Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Tort wielkanocny „Kraina Bake & Play”

26 marca 2021, 12:17

Bakalie w rumie:

  • 450 g bakalii (morele, skórka z pomarańczy, rodzynki)
  • odrobina wody
  • 5 łyżek cukru
  • 200 ml rumu

Prażone migdały:

  • 200 g migdałów

Babka piaskowa z bakaliami:

  • 500 g margaryny
  • 600 g cukru pudru
  • 600 g jaj
  • 800 g mąki
  • 450 g bakalii

Krem rumowo- czekoladowy:

  • 400 g mlecznej czekolady max 45%
  • 100 g masła
  • 400 ml śmietany kremówki min 36%
  • 150 ml rumu

Mus waniliowy:

  • 600 ml śmietanki 36%
  • 50 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 12 g żelatyny
  • 60 g wody

Tynk:

  • 400 g masła
  • 180 g czekolady
  • 120 g śmietanki 36%

Mech do dekoracji tortu:

  • 2 jajka
  • 60 g miodu
  • 24 g cukru
  • 50 g mąki
  • 10 g proszku do pieczenia
  • zielony barwnik

Ola Stencel już po raz drugi wzięła udział w konkursie Bake & Play. W edycji specjalnej #zostanwdomu otrzymała wyróżnienie za fotografię, tym razem stanęła na podium, zajmując II miejsce w konkursie głównym. Ola odkryła dla siebie prawdziwą cukierniczą pasję podczas pierwszego lockdownu. Założyła wówczas stronę na Facebook’u, gdzie dzieli się swoimi dokonaniami cukierniczymi. Jej mentorem jest tata, którego często pyta o radę, eksperymentując w kuchni.

Bakalie w rumie:

  1. Garnek umieszczamy na kuchence.
  2. Dodajemy wodę i wsypujemy cukier, czekamy aż powstały roztwór zamieni się w gęsty syrop.
  3. W międzyczasie rodzynki zalewamy gorącą wodą, czekamy, aż napęcznieją.
  4. Dodajemy bakalie i czekamy aż zmiękną.
  5. Całość przekładamy do miski, zalewamy rumem i przykrywany deską, czekamy całą noc. Na drugi dzień można ich użyć do blatów babkowych.
  6. Resztę syropu rumowego, który zostanie nam po odcedzeniu bakalii rozcieńczamy z wodą i używamy jako ponczu do nasączenia blatów babkowych.

Prażone migdały:

  1. Patelnię stawiamy na kuchence, wsypujemy na nią migdały i prażymy, ciągle mieszając, aby się nie przypaliły.

Babka piaskowa z bakaliami:

  1. Masło ubijamy z cukrem pudrem, do uzyskania gładkiej konsystencji o jasnym kolorze.
  2. Następnie zaczynamy dodawać stopniowo jajka, cały czas ubijając. Masę tą najlepiej ubijać w mikserze tzw. łopatką.
  3. UWAGA! Po dodaniu jajek masa może wyglądać na trochę zważoną. Jest to naturalne zjawisko po połączeniu tłuszczu z płynnymi jajkami.
  4. Do misy z ubitym masłem i jajkami, wsypujemy mąkę i bakalie. Całość dokładnie mieszamy.
  5. Ciasto przelewamy do rantu fi 21.
  6. Pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez 40 minut- termoobieg, czas może się wydłużyć zależy to od piekarnika.

Krem rumowo- czekoladowy:

  1. Połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, kiedy będzie już jednolitą masą dodajemy masło i rozpuszczamy.
  2. Do gotowej masy dodajemy rum, dokładnie mieszamy.
  3. Następnie dodajemy ubitą wcześniej śmietankę i jeszcze raz dokładnie mieszamy do otrzymania gładkiej jednolitej masy.
  4. Krem wkładamy do lodówki na około 30-40 minut do czasu lekkiego stężenia.
  5. Przekładamy do worka cukierniczego.

Mus waniliowy:

  1. Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia na około 10 minut.
  2. Śmietankę z cukrem, laską wanilii podgrzewamy do temperatury około 70 stopni Celsjusza.
  3. Zdejmujemy z kuchenki śmietankę i dodajemy masę żelatynową, i intensywnie mieszamy rózgą.
  4. Studzimy około 40 min w lodówce, nasza masa powinna być przykryta kontaktowo folią spożywczą.
  5. Śmietankę przelewamy do misy miksera i ubijamy do konsystencji rozpuszczonych lodów.
  6. Przekładamy do worka cukierniczego.

Tynk:

  1. Śmietankę i czekoladę umieszczamy w miseczce i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, do uzyskania gładkiego ganachu.
  2. Masło lekko rozbijamy w misie miksera.
  3. Dodajemy ciepły ganache do masła i ubijamy na najwyższych obrotach.
  4. Tynk powinien zwiększyć swoją objętość kilkukrotnie.
  5. Ubijamy do momentu, aż masa będzie biała i puszysta.
  6. Zmniejszamy obroty na najniższe, w celu odpowietrzania tynku.

Mech do dekoracji tortu:

  1. Jajka ubijamy w mikserze z cukrem i miodem, aż uzyskamy puszystą masę.
  2. Do misy miksera dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i barwnik.
  3. Mieszamy lekko szpatułką.
  4. Przelewamy do papierowych kubków lub naczynia, które może zostać umieszczone w mikrofali.
  5. Wkładamy do mikrofali na 2 minuty.
  6. Wyjmujemy i odkładamy do przestygnięcia.
  7. Gotowy mech rwiemy i układamy na torcie.

Tort obkładamy masą cukrową i malujemy, figurki również wykonujemy z masy cukrowej.

Przewiń do góry