Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Spongebob w głębinach

30 listopada 2017, 14:34

Składniki:

Biszkopt kakaowy:

  • 8 jaj
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka + 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki kakao

Chrupki spód:

  • 70 g prażynki
  • 70 g czekolady gorzkiej

Mus gruszkowy:

  • 30 dag zblendowanej gruszki
  • szczypta cynamonu
  • 30 dag czekolady białej rozpuszczonej
  • 20 dag żelatyny
  • 40 dag ubitej śmietany ( 30 %)
  • 20 dag pokrojonej gruszki w kostkę

Krem Russel:

  • 25 dag margaryny Maestra Kremowa white MB
  • 2 jajka
  • 4 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego

Sposób przygotowania: 

Sposób przygotowania biszkoptu:

Białko ubić na pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując dodawać po kolei po 1 żółtku. Mąkę, mączkę ziemniaczaną i kakao dodawać porcjami do masy, delikatnie mieszając łyżką drewnianą do połączenia składników.

Chrupki spód:

Do podgrzanej czekolady dodawać prażynki – mieszać do połączenia.

Mus gruszkowy:

Śmietanę ubić na pianę. Następnie zblendować gruszki. Śmietanę połączyć z zblendowanymi gruszkami , żelatyną i podgrzewaną czekoladą do 32 stopni C, zmiksować. Na koniec dodać gruszki pokrojone w kostkę.

Krem Russel:

Masło rozetrzeć mikserem. Całe jaja ubić z cukrem na parze. Ostudzić dalej mieszając. Dodawać do rozkręconego masła ubite jaja. Na koniec dodać kakao i cukier wanilii.

Przewiń do góry