Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Tort z musem truskawkowym i kremem cytrynowym

31 maja 2015, 14:01

Sposób przygotowania: 

Ciasto:
Mikserem utrzyj żółtka z połową cukru. Masa powinna być jasna i puszysta. Do cały czas ubijanej masy dodaj jogurt i kremówkę, a następnie roztopione masło. Na koniec dodaj przesianą mąkę i miksuj do połączenia składników.
W oddzielnej misce ubij białka. Kiedy utworzy się sztywna piana, stopniowo dodaj pozostały cukier, ciągle ubijając. Dodaj je do miski z pierwszym ciastem i delikatnie wymieszaj łopatką, by całość się połączyła. Piecz w 175 stopniach około 20 minut.

Mus truskawkowy:
Do garnuszka wlej truskawkowy mus, dodaj cukier, sok z cytryny i ugotuj. Do gotującej się masy dodaj żelatynę uprzednio namoczoną w zimnej wodzie. Ostudź do temperatury 40 stopni, dodaj jogurt i mieszaj do uzyskania jednolitej masy.

Krem cytrynowy:
W misie miksera połącz wszystkie składniki kremu cytrynowego poza kremówką i zmiksuj całość na gładką masę, Śmietankę ubij na sztywno i dodaj do masy serowej, wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.

Krem russel:
Upieczone ciasto podziel na 3 części. Na pierwszą wyłóż mus truskawkowy, rozprowadź go dokładnie po całej powierzchni. Na wierzch kolejny biszkopt, następnie przełóż kremem cytrynowym, rozsmaruj i przykryj trzecim biszkoptem. Całość obsmaruj kremem russel.

Tort czekoladowy z wkładką malinową:

Ciasto:
Jajka i cukier ubij na wysokich obrotach do całkowitego wypienienia się masy. Następnie mieszając łopatką stopniowo dodaj olej i mleko. Gdy uzyskamy jednolitą masępołącz ją z sypkimy składnikami. Piecz w 200 stopniach około 20 minut.

Mus czekoladowy:
Śmietankę ubij na sztywno, dodaj uprzednio roztopioną czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, mwymieszaj do uzyskania jednolitej masy, następnie dodaj namoczoną w zimnej wodzie żelatynę przez 10 minut i rozpuszczonej w mikrofalówce. Wymieszaj dokładnie.

Wkładka malinowa:
Spasteryzowane maliny przelej przez sito, by pozbyć się grudek i dodaj żelatynę namoczoną w wodzie. Dokładnie wymieszaj, odstaw do stężenia.
Biszkopt podziel na 3 części. Na pierwszy połóż wkładkę malinową, następnie połowę musu czekoladowego, który rozsmarowuj po całej powierzchni biszkoptu, przykryj drugim biszkoptem, na kóry daj resztę musu czekoladowego, również dokładnie rozsmarowuj i przykryj trzecim biszkoptem. Całość obsmaruj kremem russel.

Techniki użyte do dekoracji :
Masa cukrowa Callebaut
Czekolada plastyczna
Czekolada kuwertura biała
Masa wykończeniowa szprycgust

Tort przedstawia znaną bajkę Atomówki. Są to trzy dziewczynki Bójka, Bajka i Brawurka, które są obdarzone supermocą. Ich zadaniem jest walka z przestępczością, ratowanie ludzi przed kataklizmem oraz obrona miasta przed atakami potworów i kosmitów.

Przewiń do góry