Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Tort czekoladowy z malinami

30 czerwca 2015, 16:14

Sposób przygotowania: 

Ciasto czekoladowe:
Roztrzep lekko jajka, dodaj mleko, olej, cukier, ekstrakt z wanilii – wymieszaj do połączenia. Do drugiego naczynia przesiej mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Przesiane składniki wsyp do wymieszanych, mokrych składników i delikatnie wymieszaj całość – nie ubijaj. Formę wyłóż papierem do pieczenia – samo dno. Przelej do niej ciasto. Piecz w temperaturze 170ºC przez około 60 minut. Wyjmij z pieca, wystudź. Ciasto urośnie z wybrzuszeniem. Z wystudzonego ciasta odetnij „górkę”. Pozostałe ciasto przekrój wzdłuż na 3 części.

Frużelina malinowa:
Wymieszaj maliny z cukrem. Postawa na palniku o średniej mocy i podgrzewaj do rozpuszczenia się cukru. Dodaj cytrynę, wodę z mąką, wymieszaj, zagotuj i zdejmij z palnika. Połowę przetrzyj przez sitko, bez pestek, połącz z resztą malinowego sosu. Rozpuszczoną żelatynę powoli wmieszaj do owocowego sosu, uważając, by nie wytworzyły się grudki. Schłódź, by sos owocowy zgęstniał. Włóż do lodówki na kilka godzin.

Krem malinowy:
Mascarpone i frużelinę umieść w misie miksera i zmiksuj na gładką masę.

Wykonanie:
Pierwszy blat posmaruj 1/3 kremu malinowego. Poukładaj świeże maliny. Przykryj drugim blatem i połóż na niego maliny. Przykryć ostatnim czekoladowym blatem. Tort obsmaruj kremem. Schłódź. Nasącz każdy blat malinowym likierem, po 4 łyżki na każdy blat. Tort obsmaruj kremem.

Dekorowanie:
Udekoruj wedle uznania. Możesz obłożyć masą plastyczną i żelem.

Przewiń do góry