Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Czekoladowo-owocowy deser z biało-złotym nakryciem

11 grudnia 2015, 16:03

Składniki:

Składniki na 4 porcje:

  • 250 g sera mascarpone
  • 200 g sucharków
  • 250-300 g kremu czekoladowego
  • 100 g kiwi
  • 1 mandarynka
  • 50 g cukru pudru
  • 10 g migdałów
  • 10 g cynamonu
  • 100-150 g cukru

Sposób przygotowania: 

SPÓD CZEKOLADOWO-SUCHARKOWY:
Sucharki pokruszyć na drobne kawałki, dodać krem czekoladowy, składniki dokładnie wymieszać, uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.

MASA BIAŁA:
Ser mascarpone połączyć z cukrem pudrem i odrobiną cynamonu. Odstawić na ok 10 minut do lodówki.

SOS Z KIWI:
Kiwi obrać, pokroić na mniejsze kawałki, zmielić na gładką masę, dodać odrobinę cukru do smaku.

DEKORACJA CUKROWA:
Cukier wsypać na patelnię, rozpuścić, polewać/formować różne kształty na papier do pieczenia, jak zastygnie zdjąć z papieru

CZYNNOŚCI KOŃCOWE:
Mandarynkę obrać, zmielić na gładką masę, dodać odrobinę cukru do smaku, dodać rozpuszczoną żelatynę. Odstawić do lodówki.
Migdały wsypać na patelnię i prażyć na złoty kolor.
Sos z kiwi nałożyć na środek talerza, na to nałożyć uformowany spód czekoladowo-sucharkowy, na górę masę serową, na to dekorację cukrową.
Migdały ułożyć obok sosu/ wedle uznania. Masę mandarynkową przełożyć do szprycy z prostą końcówką. Zrobić niewielkie dekoracje na talerzu.

Przewiń do góry