Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Aleksandra Litwin „Ciasto musowe pod mirror glaze” – konkurs Bake & Play #zostanwdomu

Ciasto czekoladowe: 

  • 145 g cukru drobnego 
  • 1/4 szkl. wody
  • 50 g masła 
  • 100 gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 100 g mąki pszennej 
  • 1 łyżka kakao
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Warstwa orzechowo-czekoladowa:

  • 50 g cukru 
  • 40 g orzechów włoskich 
  • 40 g cornfleksów
  • 90 g czekolady mlecznej

Mus czekoladowy:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny namoczonej w zimnej wodzie
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 20 g czekolady gorzkiej

Mirror glaze – lustrzana glazura:

  • 150 g cukru 
  • 90 ml wody
  • 200 g białej czekolady 
  • 180 g mleka skondensowanego 
  • 11 g żelatyny namoczonej w zimnej wodzie 
  • barwniki spożywcze

Przepis na ciasto zaprezentowane przez Aleksandrę Litwin ujął nas wyrafinowanym smakiem i niebanalnym, choć minimalistycznym wyglądem. Efekt „wow” robi tu lustrzana glazura („mirror glaze”), nadając całości bardzo eleganckiego wyglądu. 

Wykonanie:

Ciasto czekoladowe: 

Cukier, wodę i masło podgrzewamy w kąpieli wodnej, aż cukier i masło się rozpuści. Dodajemy połamaną na kawałki czekoladę mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Miskę ściągamy z kąpieli wodnej i do masy czekoladowej dodajemy lekko ubite jajka, mieszamy. Następnie przesiewamy mąkę, kakao, sól, sodę, proszek do pieczenia, mieszamy do połączenia się składników.
Masę przelewamy do formy 20 x 20 cm. Pieczemy w 180°C przez ok. 20 min do suchego patyczka.
Po wystudzeniu odcinamy boki ciasta ok. 1 cm.

Warstwa orzechowo-czekoladowa:

Cukier rozpuścić na patelni (karmel) dodać orzechy, wymieszać. Orzechy przełożyć na papier do pieczenia i zostawić aż wystygnie. Czekoladę rozpuścić. Orzechy włożyć do blendera i zblendować, następnie dodać cornflakes, znowu wszystko zblendować i dodać rozpuszczoną czekoladę, wymieszać. Masę przełożyć na papier do pieczenia i nadać taką samą wielkość jak ciasto czekoladowe po odcięciu boków. Wyłożyć do lodówki aż zastygnie.

Mus czekoladowy:

Czekolady rozpuścić z 80 ml śmietanki, wystudzić.
Śmietankę ubić, dodać czekoladę i rozpuszczoną żelatynę. Wszystko razem ubić. Na dno formy (silikonowej) przełożyć mus, potem położyć warstwę orzechową, czekoladową, znowu przykryć musem i położyć ciasto czekoladowe. Następnie należy wszystko wyrównać musem czekoladowym.  Mrozić przez co najmniej 5 godzin.

Mirror glaze – lustrzana glazura:

Cukier i wodę umieścić w rondelku i podgrzewać aż cukier się rozpuści, dodać mleko skondensowane, podgrzać, dodać namoczoną żelatynę, wymieszać. Ciepłą masą zalać połamaną na kawałki białą czekoladę. Poczekać aż się rozpuścić i zblendować. Przelać przez sitko. Dodać barwniki spożywcze, wymieszać. Polewa powinna mieć ok. 35°C.
Następnie zamrożone ciasto musowe położyć na kratkę i polać polewą (od środka po boki).
Ciasto wstawić do lodówki.

Przewiń do góry