernicze w Akademii MistrzaPodnoszenie umiejętności zawodowych pracowników to jeden z kluczy do sukcesu cukierni. Bo choć sam produkt to za mało by przyciągnąć i utrzymać klienta, to...
Torty deserowe i Urok czekoladyNowe techniki, produkty, receptury… Praca, nauka, wymiana doświadczeń i mnóstwo bezcennej wiedzy, którą można natychmiast wykorzystać w praktyce. Do tego doskonała atmosfera, piękne miejsce i fantastyczna kuchnia. Tak w trzech zdaniach można opisać szkolenia dla cukierników organizowane przez Akademię Mistrza.
Podwieczorki z Akademią MistrzaZmiany, zmiany, zmiany. To właśnie czeka właścicieli i menadżerów piekarni oraz cukierni. I nie chodzi o nowe trendy w branży czy dominujące w tym sezonie smaki, a o przepisy prawne, które trzeba będzie wcielić w życie...
Szkolenia cukiernicze. Rozwijaj swój warsztat z Akademią MistrzaCo wyróżnia największych mistrzów? To, że nigdy nie przestają się szkolić. Są najlepsi, bo stale podnoszą swoje kwalifikacje, nie popadają w rutyną, są ciągle głodni nowej wiedzy i na każdym kroku szukają inspiracji.
Wideorelacja z gali 10-lecia Akademii MistrzaPodczas gali 10-lecia Akademii Mistrza spotkaliśmy się w cukierniczo-piekarniczym gronie po to, by wspólnie celebrować dekadę istnienia naszego projektu. Wspomnienia, wymiana opinii, podsumowania – cieszymy się, że Akademia Mistrza odbierana jest tak pozytywnie przez osoby, do których jest kierowana. „Autentyczna” i „doskonale zorientowana na polskim rynku”
10 lat minęło, czyli słodkie urodziny Akademii Mistrza!Dekadę temu, w 2008 roku, na polskim rynku cukierniczym narodziła się Akademia Mistrza – pionierska wówczas inicjatywa, dzięki której do dziś przedstawiciele branży mogą...
Konkurs cukierniczy Bake & Play - edycja IICukiernictwo to nie tylko praca. To także pasja. Sztuka. Styl życia. Jesteśmy o tym przekonani i wierzymy, że możemy przekonać o tym także innych....
Malowanie formyJak za pomocą pistoletu pomalować formę szybko i wygodnie? Odpowiedź znajdziesz w filmiku.
Leonardo di Carlo – Alchemik wśród cukiernikówChoć jego wiedza i umiejętności budzą respekt nawet wśród wielkich cukierników, nie lubi, jak mówi się do niego maestro. Mimo że do pieczenia ciast...