Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Morskie Flamingi

22 listopada 2017, 12:59

Składniki:

Biszkopt czekoladowy:

  • 280 g czekolady gorzkiej
  • 150 g masła
  • 12 jajek
  • 360 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia

Syrop do nasączania:

  • 1/3 szklanki wyciśniętej cytryny
  • 50 g cukru
  • 1 szklanka wody (250 ml)

Krem gruszkowy:

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 3 bardzo dojrzałe gruszki
  • 100 g cukru pudru
  • 17 g żelatyny
  • 60 g wody
  • 1 przetarty goździk

Mus z mango:

  • 2 duże mango
  • 45 g żelatyny
  • 120 g cukru pudru
  • 200 ml wody

Dodatkowo:

  • cynamon
  • okruchy z biszkoptu

Tynk:

  • margaryna Kruszwica 500 g
  • 150 g cukru pudru
  • 5 ml aromatu wanilinowego

Galaretka:

  • 1000 g wody ciepłej
  • barwnik niebieski
  • 100 g żelatyny
  • 150 g cukru

Ozdoby z masy cukrowej
(każda figurka ma po 20 g):

  • masa cukrowa (pomarańczowa szara żółta biała)
  • piórka różowe z masy cukrowej do flaminga (każde po 5 g)

Nogi i dziób:

  • ryż preparowany 500 g
  • miód 400 g

Sposób przygotowania: 

Biszkopt czekoladowy:

Czekoladę roztopić z masłem w kąpieli wodnej. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić na puszystą masę z cukrem. Do żółtek wlewać pomału roztopioną czekoladę. Przesiać mąki i proszek do pieczenia. Dodać do masy jajowo-czekoladowej. Na samym końcu dodać ubite białka znowu wszystko delikatnie wymieszać. Wylać pół masy do tortownicy o średnicy 28 cm, a pozostałe ciasto do tortownicy o średnicy 20 cm. Piec w 180( około 20-30 min)

Syrop do nasączania:

W letniej wodzie wymieszać wszystkie składniki.

Krem gruszka:

Gruszki umyć obrać pokroić w kostkę i usmażyć dodać przetarty goździk. Żelatynę rozpuścić w wodzie i dodać do gruszek. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i delikatnie wmieszać do śmietanki.

Mus z mango:

Mango zblendować dodać cukier puder i rozpuszczoną żelatynę w wodzie, wszystko dokładnie wymieszać.
Biszkopt przetrzeć na sitku dodać cynamon i wymieszać:
Margarynę Kruszwica ubić do „białkości” i dodać cukier puder oraz 5 ml aromatu wanilinowego.

Galaretka:

Wodę zagotować dodać żelatynę i cukier. Roździelić na dwie części i do jednej dodać niebieski barwnik.

Wykonanie całej pracy:

1. Upieczony biszkopt (28 cm) przekroić na 3 blaty. Nasączyć syropem każdy blat i składać. Biszkopt krem biszkopt krem biszkopt. Wysmarować dookoła masą i obsypać okruchami. Zrobić wgłębienie i wlać galaretkę najpierw białą a potem niebieską. Ułożyć kwiatki , muszelki i rybki.
2. Z mniejszej tortownicy wyciąć dwa jajka jedno większe drugie mniejsze.
Przekroić na pół i przełożyć musem z mango, wysmarować je ubitą margaryną i ponakładać piórka z masy cukrowej. Zrobić nogi i dziób z ryżu preparowany i z miodu. Następnie obłożyć je w masie cukrowej.
Gotowe flamingi ułożyć na torcie.

Przewiń do góry