Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Wyspa Lodowa!

13 grudnia 2015, 16:59

Składniki:

Mus Cytrynowo Limonkowy:
150-soku z cytryny
90g-soku z limonki
20g-cukru
130g-żółtka
130g-cukru
45g-wody
240g-białej czekolady
300g-śmietany 30% ubitej na 3/4
8g-żelatyny namoczonej w 40g wody

Biszkopt:
3 jajka,
70 g cukru
60 g mąki pszennej
45 g mąki ziemniaczanej
5 g proszku do pieczenia
otarta skórka z 1 limonki, sparzonej, wyszorowanej
masło do wysmarowania formy
mąka do oprószenia formy
Marmolada Limonkowo-Cytrynowa!

Prażynka:
Płatki petit 50g
czekolada biała 50g
Oliwa z oliwek 10g

Dodatkowo!
Zamsz czekoladowy
Izomalt
Czekolada
Żele dekoracyjne
Barwniki
Czekolada Plastyczna

Sposób przygotowania:

Mus Cytrynowo Limonkowy:
1.Do rondelka wlewamy sok z cytryny i limonki, dodajemy 20g cukru i gotujemy całość cały czas mieszając aby zostało nam ok 100g roztworu!
2. W mikserze ubijamy żółtka, w tym samym czasie gotujemy syrop cukrowy do 118stopni i zaparzamy nim żółtka, czekamy aż masa się ubije i ostygnie do około 30stopni.
3. Rozpuszczamy białą czekoladę do 45-50stopni i łączymy ją z masą z żółtek
4. Zagotowujemy jeszcze raz roztwór z cytryny i limonki , dodajemy namoczoną żelatynę mieszamy i zalewamy masę z czekolady i żółtek, mieszamy na dwa razy z ubitą śmietaną

Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier, miksujemy do całkowitego rozpuszczenia. Cały czas mieszając dodajemy stopniowo żółtka, przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz skórkę z limonki. Dno foremki (30 x 12 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto przekładamy do tortownicy. Pieczemy 30 min. w temp. 170°C (do złotego koloru). Ciasto wraz z formą spuszczamy z wysokości 20-30 cm (od podłoża) górą do dołu na papier do pieczenia. Studzimy (najlepiej całą noc) i wyjmujemy ciasto z formy.
Prażynka Czekoladę rozpuścić, dodać płatki i oliwę, dokładnie wymieszać!

Przewiń do góry