Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Płonący lód

14 grudnia 2015, 17:27

Składniki: 

-600 g masła
-480 g gorzkiej czekolady 70%
-12 jajek
-780 g jasnego brązowego cukru
-450 g mąki pszennej
-150 g zmielonych migdałów
-6 łyżek kakao
-6 łyżeczek proszku do pieczenia
-12 łyżki mleka
-5 łyżeczek zmielonych suszonych płatków chili

Ganache:
-600 ml śmietany kremówki 33%
-600 g gorzkiej czekolady 70% (dyski)
-3 łyżeczki zmielonych suszonych płatków chili
-600 g masła
-6 szklanki cukru pudru
-3 łyżeczka ekstraktu waniliowego
-4-6 łyżek mleka

Sposób przygotowania:

Roztopić masło. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę. Odstawić na 2 minuty, po tym czasie wymieszać rózgą kuchenną do otrzymania gładkiej konsystencji. Przestudzić. Do osobnego naczynia przesiać mąkę pszenną, zmielone migdały, kakao, proszek do pieczenia, chili; odłożyć. W misie miksera umieścić jajka i brązowy cukier. Ubijać, końcówką do ubijania białek, aż powstanie jasna pianka o objętości trzykrotnie większej niż wyjściowa . Zmniejszyć prędkość miksera i dodawać przestudzoną czekoladę, cały czas miksując. Wyłączyć mikser, dodać przesiane suche składniki, mleko i wymieszać . Ciasto przelać do trzech foremek o różnych średnicach, rozdzielić równo pomiędzy foremki, wyłożone papierem do pieczenia . Piec w temperaturze 160ºC, przez około 30 – 35 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Na patyczku mogą być strzępki mokrego, lecz nie surowego ciasta. Wyjąć, wystudzić.
Śmietanę kremówkę podgrzać w małym naczyniu, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać gorzką czekoladę i chili, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Odstawić do lekkiego zgęstnienia sosu, można na chwilę schłodzić. 3 blaty czekoladowego ciasta przełożyć czekoladowym ganache.

Przewiń do góry