Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

„Wielkanocna pisanka”

26 marca 2021, 12:20

Biszkopt waniliowy:

  • 4 jajka
  • 150ml rozpuszczonej margaryny lub oleju
  • 100ml mleka 3.2%
  • 230g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklana cukru
  • 15g pasty waniliowej
  • szczypta soli

Ciasto makowe z bakaliami:

  • 9 jajek
  • Szczypta soli
  • 350g maku
  • 300g cukru pudru
  • 240g margaryny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g rodzynek
  • 50g żurawiny suszonej
  • 80g kaszy manny

Frużelina pomarańczowa:

  • 3 pomarańcze
  • Starta skórka z połowy pomarańczy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej w 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka żelatyny w 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru

Krem migdałowy:

  • 85g masła
  • 80g cukru
  • 75g mielonych migdałów
  • 10g mąki pszennej
  • Kilka kropli aromatu pomarańczowego

Mech:

  • 1 jajko
  • 25g mąki
  • 5g proszku do pieczenia
  • 12g cukru
  • 30g miodu

Ganache z białej czekolady:

  • 200g białej czekolady
  • 50ml śmietany kremówki
  • 200g masła

Norbert Zięba już rok temu zwrócił na siebie uwagę jurorów. W tym roku był w tym jeszcze bardziej skuteczny i zdobył I nagrodę w V edycji „Bake & Play”! Norbert jest jedynym wśród laureatów uczniem szkoły o profilu cukierniczym. Jego prace wyróżnia niezwykła dbałość o detale i wyjątkowa pomysłowość.

Biszkopt waniliowy:

Żółtka ubić z 3/4 szklanki cukru na biały puch. Cukier dodawać stopniowo nie ,,na raz”. Dodać następnie trochę oleju i mleka. Na wysokich obrotach ubijać do kilku minut. Mąkę z proszkiem przesiać i wymieszać na małych obrotach. W osobnym naczyniu ubić białka ze szczyptą soli i dodać resztę cukru. Delikatnie (najlepiej nie maszynowo) połączyć białka z gęsta bazą. Piec do suchego patyczka w 150-170 stopniach. Warto na spód pieca postawić metalowe naczynie z wodą.

Ciasto makowe z bakaliami:

Margarynę utrzeć z cukrem. Dodając stopniowo żółtka. Gdy się utrze, dodać ugotowany mak zmielony dwa razy. Następnie dodać kaszę mannę i proszek do pieczenia. Wymieszać starannie z ubitymi osobno białkami na końcu dodać żurawinę i rodzynki podzielić na dwie blaszki i wsadzić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około 55min.

Frużelina pomarańczowa:

Pomarańcze obrać ze skórki tak aby został miąższ. Wsadzić do garnka, podgrzać i zblendować. Dodać cukier i czekać aż się rozpuści. Jak się będzie gotować dodać wcześniej zalaną wodą mąkę i gotować przez 5min. Po pięciu minutach ściągnąć garnek z palnika i wlać wcześniej zamoczoną żelatynę. Na końcu dodać skórkę z pomarańczy.

Krem migdałowy:

W mikserze ucieramy cukier z masłem na puszystą masę. Mieszamy. Stopniowo dodajemy migdały wymieszane z mąką. Możemy dodać aromat i mieszamy. Gotowy krem będzie miał lekko grudkowatą strukturę ze względu na mielone migdały.

Mech:

W misce mieszamy jako z cukrem i ubijaj na lekką masę. Dodajemy miód i jedną kroplę barwnika zielonego i ponownie mieszamy. Przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia i bardzo ostrożnie mieszamy szpatułką. Kubki jednorazowe napełniamy do około 1/3 wysokości. Należy zostawić wystarczająco dużo miejsca, aby ciasto mogło się wspiąć. Z podanej ilości składników napełniamy ciasto do trzech kubeczków. Następnie kubeczki należy podgrzać w mikrofali przez około 50 sekund.

Ganache z białej czekolady:

Masło utrzeć na puszystą masę. Dodać wcześniej wymieszaną czekoladę ze śmietaną, wymieszać do jednolitej konsystencji.

Przełożenie:

  1. Biszkopt waniliowy
  2. Krem migdałowy
  3. Fruzelina pomarańczowa
  4. Ciasto makowe
  5. Biszkopt waniliowy
  6. Krem migdałowy
  7. Frużelina pomarańczowa
  8. Ciasto makowe
  9. Złożony tort uformować w kształcie jajka i obsmarować ganachem.
  10. Struktura jajka z lukru królewskiego a baranek i kwiatki z masy cukrowej.
Przewiń do góry