Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Noworoczny Toast

13 grudnia 2015, 14:31

Składniki:

blaty kakaowe:

  • 8 białek
  • 2 żółtka
  • 220 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • duża szczypta soli
  • 100 g masła, roztopionego

konfitura pomarańczowo-mandarynkowa:

  • 2 pomarańcze
  • 4 mandarynki
  • 50 g cukru (lub do smaku, można dodać mniej a potem dosłodzić)
  • 100 ml wody
  • sok z 1/2 cytryn

poncz:

  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 100 ml szampana

składniki na mus czekoladowy z szampanem:

  • 4 żółtka
  • 2 białka
  • 80 g cukru
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml szampana

Dekoracja:

  • Masa cukrowa- obłożenie tortu i elementy dekoracyjne
  • Izomalt- wyciągnięte nitki do mocowania gwiazdek
  • Srebrny barwnik spożywczy w sprayu- do malowania nitek z izomaltu

Sposób przygotowania: 

Biszkopt kakaowy:

Białka ubić z cukrem dodając po jednym żółtku, następnie na zmianę dodawać przesianą mąkę, kakao, proszek, sodę i sól oraz roztopione i ostudzone masło, wy mieszać i piec w 180 stopniach.
Ostudzić i przekroić na 4 blaty.

Konfitura pomarańczowo-mandarynkowa:

Owoce umyć i obrać , skórkę pokroić na cieniutkie paseczki.
Na głębokiej małej patelni podgrzać cukier z wodą, wrzucić skórki i gotować aż zmiękną. Wyjąć skórki, a do syropu dodać cząstki mandarynek i pomarańczy. Gotować aż owoce się rozpadną, całość zmiksować w blenderze. Z powrotem przelać na patelnię, dodać odłożone wcześniej skórki oraz sok cytrynowy i gotować tak długo aż konfitura zgęstnieje..

Mus czekoladowy z szampanem:

W garnuszku podgrzać śmietankę, zdjąć z ognia i dodać posiekaną czekoladę . Żółtka ubić z 40 g cukru na kąpieli wodnej, następnie zdjąć z kąpieli i ubijać aż ostygną. Mieszając dodawać do żółtek po łyżce roztopionej masy czekoladowej, a następnie po odrobinie szampana. Masę schłodzić w zamrażarce 10-15 minut a następnie ubijać tak długo aż powstanie gęsty mus dodać ubite na sztywno 2 białka z pozostałymi 40 g cukru. Schłodzić 5 minut w lodówce.

Poncz:

Wymieszać sok z szampanem.
Wykończenie. Pierwszy blat ciasta przełożyć do tortownicy i nasączyć, posmarować konfiturą,a następnie częścią musu czekoladowego. Nakryć kolejnym blatem ciasta i czynności powtórzyć. Ostatni blat ciasta tylko nasączamy.
Dekorujemy masą cukrowa i izomaltem

Przewiń do góry