Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Gwiazda morza

14 listopada 2017, 14:30

Składniki:

Biszkopt:

  • 8 jaj
  • 3/4 szklanki maki tortowej
  • 3/4 szklanki ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao

Nakropka:

  • cukier
  • woda
  • alkohol
  • sok z cytryny

Mango z galaretką:

  • 2 mango
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 szklanka wody

Krem:

  • 500 g masła
  • 8 żółtek
  • 1 szklanka cukru pudru

Lukier plastyczny (do figurek):

  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżeczki glukozy
  • 50 ml wody
  • 800 g cukru pudru

Sposób przygotowania: 

Biszkopt:

Przesiewamy maki, proszek do pieczenia, kakao do miski. Następnie jaja wybijamy i oddzielamy białka od żółtek. Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Potem do piany dodajemy żółtka i miksujemy. Na końcu dodajemy suche składniki, mieszamy i wypikamy w 180 stopniach przez około 30 minut.

Mango z galaretką:

Mango obrać i pokroić w kostkę. Potem do wody wsypać galaretkę i mieszać do momentu rozpuszczenia galaretki. Mango wykładamy na rant od tortu i zalewamy galaretką .

Krem:

Żółtka ubijamy z cukrem , masło ucieramy przez chwilę i powoli dodajemy masę cukrowo-żółtkową.

Lukier plastyczny:

Do wcześniej przygotowanej wody wsypujemy żelatynę i glukozę. Mieszamy do momentu rozpuszczenia. Następnie do przesianego cukru dodajemy powoli roztwór i wyrabiamy.
Biszkopt dzielimy na 3 części. Pierwsza część biszkoptu nasączamy nakropką potem smarujemy cienką warstwę kremu i nakładamy na krem mango z galaretką. Następnie nakładamy kolejny biszkopt i nakrapiamy. Pokrojone gruszki układamy na wcześniej posmarowaną kremem biszkopt.
Posypujemy gruszki cynamonem i kawałkami czekolady. Następnie kładziemy ostatnią część biszkoptu i smarujemy cały tort kremem . Rozwałkowany marcepan układamy na torcie i ozdabiamy go.

Przewiń do góry