Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Adwokatowe kieliszki

13 grudnia 2015, 11:47

Składniki:

Biszkopt:

  • 2 jaja
  • 1,5 łyżki maki
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny

Budyń:

  • 1 budyń waniliowy
  • 450 ml mleka
  • 6 łyżek adwokatu

Dżem pigwowy (na 1 kg):

  • 80 dag dyni
  • 20 dag pigwy
  • 1 żelfix 2:1
  • 0,5 kg cukru

Sposób przygotowania: 

1) Dżem:
– dynie kroimy w kostkę, mieszamy z ok. 3/4 żelfixu i dusimy na małym ogniu dopóki się nie rozpadnie. To samo robimy z pigwą używając pozostałego żelfixu.
– Łączymy dynie z pigwą i gotujemy wszystko do miękkości.
– dodajemy cukier i gotujemy przez 3 min
– odstawiamy do ostygnięcia.
2) Budyń:
– budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu wykorzystując 450 ml mleka.
– odstawiamy do ostudzenia
– do wystudzonego budyniu dodajemy 6 łyżek adwokatu i dokładnie mieszamy (najlepiej mikserem)
3) Biszkopt:
– oddzielamy białka od żółtek
– białka ubijamy z cukrem
– dodajemy pojedynczo żółtka cały czas miksując.
– dodajemy mąkę oraz kakao i mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej masy
– pieczemy 10-15 min
– następnie kruszymy biszkopt.
4) Kiedy wszystko jest już gotowe bierzemy się do przekładania.
– pokruszony biszkopt nakładamy do kieliszków (ja nakładałam ok. 2 łyżeczek do kieliszka, ale to zależy od wielkości kieliszka)
– mieszamy wodę z sokiem z cytryny i nasączamy biszkopty w kieliszkach
– na biszkopt nakładamy budyń z adwokatem (ja nakładałam 2-3 łyżki, ale to również zależy od wielkości kieliszka)
– na budyń cienką warstwę dżemu z pigwy
– dekorujemy według uznania

Przewiń do góry