Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Słodki żółw truskawkowy

31 maja 2015, 14:06

Sposób przygotowania: 

Biszkopt:
Jaja podgrzej z cukrem do temperatury 80ºC i wypień. Obie maki połącz razem z kakao. Do wypienionych jaj wsyp przesianą mąkę delikatnie mieszając. Będąc w połowie dolej powoli olej mieszając do połączenia składników. Tak przygotowana masę podziel na trzy części rozsmaruj je na papierze woskowanym. Odpiecz w 220ºC przez około 9 minut.

Mus czekoladowy:
Ubij śmietanę. Kuwerturę rozpuść w kąpieli wodnej. Żelatynę namocz w zimnej wodzie przez około 10 minut, po czym ją rozpuść. Śmietanę połącz z żelatyną. Następnie dodaj kuwerturę, mieszając do jednolitej konsystencji. Uwaga, czekolada nie może być zbyt ciepła.

Mus waniliowy:
Żółtka pasteryzujemy z cukrem w kąpieli wodnej. Śmietanę ubij na 3/4, by nie byla zbyt sztywna. Czekoladę rozpuść, a żelatynę namącz w zimnej wodzie. Po spasteryzowaniu żółtek dodaj żelatynę. W tym samym czasie połącz śmietanę z serkiem waniliowym, stopniowo dodając ją do wcześniej wystudzonych do 40ºC żółtek. Surowce mieszamy razem do jednolitej konsystencji.

Chrupiąca wkładka:
Płatki kukurydziane upraż w piecu przez około 10 minut 180ºC, mieszając je co jakiś, by jednolicie sie uprażyły. Czekoladę rozpuść w kuchence mikrofalowej. Dodaj olej i połącz oba składniki razem, następnie dodaj wystudzone płatki.

Wykonanie:
Na wcześniej przygotowany i nasączony biszkopt czekoladowy wyłóż chrupkę rozsmarowując ją na jednolitą płaszczyznę. Po zastygnięciu masy wyłóż mus z ciemnej czekolady. Nałóż i nasącz biszkopt. Następnym krokiem jest kolejna warstwa waniliowa wyłożona na drugi biszkopt. Całość przykryj ostatnim już biszkoptem. Po schłodzeniu i zastygnięciu całości uformuj odpowiedni kształt tortu(w moim przypadku jest to tor wyścigowy) i obsmaruj kremem wykończeniowym pod masę cukrową.

W moim torcie użyłem różnych technik kunsztu cukierniczego:
– Masa cukrowa (styl angielski).
– Czekolada plastyczna.
– Czekolada deserowa.
– Masa cukrowa dekoracyjna szprycgust.

Przewiń do góry