Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Ostra słodycz

11 grudnia 2015, 16:27

Składniki:

1. Brownie:

  • 1 gorzka czekolada
  • 70 g masła
  • 2 jaja
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • chili do smaku

2. Pianka limonkowa:

  • 1 śmietanka 30%
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • sok z limonki
  • 2 łyżki żelatyny

3. Polewa czekoladowa:

  • 1 czekolada mleczna
  • 50 g masła

4. Poncz do brownie:

  • 1 szklanka wody
  • 2 dag (1 łyżka) cukru
  • 1 kieliszek rumu lub kilka kropli olejku rumowego.

5. Mus truskawkowy:

  • 200 g truskawek
  • 5-7 łyżeczek cukru pudru (zależnie od słodyczy owoców)
  • Listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania: 

1. Brownie:
Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszać, dodać chili do smaku.
Całe jaja ubić z cukrem na puszystą pianę.
Do masy jajecznej powoli dodawać przesianą mąkę i ostudzoną czekoladę.
Dokładnie wymieszać, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 stopni ok. 15-20 minut
Ostudzić, wyciąć foremką odpowiedni kształt.

2. Pianka limonkowa:
Śmietankę ubić z cukrem pudrem.
Żelatynę rozrobić w niepełnej połowie szklanki dodać sok z limonki.
Żelatynę powoli dodać do śmietanki i zmiksować.
Powstałą piankę przełożyć do formy zgodnej z kształtem wyciętego brownie.

3. Polewa:
Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej.

4. Poncz:
Wodę zagotować z cukrem i ostudzić. Dodać rum lub olejek rumowy. Nasączać przekrojone krążki brownie

5. Mus truskawkowy:
Truskawki umyć, usunąć szypułki, wrzucić do blendera. Dodać cukier puder, miksować ok. 1 minutę na gładką masę.

Wykonanie deseru:
Brownie nasączamy na nie wykładamy stężałą piankę. Dekorujemy polewą oraz miętą i musem.
Wykonały: Kamila Bartkowiak i Wiktoria Sawicka

Przewiń do góry