Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Tort Alicja w Krainie Czarów

30 czerwca 2015, 16:15

Sposób przygotowania: 

Biszkopt genueński:
Jajka z cukrem ubij na jasną i puszystą masę. Do masy przesiej mąkę i delikatnie wymieszaj. Dodaj roztopione i wystudzone masło, delikatnie połącz. Wylej do formy (śr. 20 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 175ºC około 25-30 minut. Wystudź. Wyjmij z formy, przekrój wzdłuż na 3 blaty.

Chrupiące nadzienie:
Wszystkie składniki podgrzej do rozpuszczenia. Do rantu włóż 1 blat biszkoptu, wylej chrupiącą warstwę, schłódź.

Truskawkowa Panna Cotta:
Truskawki umyj, odszypułkuj i pokrój na ćwiartki, następnie poukładaj na chrupiącym nadzieniu. Żelatynę namocz w odrobinie wody. Śmietanę kremówkę wraz z laską wanilii i cukrem zagotuj w garnuszku. Zdejmij z palnika, wyjmij laskę wanilii, dodaj rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę, dokładnie wymieszaj. Wystudź i połącz z puree truskawkowym. Gdy masa zacznie gęstnieć wylej ją na poukładane truskawki i przykryj 2 blatem, schłódź.

Mus czekoladowy:
Żelatynę namocz w odrobinie zimnej wody. Mleko zagotuj. Żółtka roztrzep z cukrem mąką. Strużką wlewaj gorące mleko do masy, mieszając trzepaczką. Mieszankę przelej do garnuszka i ugotuj budyń. Dodaj połamaną czekoladę, wymieszaj, na końcu wlej rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę i wymieszaj do połączenia. Ostudzić do temperatury około 30 ºC. W międzyczasie śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Ostudzoną masę połącz na 2 razy z ubitą śmietaną kremówką. Mus wylej na biszkopt i przykryj 3 blatem. Schładzaj całą noc.

Krem maślany:
Jajko z cukrem ubij na parze na puszystą masę. Zdejmij z pary i ubijaj do całkowitego ostudzenia. Miękkie masło zmiksuj na puszystą masę. Do masy maślanej dodaj po 1 łyżce masy jajecznej, cały czas miksując.
Schłodzony tort wyjmij z rantu i cały dokładnie obsmaruj kremem maślanym. Schłódź.

Masa cukrowa:
Żelatynę namocz w zimnej wodzie i odłóż do napęcznienia. Następnie podgrzej na palniku o małej mocy, aż żelatyna się rozpuści. Dodaj glukozę, wymieszaj do połączenia i zdejmij z palnika. Masę żelatynową wlej do miski, dodaj stopniowo przesiany cukier puder i zagnieć plastyczną masę.

*Gdyby masa się za bardzo kleiła można dodać jeszcze trochę cukru pudru lub odwrotnie i dodać mniej cukru pudru.
*Masę cukrową można dowolnie barwić.
Tort obłóż masą cukrową i udekoruj figurkami z masy cukrowej. Smacznego!

Przewiń do góry