Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Wystrzałowa galaretka z musem czekoladowym

13 grudnia 2015, 14:43

Składniki:

Galaretka:

  • 200 ml szampana
  • 25 ml wody
  • 5 g żelatyny
  • 5 malinek

Mus czekoladowy:

  • 100 ml śmietanki 30%
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 1 żółtko

Sos truskawkowy:

  • 50 g truskawek
  • 2 łyżeczki cukru

Dekoracja:

  • Czekolada
  • Sos truskawkowy
  • Listki mięty

Sposób przygotowania: 

Galaretka:

Żelatynę nasączamy w wodzie przez ok 10 minut. Rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej na gładki płyn. Wystudzić. Do szampana wlewamy wystudzoną żelatynę i mieszamy tak aby nie powstały grudki. Do miseczki układamy maliny. Odstawiamy na ok 2 godziny do lodówki.

Mus czekoladowy:

Ubijamy na sztywno śmietankę. Odstawiamy do lodówki. W osobnym naczyniu owijamy żółtka. Czekolada rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Ubitą śmietankę łączymy z ubitymi żółtkami oraz przestudzoną czekolada i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na ok godzinę.

Sos truskawkowy:

Truskawki blendujemy. Wkładamy do rondelka i zagotowujemy. Gdy się już zagotuje dodajemy cukier. Gdy zaczną bulgocze zdejmujemy z ognia. Od czasu do czasu trzeba je zamieszać.
Ze stężonej galaretki wycinamy kształt ausztacjerem. Dekorujemy według uznania.

Przewiń do góry