Tradycja, natura i minimalizm – te trzy słowa świetnie obrazują tegoroczne cukiernicze trendy. O wielu z nich zdecydowała pandemia, która na nowo zdefiniowała zachowania...
Sposób podania potrawy z pewnością wpływa na apetyt, przez co przyjęło się mówić, że – jemy oczami. Świadome tego faktu są lokale gastronomiczne, które serwują zamówienia w dobrej jakości...
Od kilku lat liczba osób przechodzących na diety wegetariańską i wegańską dynamicznie rośnie. Dla cukierników wegetarianie nigdy nie byli wyzwaniem. Weganie – już tak. Jaja, mleko, śmietana, masło, żelatyna – to przecież podstawowe surowce cukiernicze. Tymczasem wypieki wegańskie wymagają znalezienia dla nich zamienników. O wegańskim cukiernictwie rozmawiamy z Krzysztofem Ilnickim – mistrzem cukiernictwa, absolwentem Thames Valley University na kierunku Międzynarodowych Sztuk Kulinarnych i współwłaścicielem cukierniczej marki Umam w Gdańsku.