Aleksandra Litwin „Ciasto musowe pod mirror glaze” – konkurs Bake & Play #zostanwdomu
Ciasto czekoladowe:
- 145 g cukru drobnego
- 1/4 szkl. wody
- 50 g masła
- 100 gorzkiej czekolady
- 2 jajka
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 0,5 łyżeczki sody
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Warstwa orzechowo-czekoladowa:
- 50 g cukru
- 40 g orzechów włoskich
- 40 g cornfleksów
- 90 g czekolady mlecznej
Mus czekoladowy:
- 500 ml śmietanki 30%
- 3 łyżeczki żelatyny namoczonej w zimnej wodzie
- 100 g czekolady mlecznej
- 20 g czekolady gorzkiej
Mirror glaze – lustrzana glazura:
- 150 g cukru
- 90 ml wody
- 200 g białej czekolady
- 180 g mleka skondensowanego
- 11 g żelatyny namoczonej w zimnej wodzie
- barwniki spożywcze
Przepis na ciasto zaprezentowane przez Aleksandrę Litwin ujął nas wyrafinowanym smakiem i niebanalnym, choć minimalistycznym wyglądem. Efekt „wow” robi tu lustrzana glazura („mirror glaze”), nadając całości bardzo eleganckiego wyglądu.
Wykonanie:
Ciasto czekoladowe:
Cukier, wodę i masło podgrzewamy w kąpieli wodnej, aż cukier i masło się rozpuści. Dodajemy połamaną na kawałki czekoladę mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Miskę ściągamy z kąpieli wodnej i do masy czekoladowej dodajemy lekko ubite jajka, mieszamy. Następnie przesiewamy mąkę, kakao, sól, sodę, proszek do pieczenia, mieszamy do połączenia się składników.
Masę przelewamy do formy 20 x 20 cm. Pieczemy w 180°C przez ok. 20 min do suchego patyczka.
Po wystudzeniu odcinamy boki ciasta ok. 1 cm.
Warstwa orzechowo-czekoladowa:
Cukier rozpuścić na patelni (karmel) dodać orzechy, wymieszać. Orzechy przełożyć na papier do pieczenia i zostawić aż wystygnie. Czekoladę rozpuścić. Orzechy włożyć do blendera i zblendować, następnie dodać cornflakes, znowu wszystko zblendować i dodać rozpuszczoną czekoladę, wymieszać. Masę przełożyć na papier do pieczenia i nadać taką samą wielkość jak ciasto czekoladowe po odcięciu boków. Wyłożyć do lodówki aż zastygnie.
Mus czekoladowy:
Czekolady rozpuścić z 80 ml śmietanki, wystudzić.
Śmietankę ubić, dodać czekoladę i rozpuszczoną żelatynę. Wszystko razem ubić. Na dno formy (silikonowej) przełożyć mus, potem położyć warstwę orzechową, czekoladową, znowu przykryć musem i położyć ciasto czekoladowe. Następnie należy wszystko wyrównać musem czekoladowym. Mrozić przez co najmniej 5 godzin.
Mirror glaze – lustrzana glazura:
Cukier i wodę umieścić w rondelku i podgrzewać aż cukier się rozpuści, dodać mleko skondensowane, podgrzać, dodać namoczoną żelatynę, wymieszać. Ciepłą masą zalać połamaną na kawałki białą czekoladę. Poczekać aż się rozpuścić i zblendować. Przelać przez sitko. Dodać barwniki spożywcze, wymieszać. Polewa powinna mieć ok. 35°C.
Następnie zamrożone ciasto musowe położyć na kratkę i polać polewą (od środka po boki).
Ciasto wstawić do lodówki.