Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Róże na czerwonym dywanie

09 grudnia 2015, 14:25

Składniki:

Ciasto francuskie:
Ciasto Maślane

  • 1 kostka margaryny
  • 15 dag mąki

Ciasto Podstawowe

  • 20 dag mąki
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżki octu
  • 1/2 szklanki wody

Mus jabłkowy:

  • 3 jabłka szare renety
  • 1/2 galaretki agrestowej
  • 1/2 galaretki cytrynowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki wody
  • Syrop truskawkowy
  • 5 dużych truskawek
  • 1/2 galaretki truskawkowej
  • 1 Łyżka cukru

Ponadto:

  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 czerwone jabłko
  • 1/2 cytryny
  • 2 szklanki wody

Sposób przygotowania: 

Ciasto Maślane:
Margarynę utrzeć na puch i wymieszać z mąką na jednolitą masę. Włożyć do foli spożywczej przykryć drugą warstwą foli i za pomocą wałka rozwałkować na kwadrat. Następnie włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Ciasto Podstawowe:
Ciasto dokładnie wyrobić jak na pierogi. Rozwałkować ciasto podstawowe. Na nim ułożyć ciasto maślane. Złożyć ciasto w kopertę i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Następnie wyciągną ciasto z lodówki rozwałkować i złożyć z jednej strony i drugiej strony do środka a następnie rozwałkować i włożyć do lodówki. Powtarzać wałkowanie ciasta 3 razy.

Mus jabłkowy:
Jabłka opłukać, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do rondelka wrzucić starte jabłka dodać cukier i wodę gotować na małym ogniu. Jabłka muszą być lekko rozgotowane. Do musu jabłkowego dodać galaretki. Mieszać na małym ogniu do rozpuszczenia się galaretek. Zdjąć z ognia. Odstawić na 30 min do przestudzenia. Uwaga: galaretek nie wolno zagotować.

Syrop Truskawkowy:
Truskawki zmiksować blenderem przełożyć do małego rondelka. Lekko podgrzać i dodać cukier a następnie galaretkę truskawkową. Mieszać aż do rozpuszczenia się galaretki. Zdjąć z ognia. Odstawić do wystudzenia.

Jabłko przekroić na pół i wydrążyć gniazdo. Pokroić na cienkie plasterki. Przygotować mały rondelek nalać do niego 2 szklanki wody i wycisnąć połowę cytryny.Włożyć plasterki jabłka i podgrzewać na średnim ogniu przez 4 minuty. Następnie odcedzić jabłka na sitku i wysuszyć.
Ciasto francuskie wyciągnąć z lodówki, rozwałkować i przekroić je na paski o szerokości 4 cm. Każde pasmo posmarować przez środek musem jabłkowym. Plasterki jabłka układać 2 cm od góry w kształt półokręgu wzdłuż całego pasma. Przykryć drugim ciastem z dołu, zlepić boki z jednej i drugiej strony i zwijać róże w rulon od lewej strony do prawej. Mi wyszły z jednego pasma dwie róże. Każdą róże umieścić w formie do muffinek. Piec 45 min w temperaturze 190 stopni. W międzyczasie rozpuścić galaretkę w dwóch szklankach ciepłej wody. Odstawić do wystygnięcia, a następnie włożyć do lodówki. Róże wyciągnąć z piekarnika. Galaretkę wyciągnąć z lodówki i pokroić w drobną kostkę, ułożyć dywan, następnie polać delikatnie syropem truskawkowym i ułożyć na nim róże. Talerz udekorować syropem i poukładać jeszcze kilka róż.

Smacznego!

Przewiń do góry