Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Aleksandra Janusz „Keep the distance” – tarta à la sernik z podwójną białą czekoladą – wyróżnienie Bake & Play #zostanwdomu

Spód tarty:

  • 300 g mąki pszennej
  • 40 g cukru
  • 150 g masła
  • 1 żółtko jaja
  • 4 łyżki wody

Nadzienie (masa sernikowa):

  • 2 jajka
  • 500 g mielonego sera (do sernika)
  • 60 g margaryny
  • 1 budyń waniliowy (35 g)
  • 30 g cukru
  • 125 ml mleka

Polewa z białej czekolady:

  • 4 tabliczki białej czekolady
  • 100 g masła

Wykończenie:

  • 250 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 15 g cukru pudru

Aleksanda Janusz to kolejna laureatka konkursu Bake & Play #zostanwdomu w kategorii najlepsze zdjęcia. Jej przepis to połączenie dwóch przepisów w jeden, czyli kruchy spód tarty z masą sernikową. Całość zwieńcza podwójna polewa z białej czekolady. Dekoracja z kremu, przedstawiająca kaktusy, w nieoczywisty sposób nawiązuje do sytuacji panującej na świecie, związanej z epidemią koronawirusa, i ma przypominać ważne hasło – ‘keep the distance’, czyli zachowaj dystans.

Przygotowanie:

Krok I –  Spód tarty:

Łączymy mąkę i cukier. Dodajemy żółtko, wodę i posiekane masło. Wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i zostawiamy na 2 h w lodówce. Wałkujemy ciasto i wykładamy nim formę. Widelcem robimy drobne dziurki, następnie obciążamy ciasto suchym grochem lub ryżem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25-30 min.

Krok II – Nadzienie (masa sernikowa):

W garnku łączymy jajka, ser i margarynę, gotujemy 10 minut. Rozrabiamy budyń z cukrem w mleku. Wlewamy budyń do garnka, ciągle gotując na średnim ogniu. Mieszamy intensywnie do momentu otrzymania jednolitej masy. Odstawiamy do ostygnięcia. Gotową masę przekładamy do naszej tarty. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby masa sernikowa zgęstniała.

Krok III – Polewa z białej czekolady:

Składniki rozdzielamy na dwie części. Czekoladę i masło kroimy na drobne kawałki. Umieszczamy w metalowej misce i rozpuszczamy za pomocą kąpieli wodnej (najpierw jedną porcję). Do pierwszej porcji dodajemy odrobinę barwnika, aby uzyskać ciemniejszy kolor. Polewamy tartę i odstawiamy do zastygnięcia. Tak samo robimy drugą część polewy, tym razem nie dodając barwnika. Polewamy tartę i ponownie odstawiamy by polewa zastygła.

Krok IV – Wykończenie:

Do śmietanki dodajemy cukier puder, ubijamy. Dodajemy serek mascarpone ciągle miksując. Ja postanowiłam użyć trochę barwników spożywczych, aby nadać kolor kremowi i ozdobiłam ciasto motywem roślinnym (kaktusami).

Przewiń do góry